Slik finner du den perfekte fjellskoen for Jotunheimen og Vinjerock, og slik tar du vare på den.

Slik finner du den perfekte fjellskoen for Jotunheimen og Vinjerock, og slik tar du vare på den.

Gode sko er alfa og omega for en fin turopplevelse – også på Vinjerock.  Finn en sko som passer ditt bruksområde og din fot, så kan du nyte turene i Jotunheimen.

Tursko eller fjellstøvel?

Er du usikker på hvilken type fjellsko eller tursko som passer best til Jotunheimen og Vinjerock, da anbefaler vi deg å lese videre nedover.


Mange stiller seg spørsmålet "Hvilken fjellsko skal jeg velge?". Ofte står man mellom å kjøpe en ”tursko eller fjellstøvel” - eller kanskje tursko med mellomhøyt skaft. Det begynner ofte som et valg for komfort og vekt, men koker ned til bruksområde og hvilken støtte og stabilitet man har behov for. Skal du ha nye fjellsko til langtur eller lurer på om fjellsko eller tursko er det riktige for deg, finner du noen gode tips i denne artikkelen.

ALFA har tursko i tre høyder (lav, middels og høy), samt jaktstøvler som er enda høyere i skaftet. Mange ønsker seg én tursko til all type bruk, men vår klare anbefaling er at dersom du er en ivrig turperson som går ulike type turer, bør skoskapet inneholde minst to par tilpasset bruken. For å velge rett tursko for deg, får du under en innføring i de ulike høydenes bruksområder. Helt nederst finner du også en kort veiledning til riktig valg.Lave tursko

En helt lav tursko har ingen ankelstøtte, og vi anbefaler på generelt grunnlag denne type sko kun til bruk på sti og vei hvor terrenget ikke er krevende. De passer aller best uten sekk, eller evt. med en veldig lett sekk på ryggen. Sko uten ankelstøtte stiller høyere krav til anklenes styrke og stabilitet. For turer på sti og i andre områder hvor terrenget er oversiktlig og relativt ryddig er lavsko ypperlig. Med få hindringer å snuble i, er turskoene både lette og komfortable. Kanskje et godt alternativ hvis du skal nyte dagene ved teltet og ikke skal gå noen fjellturer på Vinjerock.

De siste årene er det rapportert om økende antall ankelskader i fjellet, og vi mener at en høyere og mer stabil støvel vil være mer egnet til krevende terreng, partier med mye stein og andre utfordringer. Overtråkk eller enda verre brukket ankel er ikke det man ønsker seg på tur og spesielt ikke når man skal ha det gøy på festivalen.

Lave tursko vil ofte også være mindre motstandsdyktige mot vann som kommer ovenfra, eller fra for eksempel lyng og langt gress. Dette fordi vannet kan trekke over toppkanten og inn i skoen, så selv om skoen har en GORE-TEX membran som beskytter er det nesten uunngåelig å få vann ned i en lavsko under våte forhold. 

Våre anbefalte lave tursko for Jotunheimen og Vinjerock:


Drift Advance
med Gore-Tex er lette og komfortable tursko med god demping og ekstremt godt grep. Disse skoene er et godt valg for dere som skal være på festivalområde og ikke skal ut på fjellturer. 
Les mer om Drift Advance GTX
Cecilie Advance med Gore-Tex er lette trendy og komfortable tursko til damer designet av Cecilie Skog. Cecilie turskoene kommer i to ulike modeller, en med høy ankelsokk og en lav. Begge modellene har god demping og godt grep og er ideelle for lettere turer på området og en sko som passer til bruk i bybildet når du kommer hjem.
Les mer om Cecilie turskoene fra ALFA 
Se alle lave tursko fra ALFA her

Mellomhøye tursko

Ett hakk opp i høyde finner man den mellomhøye turskoen. Denne passer bedre hvis du skal på tur med lett sekk og kan gjerne brukes på lengre dagsturer med gode stier å tråkke på slik som det ofte er i Jotunheimen.

Moderat ankelstøtte gjør at den vil være god på de litt kronglete partiene, men man må likevel være ekstra obs når utfordringene øker. En halvhøy sko gir anklene noe avlastning, men jo tyngre sekken er eller jo brattere man går, jo mer vil anklene utfordres. Middels høye sko vil også tåle noe høyere, vått gress. Vann som kommer «fra siden» vil i tilfeller der skoen har GORE-TEX membran ikke trenge inn i skoen, men kan som på lavsko etter en tid krype over toppkanten.

Våre anbefalte mellomhøye tursko for Jotunheimen og Vinjerock:
Kvist Advance 2.0 er lette og komfortable tekstil-tursko med ankelstøtte, godt grep og GORE-TEX. Perfekte halvhøye sko for turer rundt festivalområde.
Les mer om Kvist Advance 2.0 GTX
Se alle halvhøye tursko fra ALFA her 


Høye tursko / Fjellstøvler

«Hvorfor fjellstøvler?» tenker kanskje noen. De fleste av ALFAs høye fjellstøvler er tiltenkt det typisk norske fjell-terrenget. De er komfortable nok til å gå lange turer med, samtidig som de gir ekstra ankelstøtte og god avlastning når man går med sekk. Noen modeller er også ekstra avstivet, for å tåle tøffere terreng og er ypperlig for toppturer. Noen av disse modellene kan også ha stegjernsfeste.

