De kalde vinterturene
Snart er tiden inne for de kalde vinter turene, der man er helt alene i den norske fjellheimen. Hvor det blir rim i øyebrynene dine og is i buffen. Primusen putrer i teltet og man ligger i den aller kjæreste eiendelen sin, nemlig soveposen.
Jeg digger det når gradestokken går under -20, det er noe helt annet med det. Luften er tørrere og man kan kose seg skikkelig på tur, pulken har plass til det meste. Man kan foodprepe og lage noen skinnsyke herremåltid og man trenger bare å varme det opp over bålet eller primusen. Har man levd lenge nok på Drytech mat så blir man fort lei det, og de to neste månedene er utmerket plass hvor man kan ha med seg god mat på tur. Januar og februar er kalde og mørke, i Trøndelag så er det så vidt at solen går over horisonten. Det er så vidt det er 6t fra skumring til skumring. Men det spiller ingen rolle, det er nå det er lite folk på DNT hyttene og fjellheimen. Folket er så vidt i skiløypa. Skal man på rando så er det nå man bør dra ut, snøen holder seg lenge og man får fine dype svinger. Pulk turer er utmerket, disse mnd byr på mye høytrykk som gir fint, men kaldt vær.
Alexander Gamme på EXA, få km etter Litlos.
Skal man overnatte i fjellet når det er kaldt bør man tenke på hva slag liggeunderlag man har med seg. Det finnes mange forskjellige og uten man tenker over det så er de meget forskjellige. Hvert fall når det kommer til oppblåsbare. Det er noe som heter R-verdi. Er R-verdien lav så vil man fort bli kald i rumpa, og da hjelper det lite med en sovepose som har komfort-temp på -40. Akkurat der folk flest tabber seg ut, inkludert meg har erfart dette. Et tegn på at liggeunderlaget har dårlig isolasjonsevne er at man ser på undersiden av underlaget etter en natt og man ser at man har smeltet snø og noe har fryst fast på underlaget, og det oftest i rumpe området.
R-verdier
- Lavlandet sommer: 2 til 2.5
- Sommerfjellet/lavlandet vår og høst: 3 til 3.5
- Tidlig vår/sen høst: minimum 4
- Vinter: minimum 5
Man kan legge et vanlig liggeunderlag under sitt R-3 oppblåsbare underlag på vinteren, så man slipper å kjøpe noe mer.
Til sommer og mild vinter tur bruker jeg Therm-A-Rest Neoair, tåler veldig mye og er ekstremt slitesterkt. Har sett tester fra outdoorgearlab hvor man bruker den som akebrett på grus.
Til alpinklatring med overnatting eller skikkelig kulde. Bruker jeg den lette Therm-A-Rest Xtherm.
Lett arbeidshest og er en enorm liten. Men akkurat stor nok.
Dunposer:
De veier veldig lite, kan komprimeres mer en fiber. Men får man fuktighet i dunet så mister den mye av isolasjonsevnen sin. Mellom turene må man ha posen i en oppbevaringspose eller la den ligge ukomprimert i et skap eller en hylle, hvis man ikke gjør det så blir dunet presset sammen og den mister bouncen sin som gir deg isolasjonen. De skikkelige vinterposene er helt vanvittige digge men koster mer enn høyre store tå. NB følg med på dunkvaliteten, de blir målt i varme pr. gram. Som blir kategorisert i f.eks. 800 fillpower, 850 ect.
Fiber:
De veier en del mer, kan ikke komprimeres like mye som dun. Men de er en skikkelig arbeidshest som tåler mer en dunposer. Nyere fiber poser har begynt å veie nesten like mye som dunposer. Hvis man oppbevarer fiber poser i kompresjonstrekk hjemme så vil fibrene i posen knekke og man mister isolasjonen sin.
De ansett som billig, men du verden for en kvalitet.
