Eventyret fra A til Å

Eventyret fra A til Å

DET VAR EN GANG...

Det var i desember 2015 at ALFA sammen med Norsk Friluftsliv og Visit Norway utlyste Norges kanskje mest spennende jobb: Eventyrer på heltid! Den heldige skulle gå Norge på kryss og tvers i over ett år, med full lønn. Eventyreren skulle gå tur ved norske fjorder og fjell, og hver dag våkne til lyden av sildrende bekker og kvitrende fugl. Ideen viste seg å være god, for over 1030 søkte lykken ved å sende inn noen velvalgte ord. 

1030 ble raskt til 20 som fikk muligheten til å presentere seg selv med en video. Med både folkestemmer og juryavstemning ble de 10. 10 stykker som skulle delta på Boot Camp med Aleksander Gamme, ALFA og Norsk Friluftsliv. Gjennom intervjuer, skuespill og teambuildings-aktiviteter ble deres skikkethet for jobben vurdert, men det var også rom for både bålkos og hyggelige middagsstunder. Under frokosten var det ingenting som tilsa at disse konkurrerte om den samme jobben. Det er kanskje slik friluftsfolk er? Romslige og imøtekommende. Det var iallfall denne gjengen. En av de skulle bli Eventyreren, men alle knyttet bånd. 

Sjekk den fine gjengen! Dessverre kunne vi ikke ansette alle sammen, selv om vi gjerne ønsket.

EVENTYREREN VELGES

Kandidatene var alle kvalifiserte. Selv om vi ønsket å ansatte hele gjengen, måtte valget etterhvert tas. Med en overbevisende friluftsbakgrunn, fotokunnskaper ut av en annen verden og et vinnende vesen, var Andreas Orset et naturlig valg. Med kandidaten på plass var det virkelig tid for å sette igang planleggingen. 

En stødig type fra Ski skulle ut på sitt livs (hittil) lengste eventyr, og det måtte forberedes. I etterkant sier Andreas at "Året har vært et eventyr! En utrolig reise, hvor jeg har lært like mye om meg selv som det norske friluftslivet! Det er ingen tvil om at det å være på tur som jobb er noe helt annet enn å være på tur i fritiden. Det har vært et krevende år, for selv om man kanskje har det vakreste kontorlandskapet i verden, har ikke teltkontoret mye strøm og wifi å by på."

VILLE SOLCELLESYSTEMET FUNGERE?

Planleggingsfasen var full av usikre momenter: Ville solcellesystemet fungere på vinterstid? Hvordan skulle logistikken bli? Og ville det la seg gjøre å blogge fra teltet? I Norge er vi godt kjent med varierende mobilsignaler, og at de beste opplevelsene kan være langt fra sivilisasjonen. Ingen av oss hadde erfaring fra å være ett år på tur, så vi la ut på ferden uten verken kart eller kompass. 

Lite visste Andreas hva året som Eventyrer skulle bringe

DE FØRSTE STEGENE

22. juni 2016 tok Andreas de første stegene som Eventyrer fra nettopp Eventyrbroa i Oslo. Han ble akkompagnert av klima- og miljøminister Vidar Helgesen, familie, venner og representanter fra sine nye samarbeidspartnere. Sammen med daglig leder i ALFA, Pål Olimb, trasket de seg gjennom Nordmarka - helt opp til ALFAs kontor på Hadeland. Det ble en overraskende fuktig og krevende tur, for det viste seg å være dårligere merket på sommerstid enn vinterstid. 

Ved godt mot, mottok Andreas grundig sko-opplæring en ukes tid før han fortsatte ferden opp Jotunheimstien. Han skulle jo teste sko, og da er det viktig å ha god kjennskap til produktene. Turen opp og over Besseggen var krevende og ensom. Andreas gikk mye alene og det regnet (nesten) hele tiden! Men lyspunkter var det mange av på ferden, blant annet vafler på DNT-hyttene og middag hos sesongens budeier. Vel fremme på Vinjerock var gjensynsgleden med folkemassene stor. Det ble foredrag, mingling, musikk og skikkelig god fjellstemning fire dager til ende. 

RUTA - SKRITT FOR SKRITT

Vinjerock varer ikke evig, og med august kom også Nord-Norge-turen raskt. Lyngen, Tromsø, Senja, Andøya, Vesterålen, Steigen, Lofoten.... Høres det fristende ut? Eventyreren storkoste seg iallfall i naturen som kan ta pusten fra selv den mest bereiste av oss. 

