Et inspirerende møte!

Et inspirerende møte!

Midt på Dovrefjell finnes Norges eldste familiebedrift som gjennom hele 1200 år har huset alt fra eventyrere på ski til tyske bobilturister. I dag var Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning stedet for et spennende møte mellom to friluftslivsinteresserte karer. Jeg fikk nemlig truffet Geir Arne Hageland, foredragsholder, inspirator og mannen bak stuttbeinturer og Funkibator. Det ble en en dag fylt med turprat, inspirasjon, refleksjon og ikke minst piggkjelkekjøring.


En Geir Arne Hageland i svært godt humør møtte meg utenfor Hjerkinn Fjellstue. 


NORGES MEST FLEKSIBLE MANN

Geir Arne Hageland flyttet i 2014 hjem til Dovre og betegner seg ofte som Norges mest fleksible mann. Dette fordi han selv kan bestemme sin egen høyde ved bruk av ulike proteser. Men Geir Arne er mer enn bare fleksibel. Han er også en god inspirasjonskilde for mange gjennom sine foredrag, arrangementer og ikke minst ved å gjennomføre turer i skog og mark. I 2014 markerte han blant annet grunnlovsjubileet ved å gjennomføre en piggkjelketur fra Lillehammer til Dovre - en imponerende lang piggkjelketur på over 200 km!

IMPONERENDE!

Med seg hadde Geir Arne to piggkjelker og vi fikk tatt oss en liten piggkjelketur i vinden på Dovrefjell. Jeg skal love dere at piggkjelke er akkurat så vanskelig/tungt som det ser ut. Fra jeg første gang var fastspent på kjelken tok det omtrent et halv minutt før jeg lå langflat i snøen etter et velt. Jeg filmet riktig nok til sosiale medier og fokuserte mest på mobilen i det svake øyeblikket, men jeg fikk mange ganger kjenne hvor mye mer utfordrende det var med piggkjelke kontra det å bruke vanlige ski. Men så utrolig gøy det var! Også så utrolig tungt for armene! Jeg skal være ærlig å si det ikke gikk så fort med meg i oppoverbakkene og det tiltross for at snøforholdene egentlig var rimelig gode for piggkjelkekjøring. All ære til de som kjører piggkjelke. Det er virkelig tungt for armene og jeg er redd jeg kommer til å være passe stiv og støl i morgen. 
REFLEKSJONER RUNDT TUR OG FRILUFTSLIV

Det var veldig interessant å høre Geir Arne sine tanker rundt det som har med friluftsliv. Jeg pleier å si at det ikke er lengden på turene som bestemmer hvor fine friluftslivsopplevelsene blir. En kort tur til en bålplass kan gi vel så fine opplevelser som en langtur med flere overnattinger. Det gjelder å benytte seg av mulighetene der man er og se det fine i de små tingene ved friluftslivet. Mine tanker rundt nettopp dette gikk veldig i tråd med Geir Arnes formål med stuttbeinturer. Det er ikke hastigheten på turen som har noe å si, men det du opplever underveis. 

ET OVERASKENDE, MEN GODT SVAR

Jeg spurte Geir Arne hva han så på som de største utfordringene ved det å ha en funksjonsnedsettelse på tur. Jeg tenkte han ville si noe sånt som at det å gå i vanskelig terreng, staking opp lange, snødekte motbakker eller det å sette opp telt i sterk vind, men hva jeg fant fascinerende var at Geir Arne aldri snakket om dette som utfordringer. Han er vant til å gjøre ting på sin måte, og det fikk jeg fort se at fungerte. Den største utfordringen går på noe ganske annet. 

"Det mest utfordrende på tur må være det å være en del av en gruppe der man krever mer tid enn andre." svarte Geir Arne, og jeg forstår han veldig godt. Jeg tror ikke jeg kjenner et eneste menneske som liker følelsen av å være til hinder for andre, og dersom man har en funksjonsnedsettelse er det naturlig at man ikke kan gå like fort opp fjelltoppen som andre. Jeg tror løsningen er å finne turfølge som er tålmodige og forståelsesfulle. Det virket det som om Geir Arne var heldig å ha og han trakk fram sin tur gjennom Rondane som et eksempel. 
 

FJELLRIDNING

 Hjerkinn Fjellstue og Fjellridning har de som navnet tilsier fjellridning. Hadde hestene hatt hestesko ville vi fått prøve oss på en ridetur, men vi nøyet oss i dag med å ta en tur bort til hestene for å hilse på disse flotte dyrene. 


På Hjerkinn tilbys det riding for nybegynnere og erfarne ryttere, jeg havner definitivt i første kategori. 


Geir Arne havner fort i andre kategori. 

Da det har kommet et skikkelig uvær over Norge med vind på 24 m/s har jeg endret litt på planene. Den planlagte turen inn til Snøhetta utgår på grunn av den sterke vinden og jeg har fått lov til å bo noen netter på Hjerkinn Fjellstue, med leilighet og utendørs boblebad. En stor kontrast fra teltlivet, og det kjennes godt å ha ly for vinden, strøm og varme. Nå lades alle powerbanks og batterier for i morgen drar jeg bort fra vinden på Dovrefjell, til Røros. Men i kveld forblir jeg i denne flotte fjellstua! 


Fint hos Norges eldste familiedrevne bedrift! 


Takk for meg:) 

Og takk for et trivelig møte på Hjerkinn,Geir Arne!