Ei litta tur inn i det urørte Børgefjell

Ei litta tur inn i det urørte Børgefjell

På grensen mellom Nord-Trøndelag og Nordland finner du Børgefjell Nasjonalpark. Et naturvernområde som byr på vill, urørt natur. Så og si uten tilrettelegging for fotturister. Jeg skulle gjerne ha gått nasjonalparken på langs og/eller tvers, men måtte denne gangen nøye meg med en liten dagstur inn i villmarken. Etter anbefalinger fra en reinsame gikk dagsturen til Bisseggskardet, eller Bissiedurri om du vil. 


I Simskardet var det faktisk skiltet til Bisseggskardet og man skulle tro at det ville være merket inn til skardet, men nei da. Her er det urørt natur som gjelder! 

Etter å ha gått De Syv Søstre og før jeg tok meg videre til Brønnøysund passet det godt med en liten smak av Børgefjell. Jeg gikk fra Simskardet som ligger helt vest i nasjonalparken. Når man står på parkeringsplassen i Simskardet og ser på skiltene over turmuligheter og infoplakaten med kart kan man fort tro at området er godt lagt opp for oss fotturister, men det stemmer altså ikke. 

Den siste tiden har jeg stort sett gått på rødmerkede stier, men det kjentes godt å igjen tråkke meg frem der jeg følte for å gå. På sommerstid kan jeg tenke meg det er veldig vått og tungt å gå innover dette landskapet, men nå er myrene fryst og det er en lek å komme seg frem. 

Det er et yrende dyreliv i denne villmarken. Ved siden av at det er en masse reinsdyr, så er det også en god del rovdyr. Både fjellrev, jerv, bjørn og gaupe kan man møte på i Børgefjell. Den siste tiden har jeg sett masse rype i fjellet og bare den siste uken har jeg nok sett så mange som 50 ryper kledd i vinterdrakt. Også en og annen hvitkledd hare dukker opp fra tid til annen foran meg i terrenget.

Det ble ikke lange turen inn i Børgefjell. Likevel var det en veldig fin tur. Jeg gikk inn til Bisseggskardet og satt meg der på en knaus, kokte opp vann til lunsjen og spiste Cashew Nasi mens jeg nøt utsikten og hørte på en og annen inspirerende låt på telefonen. Et fint lite friluftslivsøyeblikk der ute i ville Børgefjell. 


Når man setter seg ned blir det fort kaldt. Da er det veldig greit å dra opp Helsport Fjellduken Pro som har sin faste plass i sekken på slike turer. 

Matpause i flotte omgivelser! 

I Børgefjell er det en god del store vassdrag og kryssinger har jeg skjønnt kan være en utfordring, spesielt i snøsmeltingen. På min tur inn til Bisseggskardet var ikke elvekryssinger noe problem, her var det nemlig godt med broer, som forøvrig var eneste tegn på menneskelig inngripen i naturen. 

Og med broer så snakker vi virkelig gode konstruksjoner. 

På vei inn til  Bisseggskardet traff jeg ikke på denne broen. Jeg visste jo tross alt ikke at den fantes. Elvekryssingen var uansett ikke noe problem på denne tiden av året. 

Selv om jeg ikke gikk mer enn 10 km i Børgefjell fikk jeg hvertfall smaken av hva som finnes der inne. Å gå en litt lenger tur i denne nasjonalparken vil jeg tro er en virkelig avslappende og befriende opplevelse - så det har jeg planer om å få gjort en gang!