Marius Fuglestad

Marius Fuglestad

Marius Fuglestad er friluftsbloggeren, guiden, eventyreren og foredragsholderen som mottok hedersprisen «Årets eventyrer 2017» under Ekepedisjonsfestivalen på Kobberhaughytta. Ikke bare vant han prisen, men det å bli stemt frem som en klar publikumsfavoritt av folket der ute betydde enormt mye for Marius

 
Marius vant hedersprisen "Årets Eventyrer 2017" under Ekspedisjonsfestivalen

Gjennom hele sitt liv har han vært en ekte Sandnesgauk, oppvokst på Vestlandet. Etter at han kom til verden en oktoberdag i 1991, har han hatt et brennende hjerte for naturen og friluftslivet. Spesielt villmarka og høye fjell står sterkt plantet i hjerterota. Etterhvert som årene gikk kom også de virkelig store drømmene. Lei av det hverdagslige A4-livet ble skolegangen avbrutt, og turene ble lengre og utfordringene større. Nå reiser han rundt i hele verden på eventyr og ekspedisjoner for å følge sine drømmer. Store som små!

Det er alltid naturopplevelsen og frihetsfølelsen naturen gir han, som er den store drivkraften. I jakten på opplevelser kommer også den fantastiske følelsen av å mestre ulike typer utfordringer. Turgleden og minnene underveis er den store motivasjonen. 

Marius lever etter ordene

ALT STARTER MED EN TANKE

Hans store mål foruten det å kunne oppleve naturen via ekspedisjoner og eventyr, er å kunne dele sine opplevelser for å motivere og inspirere flere til å gå mot sine drømmer, mål og eventyr.

Vi har tatt en prat med Marius for å bli enda bedre kjent med han.

 
Mens andre feirer nasjonaldagen med pølser og brus, drar Marius til toppen av Norge

 
Rundt leirbålet finner man ro og friheten og tankene kan samles

DE MINNERIKE TURENE

 • Hva er den mest minnerike turen du har hatt til nå?

Jeg har gått Norge på langs og på tvers, stått på toppen av Elbrus og Kilimanjaro. Men det er et eventyr som skiller seg ut klart ut, og det er padle-ekspedisjonen i 2017. Vi padlet gjennom Yukon River i hele sin lengde, og det var rett og slett et ekte villmarkseventyr som inneholdt alt.

I 52 dager og gjennom 3100 kilometer var jeg ekspedisjonsleder for et lag på tre som padlet tvers gjennom Alaska i kano ved å følge Yukon-elven. Ettersom de to andre hadde mindre friluftserfaring, var jeg ekspedisjonens naturlige leder. Reisen gjennom villmarken medførte blant annet møte med jaktende ulver, fisking med bare nevene, sterke møter med lokalbefolkningen og en kamp for å beholde livet i de sterke strømmene da kanoen ble tatt av elven og holdt på å forsvinne fra kameratene. Vi ble med dette de første i Skandinavia som har padlet denne elva i sin helhet. Et prosjekt i god eventyrånd og i et område med lang historie for å tiltrekke seg eventyrlystne nordmenn, er dette en tur som er vanskelig å komme utenom.

På denne turen klarte vi også å miste kanoen, og var dermed strandet på en øde øy med over en kilometer i bredde. Vi måtte svømme i storm for å redde kanoen og ekspedisjonen slik at eventyret kunne fortsette. Dette var det som absolutt ikke skulle skje, så det var så pinlig at det ble morsomt i etterkant. Spesielt med tanke på at en gjeng godt runde, 60-årige indianere kom oss til unnsetning og hentet oss opp av elva. 

 
Gleden av å bli første nordmenn til å padle hele Yukon elva i sin helhet ga jubelscener ved Beringhavet.
 
Gleden av å bli første nordmenn til å padle hele Yukon elva i sin helhet ga jubelscener ved Beringhavet
 • Vil du si Yukon og Canada er din favorittplass?

Jeg har dessverre ingen spesielle favoritter, men pleier å si at verden er min lekeplass. Ellers har jeg en stor forkjærlighet til min hjemby Sandnes og dens natur, der jeg legger all grunnlag og trening til mine kommende eventyr og ekspedisjoner.

 • Ja, hvilke planer har du for fremtiden?

