Båltur med Fjellblomen 4H

Båltur med Fjellblomen 4H

Fra Rondane gikk turen videre nordover til fjellkjeden som danner skillet mellom Sør-Norge og Trøndelag. I Dovrefjells mektige natur fikk jeg den gleden av å møte Fjellblomen 4H til bålmat og fjellprat. En veldig trivelig start på turen i Dovrefjell.  


Med rundt 12 minusgrader var det godt å ha et bål å varme seg på!
 


FJELLBLOMEN 4H - KANSKJE LANDETS MINSTE LOKALLAG?

4H er en landsomfattende ideell barne- og ungdomsorganisasjon som er livssynsnøytral og partipolitisk uavhengig. Organisasjonen er en av Norsk Friluftslivs medlemsorganisasjoner og deres formål er å utvikle en aktiv og samfunnsengasjert ungdom med ansvarsfølelse og respekt for natur og mennesker.

4Hs kjerneverdier:

  • Klart hode
  • Varmt hjerte
  • Flinke hender
  • God helse

Foran bålet på Furuhaugli Fjellstue fikk jeg truffet denne herlige 4H gjengen. De var ikke mange, 6 av tallet og 4 i samme familie, men deres engasjement og iver for 4H arbeidet var beundringsverdig. Selv har jeg ikke vært borti 4H tidligere, men det tok ikke lang tid før jeg forstod at dette var en veldig flott organisasjon, og i møte med det som nok trolig er det aller minste lokallager skjønte jeg fort at det ikke er størrelsen som bestemmer kvaliteten på arbeidet.


Bent-Ivar Bonsaksen var som luen sier en stolt ildsjel i 4H. Å få besøke deres lokallag og se hvordan de jobbet med barn og unge var veldig givende! 


Bent-Ivar og Ann Kristin G. Bonsaksens yngste datter blir nok etterhvert trolig gruppens yngste medlem. Å vokse opp i de vakre omgivelsene på Dovre må være fint! 

Noe av det jeg likte særlig godt med 4H var det at organisasjonen er medlemsstyrt. Barn og unge får både ledertrening og ansvar. I 4H velger hvert av medlemmene et felt de ønsker å tilegne seg kunnskap om og i et helt år jobber de med prosjektet. I Fjellblomen hadde de hatt alt fra fotografi til friluftsliv og bålmat, og da passet det særlig godt at tema for dagen nettopp ble bålmat. 

 

BÅLMAT TIL BÅDE LUNSJ OG KVELDS

På langtur blir ikke alltid kosten så variert. Da kjennes det særlig godt å bli servert mat laget på bålet. Det er noe helt eget med bålmat. Om det er sjarmen ved å grille maten på bålet, eller om det rett og slett er den gode smaken av grillmat har jeg ikke helt klart å sette fingeren på, men det som er sikkert er at bålmat alltid smaker godt, helt uavhengig av tid på døgnet. 


Med tortilla, ost og skinke får du virkelig smakfull bålmat! 


Pølse er jo også en sikker vinner. 


Igloo, bål og bålmat. Bedre blir det neppe. 

Etter et veldig hyggelig møte med Fjellblomen 4H dro Jarand Lid Trøen og jeg tilbake til iglooen vår ved Hjerkinn. I ekte 4H ånd hadde Fjellblomen sendt med oss ved og enda mer bålmat, så i går ble det ikke bare bålmat til lunsj, vi kunne også kose oss med bålmat til kvelds. Det satt prikken over i´en etter en flott dag på Dovrefjell! 


Dette blir jeg aldri lei av! 


Nok en dag ble avsluttet ved bålet. 

Takk til Fjellblomen 4H for en veldig koselig dag!