Med et litt høyere skaft får man mer beskyttelse enn i en lav eller mellomhøy tursko. De er også velegnet i fuktigere terreng fordi det vil ta lengre tid før vann «kryper oppover» materialet og når over toppkanten.

Lurer du på hvilken fjellsko som er riktig for deg? Ta en titt på vår guide som forklarer hvilke egenskaper du burde vurdere.

Våre anbefalte fjellstøvler for Jotunheimen og Vinjerock:Impact A/P/S GTX er unike fjellstøvler med høy slitestyrke som gir ekstra lang levetid for å gi et lavt miljøavtrykk. I tillegg er skoen designet slik at alle deler enkelt kan byttes av en skomaker om delen skulle gå i stykker. Den perfekte turskoen til aktive turgåere som ønsker å investere i utstyr som gir et bærekraftig friluftsliv.  
Les mer om Impact A/P/S GTX

 

 Juvass A/P/S GTX 
er en modell som er utviklet i tett samarbeid med guidene på Juvasshytta for å tåle den tøffeste bruken i det norske fjellet. Støvlene er lette og slitesterke, og laget i et vedlikeholdsfritt materiale. 
Dette er skoen som for aktive turgåere i fjellet som ønsker sko som hjelper dem med å nå målene sine. 
Les mer om Juvass A/P/S GTX
Walk King/Queen Air A/P/S GTX er lette og meget komfortable fjellstøvler i vedlikeholdsfritt materiale og GORE-TEX. Dette er solide støvler med et bredt bruksområde som sitter meget godt på foten. Støvlene passer like bra på turer i skogen som på fjellet.
 Les mer om Walk King/Queen Air A/P/S GTXEggi Advance GTX 
er superlette fjellstøvler i skinn med godt grep og GORE-TEX. Disse støvlene passer meget godt til hytte-til-hytte turer og turer hvor man ikke bærer for tung sekk.
Les mer om Eggi Advance GTX  
 

 

Holt A/P/S GTX og Jerpe A/P/S GTX
i AlfaAir-materiale er begge høyere støvler med svært lav vekt og høy komfort. De er gode for middels tung sekk på tur og jakt, men passer like godt til bærplukking og lengre turer på grunn av den lave vekten og høye komforten. I disse støvlene får man altså både motstandsevne mot vann, høy komfort og litt ekstra stabilitet.

Les mer om Holt A/P/S GTX her 
Les mer om Jerpe A/P/S GTX her
Hvordan velge tursko

For å finne en tursko eller fjellstøvel som passer deg, anbefaler vi at du stiller deg selv noen spørsmål, for å finne en modell som er tilpasset ditt bruksområde på Vinjerock. Til syvende og sist er det også viktig å la foten få være med på avgjørelsen. Hvis en tursko ikke passer din fot, vil den heller ikke bidra til en enda bedre turopplevelse.

  • Hvor skal jeg bruke turskoen?
  • Hvordan er terrenget der?
  • Er området ofte vått?
  • Skal jeg gå lange turer eller korte turer?
  • Skal jeg ha tung sekk på ryggen eller går jeg uten sekk?
  • Hvor mye ankelstøtte trenger/ønsker jeg?
  • Sitter turskoen godt på foten min?
  Lav tursko Middels høy tursko Høy fjellstøvel Jaktstøvel
Terreng Oversiktlig, lett Oversiktlig med enkelte utfordringer Middels til krevende Krevende
Fuktighet Tørt Litt fuktighet Mer fuktighet Vått
Turtype Kort tur Hytte-til-hytte Fjelltur Full dag
Sekkstørrelse Uten sekk Lett sekk Sekk Tung sekk
Ankelstøtte Ingen Middels God Svært god

Oppsummeringen over er ingen fasit, men en oversikt over de ulike skaftehøydenes anbefalte bruksområder og egenskaper. Ved å krysse av for hva som passer best i din situasjon, vil du komme frem til skafthøyden som passer deg best. Sjeldent vil alle svarene havne innenfor en skafthøyde. Eksempelvis går noen kanskje mest i oversiktlig, lett terreng (lav) med litt fuktighet (middels) men med sekk (høy). Da anbefaler vi å velge den høye skafthøyden, for å ikke risikere ankelskade ved å bære sekk med for lite ankelstøtte i turskoen.

Det samme gjelder de som f.eks. går korte turer (lav) i middels til krevende terreng (høy) med lett sekk (middels). På grunn av terrengets utfordringer går man da tryggere med en høy tursko enn en lav eller middels, og kan tenke på turen i stedet for å hele tiden akte seg for hvor man tråkker. Går du ulike type turer og ikke ønsker mer enn ett par, anbefaler vi å holde den typen turer man oftest går i bakhodet i prosessen.

Det vil kanskje være behov for å inngå noen «kompromisser» hvis man skal ha en tursko til all type bruk, så velg ut hvilke kriterier som er viktigst for deg - og velg sko deretter.

Vedlikehold av dine sko både før og etter festivalen.

Riktig stell holder dine sko og støvler tørre og pene over tid. Her finner du fremgangsmåter for vedlikehold av ulike typer yttermaterialer.

Smuss og fuktighet har liten effekt på velholdte sko, men det er forskjell på hvordan man best ivaretar ulike yttermaterialer. Under finner du fremgangsmåter for hvordan vi anbefaler at du behandler nettopp dine sko.

Velg ditt material fra listen under:

 
SIST MEN IKKE MINST, GOD TUR- VI SEES PÅ VINJEROCK!