Steinar Kvåle

Steinar Kvåle

Steinar er nordmannen med flest Worldloppet Master-titler, med totalt 11 titler. Hver av de består av 10 turrenn i 10 ulike land hvor minst ett av de må være på ett annet kontinent! Det sier seg selv at Steinar elsker å gå på ski og tilbakelegger mange mil hvert eneste år. Når han ikke går på ski, er Steinar gårdbruker i Valdres og turleder i DNT Valdres.

 
Steinar Kvåle under Gatineau-loppet i Ottawa, Canada, 2012

Steinar vokste opp på Brandbu, ikke langt unna ALFA skofabrikks daværende produksjonslokaler. At de første skiturene som guttunge var med ALFA skisko på beina var derfor helt naturlig. Som ung var Steinar meget aktiv og på sommertid var orientering favoritten, mens på vinteren var det ski som gjaldt. Det ble aldri så mange skirennene som ung, utenom noen tur- og kretsrenn. De falt ikke helt i smak. Det var først i 1992 han begynte å samle på Wordloppet turrenn sammen med sin far, og da de fikk sin første Worldloppet Master-tittel var det gjort. De var begge hektet. Steinar tok til og med ett år fri fra jobb for å kjenne på "heltids skiløper-følelsen". Steinar og faren konkurrerte om å ta flest Worldloppet Master-titler. Faren ledet frem til han hadde fullført sin 6. Master, men måtte gi seg på grunn av alder og sykdom. Steinar fortsatte likevel å gå og har nå passert 11 fullførte Master-titler. Han har ikke tenkt å gi seg enda, og har nå i snitt 5 Worldloppetrenn per sesong.

 
Steinar Kvåle på start i Valdresmarsjen i 2012

 • Er det noen spesielle turer du aldri kommer til å glemme? 

Da må jeg nesten nevne da jeg gikk Finlandia i vinter hvor jeg brukte ALFA skisko og temperaturen var 17 til 20 minus. Det var 2 skirenn på 2 dager a 50 km, og jeg holdt meg varm på beina under hele turen uten noe ekstra overtrekk på skoa!

 
Når man går mye på ski så opplever man også mye magisk.

 
ALFA skisko er Steinars faste følgesvenner rundt om på skirenn i hele verden.

VALDRES OM SOMMEREN OG ALPENE OM VINTEREN

 • Har du en favorittdestinasjon?

Tja, liker godt fjellområdene her i Valdres og Jotunheimen. Som skiløper så er det Alpene, Italia, Østerrike og Sveits som står øverst på lista.

 
Steinar forsøker å finne en sunn balanse i livet med fjellturer, skirenn, jobb og gård.

 • Å være turleder i DNT må innebære mange menneskemøter og interessante situasjoner. Har du noen morsomme opplevelser å fortelle om?  

Oj, tja, da tenker jeg på takknemligheten fra turdeltakerene jeg har hatt med meg på tur. 

Det kommer også til en minne en historie om en tur jeg hadde alene på Vestfjellet her i Slidre. Jeg bodde på fiskebua mi, padlet ett par vann og la ut på fottur opp på Gråkampen. Da jeg gikk videre fra Gråkampen nordvest over fjellet, så blåste det så mye at den ene foten min blåste til siden. Det føltes jo litt ekkelt ut der og da, men det var også en følelse av å beherske og sette grenser. På samme turen da jeg padlet tilbake til fiskebua, så jeg vinden komme kastende mot meg. Det var bare å lene seg fremover i kayaken for så å se neste vindkast litt sterkere og neste enda sterkere komme mot meg, i siste vindkastet forsvant padleåra til siden. I samme øyeblikk så jeg ned i skottet og sa til meg selv: "Det utstyret jeg har i skottet, telefonen og litt annet tåler ikke vann, så jeg kan ikke velte".

 • Hva er ditt stolteste øyeblikk? 

Det må være i forbindelse med langturen jeg hadde i Jotunheimen i sommer, hvor jeg hadde med meg 2 godt voksne damer (69 og 75 år), hvor vi fullførte turen Gjendebu-Leirvassbu-Spiterstulen-Galdhøpiggen-Glittertind-Glitterheim-Gjendesheim. Vi holdt god motivasjon blant oss alle tre og klarte av motbakker og de lange dagsettappene, selv om de nok ble litt i lengste laget. Må si meg stolt av å ha klart å få de to damene igjennom denne turen, og de var også meget stolte av seg selv.

