Bålet - noe av det jeg kommer til å bli mest glad i

Bålet - noe av det jeg kommer til å bli mest glad i

De som følger meg på snapchat har sikkert fått med seg at jeg er veldig glad i bålet. Ikke noe er som å kjenne varmen fra ilden mens man lytter til knitringen fra den tørre veden. 

For meg er også kunsten å tenne bål en ekstra sikkerhet, og det spesielt når jeg er ute og går alene på vinterstid med lang vei til nærmeste hus. I dette blogginnlegget tenkte jeg å dele noen tips og triks til fyring av bål. 


Bål er for meg en viktig del av friluftslivet og det er lurt å sette seg litt inn i regelverket.

 

NYTT REGELVERK

Tidligere i år kom det på plass nye bålregler. Kort fortalt er det nå bålforbud hele året i all utmark, men det er åpnet for at man selv kan gjøre en vurdering og likevel tenne bål dersom det er åpenbart at det ikke medfører brannfare. Noen kommuner kan i tillegg ha egne forskrifter, så det kan være lurt å gjøre litt research før du tenner bål, og det særlig på sommerhalvåret. Les mer om bålreglene her.

TIPS OG TRIKS

Det finnes mange tips for tenning av bål og mange har årevis med erfaring. Min erfaring er at det ikke trenger å være vanskelig å tenne bål. Det gjelder bare å kjenne til et par knep som gjør det hele til en lek. 

BÅLTIPS 1 - TØRR NEVER

Start med tørr never, det er topp til antenning.  Noen liker å plukke med seg tørr never mens de går. Det kan være lurt for å få fortgang på båltenningen når det er dags for bål. Selv plukker jeg bare med meg never om jeg ser det skal begynne å regne. 


Never på bjørketrær er perfekt å bruke for antenning av bål. 

Jeg samler litt never i en haug der bålet skal være. 

BÅLTIPS 2 - SANK RIKELIG MED TØRR VED

Det kan være geit å sette av litt tid til å sanke ved. Pass på å finne tørr ved (fuktig ved brenner veldig dårlig). Et fint sted å lete er nederst på grantrærne. Der  er det ofte god og knuskende tørr ved. Jeg pleier videre å sortere veden helt kjapt, noe jeg synes hjelper ved opptenningen. Sank gjerne mye med en gang så slipper du mange sankerunder utover kvelden. 

Jeg liker å sortere veden helt kjapt etter tykkelse. Det hjelper meg ved opptenningen av bålet.

BÅLTIPS 3 - OPPTENNING

Legg en god haug never i bunnen med de aller minste kvistene oppå. Har du helt tynn og tørr never er det ikke noe problem å få fyr, selv ikke med flint eller jokkastikke. 


Her har jeg akkurat tent på neveren i bunnen av bålet. 

Etterhvert som det blir god flamme sper jeg på med større kvister. 

BÅLTIPS 4 - SKAP GOD GRUNNVARME VED BRUK AV MYE VED

Etterhvert som kvistene tar fyr og jeg får en solid flamme så hiver jeg på større og større kvister. Jeg bruker ganske mye i starten for å skape god grunnvarme.
 Når du først har en god gunnvarme går det meste av seg selv. Da kan du legge på store kvister, røtter eller ved som vil brenne lenge.


Husk å ta forhndsregler når du benytter ild i naturen. Tilse at bålet ikke sprer seg og pass på at det er ordentlig slukket når du forlater bålplassen.

 

ANDRE BÅLTIPS

Det også lurt å legge noen store steiner rundt bålet som le for vind og for å hindre at bålet sprer seg. Her jeg litt fuktig ved legger jeg det gjerne til tørk inntil bålet før jeg hiver det på. På kalde dager kan det også være godt å lage en reflektorvegg og reflekterer varme mot der du sitter. Den kan lages av for eksempel stein eller ved. 

Nyt friluftslivet og gjerne med bål på dager det er forsvarlig!