Elgjakta i Sverige ser Kjell Johan på som en befriende og flott opplevelse. Dette er den ultimate ferien hvert år! Som eneste nordmann på et svensk jaktlag hvor han i utgangspunktet ikke kjente noen, får han koblet av fra resten av verden. Bjørnen rusler rundt dem. Det blir sagt at Strömsund har verdens største tetthet av brunbjørn.  

Det begynte med at han var for sen den første morgenen, en mandag. Klokken 06.00 startet han hjemmefra, og var på post på Skarvhøjden i Sverige ved halv 10-tiden. Han hadde ikke møtt jaktkompisene, bare hatt kontakt på jaktradio. De hadde postert ut og sluppet en jämthund. Kjell Johans egen hund, Max, var enda i bilen og selv ble han satt på en reservepost. Jämthunden fikk los på en okse, dette gikk over i ganglos og de kom luntende forbi Kjell Johan. Selvfølgelig smalt det, og 16-spiringen falt i bakken. Jakta hadde begynt særdeles bra for ”norsken”.

Ikke nok med en elg...

Jaktlaget har ei slaktebu på valdet og der blir skinn og hode liggende utenfor. Neste morgen er ett av elghodene forsvunnet. De er sikre på hvem som har forsynt seg. Ved slaktebua går det en halvøy på ca 3 kvadratkilometer ut en innsjø, og Kjell Johan antar at bjørnen kanskje har gått ut på denne. Han slipper hunden utpå halvøya. Max går ut som han pleier, men ganske fort kan Kjell Johan se på GPS-peileren at hunden oppfører seg spesielt. Den driver ringer rundt et lite høydedrag. Da Max så kommer innom etter 20 minutter bestemmer jegeren seg for å gå etter og sjekke området der hunden har holdt til. Han finner en tydelig bjørneseng. Samtidig blir det uttak 3-400 m unna.

Det blir en strabasiøs jobb med å lure seg innpå losen. Terrenget er ulendt, og skogen er tett og nesten ugjennomtrengelig. Etter en time er han nært innpå. Han hører Max som taktfast bjeffer på dyret. Snart får han glimt av bjørnen som ruser etter hunden. Det er vanskelig å få ren skuddsjanse i den tette ungskogen. Han går fram 5 meter og får en liten åpning. Bjørnen setter et øyeblikk bredsida til. Skuddet går de 25 metrene og inn i bjørnen. 

Da skjer forvandlingen. Det som skjer tar bare noen sekunder. Som en rakett bykser det store dyret etter hunden, som spretter unna. Det braker i kvister og småtrær. Hunden skjærer ut og avsted mens bjørnen fortsetter i rasende fart i en halvsirkel mot en skytter som han foreløpig ikke har teften av. Situasjonen er livsfarlig. Jegeren tar ikke sjansen på å løfte geværet for å avsløre seg. På 7 meter skyter han igjen – fra hoften. Bjørnen siger sammen, men ligger fremdeles og sparker og prøver å komme seg opp. To skudd til får den, og rører seg ikke mer. Litt skjelvende kaller jegeren opp kompisene på jaktradioen. Det blir ny ståhei, fotografering, politibesiktigelse og slakting. Ruggen er 220 kilo. Han har et stort og tungt hode med mange arr, deriblant et stort og tydelig ett på nesen. Det første skuddet har gått gjennom begge bøgene og brystet. Max får ros for sin jobb med bjørnen. Uten hans mot og stayerevne hadde det ikke blitt bjørnefall. 

Kjell Johan og storbamsen
Print blogginnlegg her