Dårlig vinter?

Dårlig vinter?

Mange av oss har ventet lenge på skikkelig vinter. Snøen har latt vente på seg og mediene skriver om hovedstadens «møkkavinter» og den mest snøfattige vinteren på 60 år. Men selv om vinteren så langt ikke har levert så bra som mange ønsker, betyr det ikke at man ikke kan tørke støv av skiene, pakke tursekken og komme seg ut i skispor eller løssnø. 

Er det så lite snø der du bor? - Da gjelder det å bruke helgene fornuftig. 

Jeg har satt opp teltet i alle mulige forhold og på underlag som jeg nesten ikke trodde gikk an å sove på. 

SNØFRI VINTER = STØRRE UTFORDRINGER

Når temperaturene faller og snøen likevel ikke dukker opp blir det vanskeligere å være på langtur. Vinterhalvåret setter større krav til utstyr, og med mer solid og isolerende utstyr øker naturlig nok vekten. Problemet er bare at sekken som på sommerhalvåret veide opp mot 45 kg vil bli vesentlig tyngre på vinteren, og det sier seg selv at verken jeg eller sekken har godt av en så tung bør. Men vekt er ikke den eneste utfordringen. Også telting kan by på problemer. Å prøve å dytte teltplugger ned i frossen bakke er sjanseløst og uten mulighet for å bruke snøplugger blir eneste mulighet å sikre teltet med stein. Så er det bare å finne løse, store steiner. Lettere sagt enn gjort med tele i bakken.

MEN SNØEN ER DER UTE - DET GJELDER BARE Å FINNE DEN!

Med utfordringer knyttet til snøfritt landskap søkte jeg tidlig opp i fjellet på jakt etter snø. Som mange sikkert har fått med seg har det ikke bare resultert i idylliske skiturer i påskeføre. Ta turen min i Skarveheimen som et eksempel. Heller ikke Rondane-turen gikk som planlagt på grunn av lite snø. Men etter motgang føles det desto bedre de dagene jeg kan spenne på meg skiene og vandre innover et landskap fylt av snø. 

SJUSJØEN - TURENS SÅ LANGT BESTE SKIFORHOLD!

I dag tok jeg turen opp til Sjusjøen, som flere år på rad har blitt kåret til Norges beste langrennsdestinasjon. Med ski og pulk har jeg gått innover fjellet og kjent på godfølelsen av å ha et dypt, men hardt lag med snø under føttene.

For ikke mange timer siden slo jeg camp her, mellom snødekte trær som nærmest står til pynt utenfor teltdøra. 

I dag gikk jeg innover flotte preparerte skiløyper, nesten helt uten spor. Noen timer tidligere hadde jeg vært innom Sport 1 på Sjusjøen og blitt fortalt at det ikke var det trøkket i skiløypene som den har pleid å være. Det overrasket. Hva som overrasket enda mer var at jeg ikke møtte et eneste menneske i skiløypa i dag. Det er onsdag og forståelig at det ikke er så mange i fjellheimen, men på Sjusjøen, kanskje Norges beste langrennsdestinasjon, hadde jeg forventet å møte noen i løypa. 

I disse snøfattige tider ville jeg tro at folk ville trekke til steder med gode snøforhold, men tydeligvis ikke. Det virker nesten som om at folk har slått seg til ro med at der er en dårlig vinter. 

- Faktisk den dårligste siden 1950-tallet. Men det betyr ikke av den grunn at vi ikke skal børste støv av skiene og reise de få timene det tar å komme seg til et snødekt landskap. 

 

Jeg har hvertfall ikke gitt opp vinteren og vil fortsette å søke dit snøen dekker lyngen :)