Den beste måten å unngå noroviruset

Den beste måten å unngå noroviruset

Himmelen er blå, bakken hvit. Det er skikkelig påskestemning i fjellheimen med helt nydelig påskevær og selv Instagram er skyfri. Da er det kanskje ikke så rart at vi turglade nordmenn trekker til fjells. Eneste problemet er ”norovirus” som sammen med appelsin, kvikkunsj og solo nok er har blitt påskens mest brukte ord. Så hvordan reiser du opp på Hardangervidda uten å trenge å engste deg for viruset som herjer? Her er løsningen. 

Skiene sklir over den hardpakkede snøen på vidda. Pinne etter pinne blir tilbakelagt og vintertraseen tar meg nærmere og nærmere viruset. Ja, den tar meg så nært at jeg til slutt må gå ut av løypa for å holde trygg avstand fra turisthytta som huser en farlig blanding av skifolk og virus. Jeg ser bort på hytta som ligger der ensom oppe på fjellet. Omkranset av snø og blå himmel så langt øyet kan se. I dette øyeblikk har 46 personer blitt hentet ut fra 10 turisthytter og selv hoteller er infisert. Da er det godt å vite jeg kan holde meg fri for virus, selv om jeg skulle gått Hardangervidda på kryss og tvers hele påsken.  

For bortsett fra en lei forkjølelse holdt jeg meg frisk der ute. Trikset er såre enkelt. Det går rett og slett ut på å ta med seg sitt eget lille hotell. For meg heter hotellet MSR Remote 3 og det kan plasseres akkurat der jeg måtte ønske. Eneste ulempene er at det vanligvis ikke holder +22 grader og at det ikke blir servert like god mat som på de bemannede turisthyttene. Men til gjengjeld byr det på de beste naturopplevelsene.


Her ute er det skyene som dimmer lyset og når de bestemmer seg for å slippe frem litt ekstra månelys blir det en magisk atmosfære i fjellheimen.


Når du ligger i telt blir du mer oppmerksom på endringer i naturen. Selv de miste snøfall merkes. 

Du finner ikke hotell eller hytter der du bor tettere på den ville naturen. Du kan kjenne hvordan vinden kommer og går, hvordan snøflakene legger seg på teltduken og sklir av når de blir mange nok, eller hvordan månen lyser opp omgivelsene når den kommer frem fra skyene. Og er du riktig så heldig får du kanskje sett stjerneskudd, reinsdyr eller nordlys mens du er på do. 

Selv om dette hotellet tar self-service til nye nivå er det godt å kjenne på stillheten og frihetsfølelsen av å være der ute langt fra andre mennesker.  
Ja, telt som hotell er et ganske fint triks for å unngå noroviruset. 

Men foretrekker du å komme inn i romtemperatur etter en lang dag i fjellet, trekke frem yatzyen i sofakroken eller dra noen røverhistorier foran peisen vil det kanskje være mer aktuelt å følge legenes anbefalinger. Det går nemlig fint an å dra på hyttene bare du er nøye med personlig hygiene. Vask deg godt med vann og såpe. 

Jeg holder meg likevel til telttrikset jeg – ikke fordi det er tryggere, men fordi det gir de beste naturopplevelsene.