Mine ambisjoner for de kommende årene er å ta opp arven etter Lars Monsen, så det blir mye villmarksturer både i Norge, Skandinavia og i det store utland sammen med mine huskyer. Mer enn det ønsker jeg ikke å si enn at folk får følge med på eventyrene. 

DET VIKTIGSTE ER IKKE PLANLEGGINGEN...

 • Har du noen gode tips til de som ønsker å være enda mer på tur?

Mitt beste turtips er å starte i det små. Bruk nærområdene, slå opp teltet f.eks. i hagen. Legg dere ned og sov der, og utvid med en dag, en helg, en uke og til slutt en måned eller fler.

Selv om forberedelser er viktig, er ruten underveis noe av det de fleste skal bruke minst energi og tid på. Vit hvor du skal starte, legg inn et punkt underveis som dere sannsynligvis skal innom og ha et par ulike alternativer for turen som kan endres underveis. Husk at man klarer alltid mer enn man kanskje tror, og turene blir aldri slik man planlegger eller ser for seg. Selv om man en dag kan være så langt nede at dere skulle ønske at dere ikke var på tur, kommer det alltid oppturer også. Da handler det bare om å motivere seg å bruke de dagene som er oppturer for det de er verdt.

Ingen turer, ekspedisjoner eller eventyr er like, så det handler hele tiden om å sette seg nye mål, og for min del bør målet være så stort at det gir sommerfugler i magen bare jeg tenker på det. 

 
Man trenger ikke dra til verdens hjørner for å finne naturgleden, Marius bruker ofte nærmiljøet og områdene i Rogaland for å finne turgleden når han ikke er på større ekspedisjoner og eventyr

MED ALFA PÅ FØTTENE

 • Vi må jo spørre: Hvorfor velger du ALFA?

Rett og slett for at jeg vet hva jeg får gjennom ALFA. Kvalitet og komfort er viktig for meg på mine ekspedisjoner, da dette bidrar til å øke min naturopplevelse underveis, noe jeg får gjennom ALFA.

 • Har du et favorittprodukt?

Mitt favorittprodukt fra ALFA foreløpig er Polar A/P/S støvlene. En ekstrem skistøvel for ekstreme forhold til oss grensprengende eventyrere, som passer til de kaldeste dagene på den norske fjellheimen eller til mer arktiske klima, og er den klart varmeste og beste skiskoen jeg noen gang har hatt på mine bein. 

11 RASKE MED MARIUS…

 • Tørket turmat eller hamburger?

Tørket turmat, uten tvil!

 • Lærsko eller tekstilsko?

Lærsko, ingenting er som en god gammel lærsko både på kvalitet og slitestyrke.

 • Sove lenge eller stå opp tidlig?

Jeg er jo glad i søvn, så må nesten si sove lenge her. Men på mine ekspedisjoner blir det som regel opp tidlig for da gleder jeg meg bare så enormt til hva dagen vil bringe.

 • Nordpolen eller ekvator?

Nordpolen, selv om jeg er tidenes frysepinne.

 • Ei god bok eller en film?

Hehe, den var lett! En god film, da jeg hater å lese, og leser kun for å til skaffe meg verdifull informasjon og kunnskap om frilfutsliv og kommende ekspedisjoner. 

 • På tur med Jan Thomas eller Lothepus?

Uten tvil på tur med Lothepus, da vi er av samme ull!

 • Lofoten eller Jotunheimen?

Det må bli Jotunheimen.

 • Telt eller åpen himmel?

Åpen himmel da man føler seg nærmere i naturen enn i et telt.

 • En langtur eller mange, korte?

En langtur, enkelt og greit. Man får flere opplevelser av en langtur enn mange korte turer, og så trenger jeg utfordringen som langturene gir meg.

 • På tur alene eller sammen med noen?

Den var vanskeligere. Jeg trives godt med begge deler. Men i fremtiden blir det mye på tur alene med mine hunder, så vil ikke være alene på tur da uansett, så må nesten gå får på tur sammen med noen. Minnene og opplevelsene og nå en drøm sammen med noen husker man også sterkere enn om man går alene.

 • Facebook eller instagram?

Instagram, da det er lettere å inspirere å nå ut til et større publikum der enn på facebook.