1129 trappetrinn - Fra dal til høyfjell

1129 trappetrinn - Fra dal til høyfjell
Innerst i Glomfjord i Meløy finner du Europas best bevarte trappeanlegg. Fykantrappa ble bygget i 1919 av rallarene og tar deg med sine 1129 trinn opp 300 høydemetere fra dal til høyfjell. Dette spektakulære byggverket er verdt et besøk og det ble et naturlig stoppested for meg på min tur på  Helgelandskysten.


Rallarene bar gjerne 50 kg opp trappa, jeg nøyde meg med lettest mulig sekk opp de mange trappetrinnene. 

I RALLARENES FOTSPOR

For snart hundre år siden bygget rallarene et byggverk litt uten om det vanlige. De jobbet på fjellet med å lede vann ned til Glomfjord kraftverk og hadde behov for å komme seg raskest mulig opp og ned de 300 høydemeterne. Det resulterte i en tretrapp som slynger seg opp den bratte fjellsiden og som i dag har blitt en mye besøkt turistattraksjon. Det er alltid spennende å gå i historiske omgivelser! 


Fra trappen får du fantastisk utsikt over Fykanvatnet, Glomfjord og de omkringliggende fjellene. Noen luftige partier er det også! 


Her kom virkelig all treningen i Stolzekleiven i Bergen til sin rette. Holder du et høyt tempo opp her kan jeg tenke meg melkesyren kommer før du vet ordet av det. 

Jeg fikk en flott kveldstur i nydelig høstvær.

Turen opp tar mellom 30 og 60 minutter litt avhengig av tempo. Trappen går i svært rasutstatte områder, men jeg hadde egentlig aldri følelsen av å være i farlige områder på vei opp. Trappen er godt vedlikeholdt og ras hører nok til sjeldenhetene. 


Trappen er rimelig bratt, så "stairway to heaven" kan sies å være en passende beskrivelse:) 

Det fine med å gå i trapper er at hvert trinn er en god stol. I Fykantrappa er det ikke mangel på steder å ta pause - for pauser tror jeg de fleste trenger til tross for at det ikke er mer enn ca 2 km tur/retur. 


Det er sjeldent jeg kommer opp i høyden på under en time gange. Når man har muligheten til å få en så fin utsikt på en så kort tur, er det ingen grunn til å ikke stoppe i Glomfjord når man først kjører forbi på den nasjonale turistveien som går gjennom Helgelandskysten. 

Turen opp Fykantrappa vil jeg virkelig anbefale, og har du ekstra tid skal det visst være utrolig flott å fortsette turen inn over fjellet forbi det Øvre- og Nedre-Navarvantet. Jeg hadde dessverre ikke tid denne gangen, da jeg hadde planer om en tur inn i Okstindan, men neste gang jeg er i Fykanområdet blir turen lenger!