Dårlig vinter?

Dårlig vinter?

Många av oss har väntat länge på en ordentlig vinter. Snön har låtit vänta på sig och media skriver om huvudstadens "muckvinter" och den snöfattigaste vintern på 60 år. Men även om vintern hittills inte har levererat så bra som många skulle önska så betyder det inte att man inte kan torka av dammet från skidorna, packa ryggsäcken och ta sig ut i skidspår eller lös snö.    

 
Är det så lite snö där du bor? – Då gäller det att använda helgerna vettigt. 


Jag har satt upp tältet i alla möjliga förhållanden och på ytor som jag nästan inte trodde kunde sova. 

 

SNÖFRI VINTER = STÖRRE UTMANINGAR

Når temperaturene faller og snøen likevel ikke dukker opp blir det vanskeligere å være på langtur. Vinterhalvåret setter større krav til utstyr, og med mer solid og isolerende utstyr øker naturlig nok vekten. Problemet er bare at sekken som på sommerhalvåret veide opp mot 45 kg vil bli vesentlig tyngre på vinteren, og det sier seg selv at verken jeg eller sekken har godt av en så tung bør. Men vekt er ikke den eneste utfordringen. Også telting kan by på problemer. Å prøve å dytte teltplugger ned i frossen bakke er sjanseløst og uten mulighet for å bruke snøplugger blir eneste mulighet å sikre teltet med stein. Så er det bare å finne løse, store steiner. Lettere sagt enn gjort med tele i bakken.

MEN SNØEN ER DER UTE - DET GJELDER BARE Å FINNE DEN!

Med utfordringer knyttet til snøfritt landskap søkte jeg tidlig opp i fjellet på jakt etter snø. Som mange sikkert har fått med seg har det ikke bare resultert i idylliske skiturer i påskeføre. Ta turen min i Skarveheimen som et eksempel. Heller ikke Rondane-turen gikk som planlagt på grunn av lite snø. Men etter motgang føles det desto bedre de dagene jeg kan spenne på meg skiene og vandre innover et landskap fylt av snø. 

SJUSJØEN - TURENS SÅ LANGT BESTE SKIFORHOLD!

I dag tok jeg turen opp til Sjusjøen, som flere år på rad har blitt kåret til Norges beste langrennsdestinasjon. Med ski og pulk har jeg gått innover fjellet og kjent på godfølelsen av å ha et dypt, men hardt lag med snø under føttene.

For ikke mange timer siden slo jeg camp her, mellom snødekte trær som nærmest står til pynt utenfor teltdøra. 

I dag gikk jeg innover flotte preparerte skiløyper, nesten helt uten spor. Noen timer tidligere hadde jeg vært innom Sport 1 på Sjusjøen og blitt fortalt at det ikke var det trøkket i skiløypene som den har pleid å være. Det overrasket. Hva som overrasket enda mer var at jeg ikke møtte et eneste menneske i skiløypa i dag. Det er onsdag og forståelig at det ikke er så mange i fjellheimen, men på Sjusjøen, kanskje Norges beste langrennsdestinasjon, hadde jeg forventet å møte noen i løypa. 

I disse snøfattige tider ville jeg tro at folk ville trekke til steder med gode snøforhold, men tydeligvis ikke. Det virker nesten som om at folk har slått seg til ro med at der er en dårlig vinter. 

– Faktiskt det värsta sedan 1950-talet. Men det betyder inte av den anledningen att vi inte ska borsta bort dammet från skidorna och resa de få timmar det tar att komma till ett snötäckt landskap. 

 

Jag har i alla fall inte gett upp vintern och ska fortsätta leta där snön täcker ljungen :)