Alfa fyller på med ny kunnskap

Alfa fyller på med ny kunnskap

Vet du hvordan GORE-TEX-membranen kan være vanntett og pustende - samtidig? Og hvordan vi kan bruke denne fantastiske membranen til å gjøre både fjellsko, jaktstøvler og skisko vanntette? 

Som en av skoprodusentene i verden med lengst fartstid med GORE-TEX membran i skoene våre har vi god oversikt over egnskapene til GORE-TEX og mulighetene som finnes her.

GORE-TEX filmen har mikroskopiske porer - 20 000 ganger mindre enn en dråpe vann - som slipper igjennom fukt (vanndamp), men ikke vanndråper. På denne måten er membranen helt vanntett, men gjennomtrengelig for fukt. 

For å fortsette å lage komfortable kvalitetssko ønsker vi alltid å jobbe tett med produsentene, gi tilbakemeldinger direkte og få den seneste kunnskapen. Og nettopp dette gjorde Alfa når alle ansatte reiste til GORE i Göteborg for kurs og opplæring.

Alfa Sko tester ulike GORE-TEX membraner og teiping av sømmer.

GORE-TEX​ er det vanntette membranet i en del tørrdrakter som blant annet brukes Nordsjøen. Etter et lengre bad i denne drakta i Göteborgs skjærgård var vi like tørre og ikke antydning til klamme.


PRAKTISK TESTING

For å virkelig utforske GORE-TEX-funksjonene, må det praktisk testing til. En real test på om GORE-TEX virkelig er vanntett og pustende ble det da vi tok på oss GORE-TEX tørrdrakter og hoppet i skjærgården utenfor Göteborg en sen høstkveld. Temperaturen viste 15° i lufta. Vanntemperaturen vil vi ikke vite, men tørre og komfortable var vi.  

At et vanntett materiale også kan puste kan utfordre enhver logikk. Vi måtte virkelig teste dette på flere måter, og alle testene gjorde det tydelig at GORE-TEX membranet både pustet og var vanntett. Hva er forskjellen på vanntette materialer? På den ene hånden har Terje Størset på seg en plastikkhanske og den andre en handske laget av GORE-TEX membran (hvit hanske). Begge var fullt vanntette, men hvilken tror du i løpet av få minutter var klam og svett og hvilken var tørr?

Minst 2% av alle GORE-TEX sko som produseres blir kontrollert i en sentrifuge for å se at de er tette. Her viser GORE-TEX kvalitetskontrollør Uwe hvordan en sko som ikke er vanntett vil lekke i en sentrifugetest.


Ikke hver dag man bader med Kielbåten.


For å sikre at GORE-TEX sko også er vanntette i tøff bruk, blir skoene satt til å gå 2 døgn i strekk under vann i en maskin. Snakk om ekstremtest!

Å teipe sømmer i GORE-TEX materialer er en stor kunst.

Om yttermaterialene trekker vann, vil det komme vann inn i skoen selv om skoen er vanntett på innsiden. Derfor testes alltid yttermaterialene og lisser som brukes i GORE-TEX sko nøye før produksjon.

Etter et meget godt kurs hos GORE er Alfa nå fulle av inspirasjon til å fortsette å utvikle vanntette og pustende sko som vil gi deg gode turopplevelser i mange år fremover.

Les mer om GORE-TEX teknologien på vår teknologisider