 
Steinar er glad i fjellområdene i Valdres og Jotunheimen og leder årlig grupper med DNT deltagere gjennom det flotte landskapet.

 
Som skotester for ALFA gjør også Steinar en del ekstremtester med skoene. Skistøvlene er ikke langstøvler, men...

 • Har du noen spesifikke ambisjoner for årene som kommer?  

Målet er å klare å samle flest mulig Wordloppet master-titler. I tillegg håper jeg å fortsette å årlig arrangere 1-2 langturer og helgeturer som DNT Turleder.
 

 • Hva er ditt beste friluftstips eller -triks? 

Som turleder har jeg opplevd at folk melder seg på tur, som de ikke er trent for. Det er en god ting å gjennomføre en tur du har lyst til, men legg opp ruten etter dine forrutsetninger.

 
På noen renn er også kona, Anne-Lise, med på Steinars skiturer. Men for det meste er hun hjemme og steller dyrene de har på gården.

OPPVOKST MED ALFA

 • Hvorfor velger du ALFA? 

Da jeg vokste opp var ALFA Skofabrikk en nær nabo til min mors og fars sportsforretning, så det var naturlig å bruke ALFA skisko. Jeg må innrømme at jeg ble litt skuffet den gangen Alfa gikk over til Salomon, så da måtte jeg skifte til ett annet skomerke da jeg ikke ville skifte ut bindingene. Gleden var stor da jeg oppdaget at ALFA hadde fått tilbake konkurranseskisko med Rottefella-binding. Jeg har nemlig alltid likt Alfa. Det er gode sko som passer beina mine godt.

 • Har du et favorittprodukt fra ALFA?

ALFAs klassiske konkurranseskisko. I tillegg har jeg jo vært med å teste en del nye modeller for ALFA som blir veldig spennende i årene som kommer.

Jerpe A/P/S GTX og Holt A/P/S GTX er også klare favoritter for sitt bruk på mine turer på sommerstid!


Steinar har funnet mange bruksområder for sine Bukk A/P/S GTX støvler, også hjemme på gården...


...og når han forbereder lavterskelstilbudet Stolpejakten i Valdres.

10 RASKE MED STEINAR...

 • Tørket turmat eller hamburger?  

Tørket turmat

 • Lærsko eller tekstilsko? 

Tekstilsko

 • Sove lenge eller stå opp tidlig? 

Da jeg var yngre kunne jeg sove lenge. Nå som jeg er blitt godt voksen og har innarbeidet rutiner, våkner jeg tidlig og da er det bare å stå opp.

 • Nordpolen eller Ekvator? 

Det er godt med varme, men jeg er glad i snø, så Nordpolen.

 • En god bok eller film?

Har i grunnen ikke vært en som leser mye, men ser gjerne en god film.

 • På tur med Jan Thomas eller Lothepus?

Jeg måtte få kona mi til å fortelle meg hvem disse to personene er. Joda, jeg har nok hørt om dem.

 • Lofoten eller Jotunheimen? 

Jeg har vært i Lofoten og det er fin natur der, men Jotunheimen er nok det som ligger mitt hjerte nærmest.

 • Telt eller åpen himmel?

Jeg har sovet mye i telt, men foretrekker nok å overnatte på betjente hytter. Jeg har sovet under åpen himmel og det føltes godt og forfriskende.

 • En lang ekspedisjon, eller mange korte turer? 

Egentlig liker jeg begge deler, blir mange korte turer, hovedsakelig for treningen sin del, eller for tilsyn med husdyra på utmarksbeite eller på kosetur med kona. Men det er på den årlige langturen som DNT turleder, jeg kan nyte og oppleve fjellheimen.

 • På tur alene eller sammen med noen? 

For å få gode treningsøkter, så er jeg på tur alene, men jeg finner mye glede i å ha med andre på tur.

 • Facebook eller instagram?s

Jeg er nok mest på Facebook.

 
Steinars julehilsen til oss i ALFA