Årets første topptur

Årets første topptur

Noen vil nok tro vi glemte å se på gradestokken da vi fant frem rando-ski og skredutstyr. Jeg pakket meg godt inn med fler lag ull og sammen med mine gode venn Lars Stubhaug skulle jeg legge ut på årets første topptur på ski. Veringsnuten på Hovden var målet og gradestokken viste 22 kuldegrader. 

Hovden ligger øverst i Setesdal og er omgitt av flotte turmuligheter, sommer som vinter. Tettstedet er ikke kjent som toppturdistinasjon, men det betyr ikke dermed at mulighetene ikke er der. Veringsnuten (1256 moh.) ligger nemlig flott til vest for Breive og byr på nydelig utsikt og en fjellside som skapt for skikjøring. 

Når du ikke leser turbeskrivelser godt nok på forhånd kan uforutsette utfordringer plutselig oppstå. Denne demningen skulle vi egentlig aldri krysset, men plutselig sto vi der etter å ha fulgt et scooterspor. Bildet viser det som ser ut som en enkel kryssing, men utfordringene oppsto faktisk etter broen - i det vi skulle krysse rennende vann. 

Så vil du bestige Veringsnuten og samtidig reduserer risiko er denne turbeskrivelsen verdt en titt. Turen har lang innmarsj før oppstigningen begynner for alvor. 

DERSOM TUREN ER VIKTIGERE ENN SKIKJØRINGEN

Til tross for knappe 400 høydemeter med stigning er dette en tur på mellom 3 og 5 timer. Det er nemlig relativt lang innmarsj som tar i underkant av en time hver vei. Jeg tror selve nedkjøringen varte en plass mellom 5 og 10 minutter - så du bør også like å gå på ski for å legge ut på denne toppturen;) 

Kveldssolen nytes på Veringsnuten. 

Utsikten på toppen var absolutt verdt den lange innmarsjen. Kveldssolen gjorde faktisk at de 22 minusgradene til tider føltes varme. Hadde det ikke vært for at solen var i ferd med å forsvinne bak fjellene i horisonten ville vi nok vært en god stund til på toppen. 

På toppen ble termosen åpnet og rykende kaffe fylte de to koppene vi bar med oss. Kaffen måtte denne gangen drikkes i overkant fort, for i 22 minusgrader tar det ikke mange minuttene før koppens innhold fryser til is. 

Det ble en konge start på sesongens fjellbestigninger. Vi lot ikke kulden stoppe oss, la den heller ikke stoppe deg!  

Veringsnuten ble altså årets første, men definitivt ikke årets siste. Jeg gleder meg allerede til neste topptur!