Et innholdsrikt møte med Notodden!

Et innholdsrikt møte med Notodden!

Notodden ligger flott til ved Heddalsvatnet i Telemark og byr på et stort spekter av aktiviteter og opplevelser. I går la jeg turen innom det som en gang var en industriby og som nå har funnet sin plass i UNESCOs verdensarvliste. Opplegget var på stell og det ble en dag fylt med fine opplevelser!


Når primusen slukkes, blir det nesten skremmende stille i naturen. Det er alltid fint å kjenne hvilepulsen, mens man lytter til de lave skogslydene der ute.

 

FRA VILLMARK TIL FOLKEHAV

Den siste uken har jeg oppholdt meg på Blefjell og i Notoddens dype skoger. Snøforholdene har dessverre ikke vært de helt store, noe som har resultert i få folk i naturen og noen rolige og fredlige dager. Men stillheten ble brått brutt da jeg ankom folkehavet på Grønkjær skiarena. 

JUBILEUMSRENN MED NRK-SENDING

På Grønkjær var det god kok. Heddal IL feiret 100 år og Heddalsprinten var i full gang med direktesending på NRK. Overalt hvor jeg så gikk det fornøyde barn og ungdom på langrenn. De norske flaggene vaiet i vinden og lyden av kubjeller fylte arenaen. Så mange som 450 skiløpere var påmeldt denne folkefesten og stemningen var usedvanlig god. 


Både oppmøtet og stemningen var upåklagelig. 

Å legge turen innom arrangementer av denne typen har jeg blitt veldig glad i. For meg skaper det enorme kontraster til livet i skog og mark, samtidig som jeg får truffet masse hyggelige mennesker. Av de jeg fikk slått av en prat med var blant annet ordføreren på Notodden, Gry Bløchlinger, og skirennets egne speaker. Fra speakerbua fikk jeg fortalt litt om jobben min som Norges første fulltids eventyrer, hva det innebærer og hvor jeg skal. 


I likhet med renndeltakerne går jeg veldig mye på ski, men det er en stor forskjell. De går fort og jeg går sakte. 


Fra målområdet fikk jeg sett noen veldig spennende spurter! 


Etter å ha vært på Grønkjær dro vi videre til Lifjell. 

 

MANGE OG GODE TUR-, JAKT- OG FISKEMULIGHETER

Er du friluftsinteressert og bosatt i Notodden er du heldig. Turmulighetene er mange og med nærhet til Lifjell, Blefjell og Skrimfjellene kan du få varierte naturopplevelser uten å måtte reise langt. Gårsdagen ble tilbrakt sammen med tre representantet fra Notodden Jeger og Fiskerforening. Ole Henning Skogen(leder), Øystein Ruud(nestleder) og Marita Bergestig(leder for damegruppen). I tillegg til Åslaug Sem-Jacobsen, varaordfører på Notodden. 

På Lifjell bygges Notodden turlags første turisthytte og vi var invitert innom for å ta en titt. 

9. SEPTEMBER STÅR DEN KLAR!

Det var ikke før vi var veldig nære vi fikk øye på hytta der den lå på en liten kolle. Turisthytta var senket i terrenget og lå diskret til mellom trærne. Likevel var utsikten mot de bratte fjellsidene fantastisk og turmulighetene i området er gode enten du går for en halvdagstur, dagstur eller flerdagerstur. Jeg gleder meg til å kunne ta hytta i bruk til høsten! 


Ottar Kaasa under omvisning. 

Da vi ankom Notodden turlagshytte ble vi møtt av leder i Notodden turlag, Ottar Kaasa. Vi fikk en meget trivelig omvisning både utenfor og inne i selve hytta. Ottar har jobbet med å få på plass en egen hytte for Notodden turlag i fem år og fortalte det var utrolig moro å stå der nå og se på at prosjektet realiseres. Og grunn til å være fornøyd har han virkelig. Jeg er imponert over hvor fint det blir og hvor gjennomtenkt alle detaljer er. Som eventyrer besøker jeg fler turisthytter enn de fleste og jeg kommer innom hytter av ulik størrelse og med ulike løsninger. Noen smartere enn andre. 

Noe jeg til tider irriterer med litt over er store ubetjente turisthytter uten mulighet for å varme opp små deler av hytta. Som enslig turgåer er det for det første unødvendig å skulle varme opp en hel hytte når jeg er der alene, og for det andre tar det ofte veldig lang tid å få opp varmen i en frossen turisthytte på vinterstid. Notodden turlag hadde tenkt på nettopp det og hadde flere avlukk med egne vedovner, slik at man kan ta i bruk ulike deler av hytta avhengig av hvor mange man er.


Med sengeplass til 30 blir dette en ideell hytte for skoleklasser eller mindre grupper. Det blir dessuten 12-volts strøm, store lyse rom og mulighet for å låne robåt. 


Jeg fikk med meg kart over området og Notodden turlags egne kaffekopp. Takk så mye:) 


Selv om jeg bare fikk sett ett lite knippe av alt man kan se og oppleve i Notodden traktene ble det en virkelig flott lørdag med denne flotte Notodden-gjengen. Ottar(bakerst vs), Ole Henning(bakerst hs), Øystein(midten vs), Marita(midten hs) og Åslaug(forran hs). 

Takk for en fin dag. Jeg kommer gjerne tilbake!