Ernæring på lengre turer

Ernæring på lengre turer

Vintersesongen er godt i gang over store deler av Norge. Julen for meg gir meg gode muligheter for lange turer, mens jeg har juleferie. Dagen er kort, men det fine solyset fra solen som ligger så lavt gir god julestemning.

Intensiteten er vanligvis lav så tidlig i sesongen, men for å holde ut så lenge er det viktig for meg passe godt på ernæringen. Tommelfingerregelen min for langturer er å drikke rundt 350ml veske og rundt 3-400kcal pr time. Sjeldent føler jeg meg tørst og jeg drikker stort sett altfor lite, men for å holde tempoet oppe over flere timer pleier jeg å være streng med meg selv ved å drikke og spise jevnlig. 350ml veske og 370 kcal er rundt hva jeg maksimalt klarer å få i meg hvis jeg har høy intensitet over lengre tid. Spiser jeg mer får jeg ofte problemer med magen og spiser jeg mindre avtar intensiteten. Det er absolutt ikke lett å spesielt drikke mye på vinteren, både pga av det er tiltak å gjøre det og at tørsten og matlysten ikke er der. Jeg får sjeldent lyst på drikke underveis, men det å ha drikke og mat tilgjengelig i en drikkevest hjelper godt på. Tilgjengelighet tror jeg er det viktigste for min del på vinteren hva gjelder mat og drikke. Det å stoppe for å drikke og spise er terskelen alt for stor til. Erfaringer fra både randoløp og og amundsenløpet ser jeg at man må kunne drikke og spise med votter hvis jeg skal klare å få i meg nok og alt skal kunne gjøres mens jeg går uten å miste farten.

Jeg har prøvd mange løsninger underveis hvor jeg skal ha drikke og mat, men en drikkevest er det beste frem til nå, og gjerne under ytterste jakken. Randosekker er fine med drikkeflaskeholder, og jeg legger da maten i lommene i jakken min så begge deler går. Jeg har også eksperimentert med camelback, men aldri fått en god løsning til den og sjeldent jeg drikker så mye på en langtur samt jeg får ikke helt fri bevegelighet i overkroppen med den liggende foran brystet for eksempel. Det jeg vanligvis spiser på turer hvor jeg har høy intensitet er 1,5 clif bar(peanut butter(230 kcal, 50 g)) i timen eller 1,5 clif blocks(200 kcal 60g). For turen med lavere intensitet stopper jeg og spiser jeg for litt lengre stopp og kan tåle at det går lengere tid mellom hver gang jeg spiser, men da spiser jeg det meste jeg kan komme over, men jeg holder meg stor sett til kun karbohydrater. Prøver å spise minst mulig av proteiner, fiber og fett. Det blir for tungt for magen og jeg trenger bare karbohydrater underveis i treningen. Når jeg kommer hjem fra tur spiser jeg heller alt det andre jeg trenger av næringstoffer. Favoritten min på tur er solskinnsboller fra den lokale bensinstasjonen. På disse turene er intensiteten veldig lav og jeg tar meg tiden til å spise med en lengre stopp hvor jeg vanligvis tar av meg sekken for å hente de knuste bollene. Vaniljesausen i midten er som regel intakt, men kokosmassen faller ofte av. 

Skrevet av Fredrik Storflor Moen