Norexplore / Bjørn Fjelltveit Sørland

Norexplore / Bjørn Fjelltveit Sørland

Bjørn beskriver seg selv som en potet, altså middels god på mange områder heller enn ekspert innenfor ett. Han er opptatt av å stadig lære seg nye ting for å utvikle seg som person samtidig som han opplever nye aktiviteter og omgivelser i naturen. Ved å presse seg ut av komfortsonen sitter han igjen med gode historier og opplevelser. 

 
Med isbroddene på opp brefallet på Vest-Grønland

Fritiden går med andre ord med til alt av aktivitet, så lenge det er utendørs. Med en forkjærlighet for vinter, er favorittene toppturer på ski og lengre vinterturer i telt. Men som poteten han er, trives han altså med det meste. Variasjonen er stor, og alt fra sykling, løping, svømming, turer til fots på sommer og vinter, langrennsturer i marka, lengre fjellskiturer og toppturer på randone står på lista. I tillegg er Bjørn en svært ivrig jeger og trives også godt med å ta den ekstra utfordringen i de lengre ekspedisjonene. 

 
Piteraq-storm på Grønland, men sol!


Ellers er jeg nysgjerrig av natur og bruker endel tid på å sette meg inn i utstyr, nye metoder og å høste av andres erfaringer. Ekspedisjonene inkluderer også en vesentlig planleggingsfase som jeg synes er artig og lærerik. Å kombinere friluftsliv med formidling og å inspirere andre, gjør det hele enda mer interessant.

DRØMMEEKSPEDISJONER

 • Er det noen turer som sitter ekstra godt i minnet?

Felles for de lengre ekspedisjonene er at det forekommer situasjoner som kan føles håpløst der og da, men som i etterkant har vært svært komisk. En knekt toppturski under en ekspedisjon på Svalbard, en stengt hytte midt i alpene eller et altfor tungt føre med altfor tung pulk over Grønland er eksempler på dette. Jeg husker også en 60 kg bør fra en jakttur med min bror hvor vi gikk energitom og hadde fått 60 flåttbitt hver i septembervarmen. Humøret var fremdeles på topp!

 • Har du kanskje en favorittdestinasjon?

Hemsedal betyr mye for meg og har vært et sted for opplevelser gjennom hele livet. Ellers har jeg forelsket meg i Jotunheimens mangfoldige muligheter. 

 
På kjærestetur i Jotunheimen

 
Fantastisk utsikt på Molden i Luster
 
Peanuttsmørkrampe... og latterkrampe!


HUMØRET MED PÅ TUREN

 • Det høres ut som humøret er med på turene. Har du en morsom turhistorie på lur? 

Kanskje ikke så morsomt der og da, men i etterkant har jeg ledd mye av den gangen jeg spiste et halvt glass med peanuttsmør etter å ha gått energitom under en ekspedisjon. Ikke lenge etter ga magen meg merkelige kramper. Til Tor´s store fornøyelse. Mens jeg vred meg i smerte husker jeg egentlig bare latterkrampen til Tor som smittet over til meg og gjorde vondt verre.

DEN VIKTIGE MESTINGSFØLELSEN

 • Har du noen stolte øyeblikk du vil dele med oss? 

Å gjennomføre de større ekspedisjonene som har vært planlagt i lang tid gir en enorm mestringsfølelse. Det å takle ekstreme omgivelser på en god måte gir også en god følelse. Mitt kanskje stolteste øyeblikk var da jeg kom i mål etter helvetesuka på fallskjermjegeropptaket eller da vi ankom Zermatt etter Haute Route etter noen dramatiske opplevelser alene i fjellet. Når jeg ser tilbake på det er minnene gode, selv om det var veldig krevende der og da. 

 
Ned mot Zmutt og Zermatt til fots med Matterhorn på siden
 
En dårlig snøsesong gav utfordringer på de laveste områdene av Haute Route

DRØMMEN OM SYDPOLEN

 • Hva er turplanene for de kommende årene? 

Jeg har noen drømmer jeg ikke klarer å gi slipp på. Sydpolen er en slik drøm! 

Vanskelig terreng for en tung pulk
 
DYE radarstasjon/spøkelseshuset på Grønland

Grønland Brefall

BJØRNS TURTIPS

 • Har du et godt råd å dele med de som kanskje har ambisjoner om å komme seg på lengre turer?

Absolutt! Jeg vil råde til å legge inn slingringsmonn i turplanen. Eksempelvis kan 25 km virke overkommelig hjemme fra stuen, mens det i virkeligheten kan være ekstremt krevende terreng eller værforhold. En god kombinasjon av slingringsmonn i planen og ekstra kalorier i form av f.eks. en liten smørklatt i den tørkede maten er triks man kommer langt med! 

 
 
I storm på Svalbard

Panorama Finse

MED ALFA PÅ FØTTENE

 • Vi må jo bare spørre: Hvorfor velger du ALFA?

ALFA har for meg vært en norsk kvalitetsleverandør som forstår seg på vær og terreng som finnes i Norge og dermed oppnår svært kvalitetsrikt utstyr. Fra jakt, forsvaret og friluftsliv, har det alltid vært ALFA å se som fottøy. Det går ikke an å ikke elske Polar APS støvlene!

ALFA-sko har jeg hatt på beina på flere turer, blant annet fra Longyearbyen til Veteranen på Svalbard, fra Vest til Øst på Grønland, over Raundalen, på Hemsedals høyeste topper, på jaktturer og på de korte helgeturene.
 Ikke alltid drømmeforhold på vintertur
 

... men likevel ganske magisk!

11 RASKE MED BJØRN...

 • Tørket turmat eller hamburger? 

Tørket Turmat fordi det betyr Tur!

 • Lærsko eller tekstilsko? 

Lærsko hvis vekt ikke er viktigst

 • Sove lenge eller stå opp tidlig? 

Stå opp tidlig

 • Nordpolen eller ekvator? 

Nordpolen

 • Ei god bok eller en film? 

Film

 • På tur med Jan Thomas eller Lothepus? 

Lothepus, selv om Jan Thomas imponerte under 71 grader Nord

 • Lofoten eller Jotunheimen? 

Jotunheimen

 • Telt eller åpen himmel? 

Telt

 • En langtur eller mange, korte? 

Langtur

 • På tur alene eller sammen med noen? 

Sammen med noen

 • Facebook eller instagram? 

Instagram