Dun og fiberpose:
Det er en blanding av to verdener. Har luftigheten til en dunpose og isoleringen til fiber. De er dyre men ikke like dyre som de voldeligste dun posene.
Når man velger en sovepose så er det viktig den ikke er forluftig eller for trang. Er den liten så kan man fort bli kald på føttene, fordi føttene presses mot bunnen av posen. Er den for stor så har man mer luft man må varme opp og når man beveger på seg i posen er det lettere at varm luft blir kastet ut.
Soveposen skal ikke være som en tights eller enmannstelt. Viktigste på de aller kaldeste nettene er at man strammer igjen åpningen så mye som mulig, jeg foretrekker å stramme den så mye slik at det er bare nesen som stikker ut. Jeg må kanskje ta en oppvarming eller HLR på nesen i løpet av natten, men resten av kroppen er varm. Man skal heller ikke ligge med mye klær i soveposen. Ikke ha på deg mer enn netting eller ullundertøy. Har du på deg ullgensere, bukser ect så er det dårligere enn å ligge i en ullbokser og ullsokker. Kroppen varmer da opp klærne dine fremfor å varme opp posen, posen som skal holde på varmen, den skal ikke holde på temperaturen som er utenfor soveposen, derfor man ikke skal ha på seg alt av klær. Man kan tørke sokker på kropp i soveposen, legge de helt inntil lårene eller ved skuldrene, under nettingen eller ullundertøyet. Har man litt fuktige sko eller man har lyst å ha de varme til man våkner opp. Så børster man av snøen og isen på de, og legger de mellom liggeunderlaget og soveposen, under knærne.
Jeg har 6 soveposer, med hver sitt bruksområde.
Til skikkelig vinter tur bruker jeg Dun/fiberposen fra Helsport, Tempelfjord. Den skal tåle mye kulde, men den er stor, nesten slik at man kan få to personer i den. Så den er ikke så varm som de sier den skal være. Men den tåler temperaturer ned til -30. Man får med fuktsperrepose, og god ansiktsmaske. Soveposen har flere kammer i seg, som man kan stramme igjen slik at man holder enda mer på temperaturen og den har en dytt dunpølse rundt halsen for å minimere varmetapet. Hvis man strammer igjen kammrene så motvirker det effekten av at soveposer er stor innvending. Jeg er over 195, så er ikke jeg som er liten.
Største negative med Tempelfjorden er at den er dyr, jeg mener den er for dyr for hva man får fra den. Men den er veldig god sovepose som skal takle en vinter tur til Nordpolen eller Sydpolen.
For de som er på litt mer budsjett og har god plass i pulken eller sekken, vil anbefale dere Isbjørn sin sovepose Jan Mayen.
Rein 3 lagsfiberpose som tåler temperaturer med bare bokseren i -30. Man får med en veldig dårlig komprimeringstrekk. Den koster sjokkerende lite, rundt 2000,-. Da bør man velge dobbelglidelås, det er mye varme tap ut fra glidelåsen. Har man dobbel glidelås så minimerer man mye varmetap.
Sintef har testen denne posen, den fikk komfort temperatur -25, grunnet en dame ble kald på en stor tå. Tå på ullbokser, ullsokker, netting og ullundertøy så kan man sove varmt ned til -40 uten å bli kald.
Mammut har laget en genial sovepose hvor man sover med skoene på og belay dunjakken din. Sphere Eigerjoch cyan den har mange gode løsninger. Snakket med mammut ambassadøren Signar og han fortalte han hadde det varmt og godt på en hylle i -18.
Pategonia har laget en hybrid sovepose som blir kalt for elephants`s foot. Den har bare dun fra livet og ned. Slik at man skal sove med sin kraftige dunjakke, det medfører at man sparer mye vekt, i likhet med mammut sin sovepose.
Nok en nerdete artikkel fra min side, men nå har dere noen gode tips og noe dere kan tenke på når dere skal på en kald tur.