En fjord og tre fjellturer

En fjord og tre fjellturer

Nord i Hordaland strekker Masfjorden seg mellom bratte fjell og grønnkledde øyer. Fjorden er omsluttet av fine turmuligheter, og i høyden er det bare stillheten som regjerer. Jeg tok turen til Masfjorden på en av høstens nydeligste dager. Været skulle tilsi at stiene var fulle av turglade vestlendinger, men på fjellet var det flere ørner enn mennesker å se. I dette blogginnlegget deler jeg tre fjellturer i området rundt fjorden. 

FJELLET 774 MOH

Innerst i Masfjorden ligger Juvika. Herfra går stien fra fjord til fjell, opp de 774 høydemeterne til fjellet Fjellet. Med fjordutsikt hele veien er dette en nydelig tur og spesielt fin er utsikten fra toppen! 


Førsteklasses fjordutsikt! Her sammen med Camilla Andenes Mo.

Stien opp er godt markert og enkel å følge. Turen opp tok ikke spesielt lang tid. Vi brukte vel omlag 1 time til toppen. Fjellet kan i seg selv være en fin tur, men det kan også inngå i en lenger tur innover fjellet mot øst. Fra toppen er utsikten mot skjærgården helt upåklagelig! Det hele er som tatt fra et maleri. 


Vinteren banker på døren og skaper vakre kontraster i landskapet. 

KVALSBERGSNOVA 575

Et par km sør for Fjellet ligger Kvalsbergsnova - et sted tilfeldighetene gjorde at jeg kom over. Kvalsbergsnova er det ytterste punktet på Nonkletten 612 moh. Herfra stuper fjellet ned mot fjorden og gir en utrolig utsikt med fjord både til høyre og venstre. 


Anbefalning: Pakk med deg turutstyret og ta deg en natt på Kvalsbergsnova du og!

Kvalsbergsnova er ikke bare en fin dags- eller kveldstur. Fjellet er det perfekte sted å tilbringe en natt i naturen. Siden fjordutsikten er mot vest, går solen ned i fjordens retning og tilbyr et motiv som man bare kan drømme om. Det er heller ikke vei langs fjorden, så her føler man seg langt fra sivilisasjon uten at det er mer enn en times tid til parkeringen. 

Vi parkerte ved Joker langs E39 og fulgte først en liten traktorvei. Etter 5-10 minutter tar man av fra traktorveien og følger en sti mot toppen. Fjordutsikt får man ikke før godt ut i turen, men når man først når toppen og fjorden viser seg i all sin prakt, kan man ikke annet enn å sette seg ned og nyte synet av den mektige fjorden! 

Morgenstund av det bedre slaget! 

SKARPFJELLSNAKKEN 778

Følelsen av høyfjell og urørt natur. Turen byr på vakkert kystlandskap og gamle sætre. 


Kalhovdasetra i kveldssol. 

I motsetning til Fjellet og Kvalsbergsnova, var stien her veldig vanskelig å følge. Det satt likevel ingen demper på turen, men gjorde at vi 80% av tiden gikk våre egne spor over fryste myrer og langs sildrende bekker. Enkelte partier var også ganske så bratte, så hit ville jeg nok kun gått om man ikke lar seg skremme av å gå utenfor sti i kupert terreng. 

Toppen på 778 moh. Frisk bris og bitende kulde.