Norexplore / Tor Berge

Norexplore / Tor Berge

Tors hovedfokus er opplevelser, og ikke minst utfordringer, i naturen. Han trives godt med kameraet i hånden, og er glad i å videreformidle gledene til andre. I tillegg til å formidle opplevelser i naturen, jobber han også med utvikling av snøskredutstyr. Snakk om å kombinere interesser og jobb på en god måte! 

Når man trives så godt utendørs, er det meste som skjer i naturen interessant, men det er spesielt de lange fot- og skiturene i fjellet som trigger Tor. Han er vokst opp med familiehytte i Raundalen, hvor den tidlige eksponeringen for topptur har satt sine spor i interessene. Kanskje er det også derfor han er så glad i klatring og bratt ferdsel i fjellet? 

Vi tok en prat med Tor, for å høre mer om hvor interessen for friluftsliv kommer fra og hvilke opplevelser han har hatt så langt.

TUROPPLEVELSER MAN KAN DRØMME OM

 • Er det noen turer som sitter ekstra godt i minnet?

Spesielt husker jeg en vintertur over Svalbard, med start i Longyearbyen og uthenting ved Veteranen. Vi hadde med oss toppturutstyr for å besøke noen av toppene i Atomfjella, men de knakk etter at pulken veltet i siste nedkjøring før Newtontoppen. Da var vi lange i maska, men ordnet biffen med gaffateip og en litt ustødig venstreski.

 
Gaffatapet ski på Svalbard
 
Tor Berge på Svalbard

Duoen Norexplore, Tor og Bjørn, på Svalbard

Vintertur fra Chamonix til Zermatt var også en svært god opplevelse. Det var bare jeg og Bjørn Sørland som gikk turen, og vi hadde knallsol hele veien på 180 kilometer gjennom Haute Route. Selvfølgelig gikk vi tom for solkrem, og kom ned igjen som to askebegre. Leppene minnet mest om oppsprukket leire. Det er merkelig hvordan slike turer brenner seg fast - også i minnet.

Men jeg må nevne en til: Turen over Grønland! Det var en fantastisk tur med store opplevelser som alltid kommer til å huskes. Det som kanskje festet seg ekstra godt var de primitive forholdene til det Grønlandske folk, og de ekstreme vinterforholdene på isen. Det er virkelig en tur jeg kan anbefale.

 
Grønland viser sin råskap med Piteraq og 45 m/s
 
Nok en storm på Grønland. Tor løper rundt for å fikse teltet.
 • Har du kanskje en favorittdestinasjon?

Det er vanskelig å si, da hver destinasjon har sin sjarm. Jeg er jo veldig glad i nærturer, og Raundalen og byfjellene i Bergen har gitt meg store gleder. Man trenger ikke å reise så langt for å oppleve naturen! 

STOLTE, OG IKKE SÅ STOLTE, ØYEBLIKK

 • Har du en morsom turhistorie å dele, eller går det meste smertefritt på tur? 

Den aller morsomste kan ha vært i teltet på Grønland. Under den ukentlige rengjøringen av egen kropp, som hadde strukket seg til to uker denne gangen, ble det brukt «våtserviett» med alkohol. Og ja, den ble brukt til å rengjøre over alt. Da jeg satte i et hyl, fikk makkeren latterkrampe og rakte meg Bacimycin-salve. Den salven satte i gang en kløe som jeg fremdeles kjenner i kroppen når jeg snakker om det. Det var helt forferdelig, men som vi lo den kvelden! 

 • Hva med stolte øyeblikk, de har det kanskje også blitt noen av? 

Kanskje i det vi kom løpende ned til Zermatt etter ferdig unnagjort Haute Route. Den turen ga noe spesielt, og jeg tror vi var de eneste i fjellet de dagene. Fjesene våre så ut som askebegre og alle stirret vantro på oss i Zermatt, og vi kunne nesten fremdeles høre ekkoene av snøskredene som rumlet rundt oss lenger oppe i fjellet. Jeg liker å oppnå mål, enten de er store eller små!

 
På vei mot Trient-hytten gjennom Haute Route
 
Mens de fremdeles hadde solkrem på Haute Route, leppene allerede på steiken

TURDRØMMER

 • Hva er turplanene for de kommende årene? 

En av de større planene er at vi har lyst til å besøke Sydpolen i løpet av de nærmeste årene. Det er også mange andre mål og løse planer, spesielt en hel rekke fjell i Europa. Nå i sommer blir det mye tid i de norske fjellene, blant annet to uker i Hurrungane. Jeg gleder meg!

 
Med kjæresten Ine på tur i Hurrungane. Dit går også sommerens tur om få dager.

TORS TURTIPS

 • Har du et godt råd å dele med de som ønsker seg mer på tur?

Når man er ute på langtur er det alltid greit å planlegge godt, men legg også inn overskudd og forventning om at ting ikke går som planlagt. Møt problemer og utfordringer med ro og interesse, heller enn frykt og stress. Det finnes som oftest en løsning om en bare stopper opp og tenker. Det går ikke alltid på skinner, men lar seg løse allikevel. 

HVORFOR ALFA?

 • Vi må jo bare spørre: Hvorfor velger du ALFA?

ALFA har kvalitetsprodukter som tåler tøff bruk og krevende forhold. Vi har stolt på ALFA på våre lengre vinterturer, til stor tilfredshet. Favoritten er Alfa Polar A/P/S, som vi har brukt både på Svalbardturen fra Longyearbyen til Veteranen, Hardangervidda, Grønland på tvers og andre vinterturer i Norge. 

 
På vei over Grønland i standard vindstyrke på 15 m/s
 
På vei over vakre Grønland

11 RASKE MED TOR…

 • Tørket turmat eller hamburger? 

Tørket turmat!

 • Lærsko eller tekstilsko? 

Avhenger av tur, velg etter forventede forhold.

 • Sove lenge eller stå opp tidlig? 

Følelsen av å stå opp tidlig er utrolig god, men ofte lurer det seg et B-menneske i meg.

 • Nordpolen eller ekvator? 

Nordpolen

 • Ei god bok eller en film? 

En god bok er godt for sjelen

 • På tur med Jan Thomas eller Lothepus? 

Ingen dømming, men Lothepus hadde vært morsom å ha med på langtur

 • Lofoten eller Jotunheimen? 

Jotunheimen

 • Telt eller åpen himmel? 

Telt

 • En langtur eller mange, korte? 

Mange korte

 • På tur alene eller sammen med noen? 

Sammen med noen 

 • Facebook eller instagram? 

Instagram