 
Fantastisk utsikt mot Steinfjorden og den spisse fjellrekken på andre siden av fjorden, med Luttinden (759 moh) som høyeste fjell
Den hvite stranden på Bleik gir deg så og si hvit strand så langt øye kan se

HØYDETRENING MED ALFA

ALFA er ikke som alle andre bedrifter, og har byttet ut de ordinære julebordene med fjellturer. Skotesting og teambuilding er viktig for å kunne hevde seg i toppen. Høydetrening, kaller vi det. Høsten 2016 var det Rjukan som sto for tur, og her ble det flust av opplevelser for alle. I sabotørenes fotspor og opp Gaustatoppen (over eggen, for de som turte det). For de dristige ble det tilogmed strikkhopp! 

Kaffen skal nytes på tur

NÆRFRILUFTSLIVET

Kontrasten var stor fra dristige høyder og strikkhopp, da nærfriluftslivet førte Andreas til Sørmarka. For hvem har sagt du må reise langt avgårde for gode friluftsopplevelser? De beste opplevelsene kan ofte befinne seg kun et kort stykke utenfor egen dør. 

I en travel hverdag kan det være vanskelig å finne tid til å gå på tur. Her finner du Andreas sine beste tips for å komme seg mer på tur

EVENTYREREN PRØVER SEG SOM JEGER

Det er klart en Eventyrer må jakte, og på Lygna fikk Andreas sitt første møte med elgjakta. I en litt trang jakthytte delte Andreas 4 døgn med resten av jaktlaget... Kanskje ikke rart han la seg til å sove på verandaen? 

Noe av det Andreas likte så godt med livet som Eventyrer var nettopp det å prøve nye ting. Fjellskoene ble byttet ut med jaktstøvler, og Andreas la ut på jakt. På to dager så han to elger, men de var dessverre ikke i skuddfeltet.

KOMPASSET PEKER MOT NORD

Etter debuten som jeger på Lygna gikk turen flyveien nordover igjen, nemlig til Bodø. Værgudene var på Eventyrerens side, og det ble godværsdager på turene til Keiservarden og Finnkonakken.

Nordlys i utsikten fra Keiservarden
Finnkonakken er en tur Andreas anbefaler på det sterkeste

REFLEKSJONER I SALTFJELLET

2 timer kjøring sør for Bodø ligger Saltfjellet. I en uke vandret Eventyreren innover fjellet, uten så mye som et snev av mobildekning. Det ble en uke med stillhet og refleksjoner. Med lett tilgjengelige hytter, ble teltet byttet ut mot seng, hyttebok og peiskos. 

Refleksjoner ved et blikkstille vann i Saltfjellet
Småmat kan være et aldri så lite festmåltid!

LEFSEKLING OG BÆREKRAFT

Nord-norske eventyr har også en ende og turen gikk nok engang sørover. Første destinasjon: Nasjonalparklandsbyen Geilo, som ligger flott plassert mellom mektige fjellområder i Hallingdal.

På Geilo lærte Eventyreren mer om hva merket for bærekraftig reiseliv innebærer. De kunne fortelle at bare siden 2010 har antall besøkende ved Prestholt gått fra 6.000 til 46.000. Et av tiltakene Andreas fikk høre mer om var byggingen av sherpasti ved Prestholt, som både ivaretar naturen og trekker turistene til ønskelige områder. 

Er man i Hallingdal, "må" man også spise småmat. Andreas hadde kjøpt med seg en boks småmat og i tillegg lefsekling. Dette festmåltidet gjorde kvelden nærmest uforglemmelig. Det er viktig å nyte de lokale perlene når man er ute på tur. 

EN EVENTYRLIG JULAFTEN

Eventyrer-tittelen har ingen pauseknapp og selv julaften tilbrakte Andreas ved smørebordet. Skiene skulle klargjøres for nye opplevelser, og i førjulsdagene var det rom for ulike aktiviteter:

Vinteren var kanskje en av de mest snøfattige på det vi kan huske, og turen gjennom Rondane opp til Dovre ble ikke som planlagt. Åpne vann og lite snø, men mye vind - 24 m/s - var ikke det Andreas hadde bestilt. Når sikkerheten var truet, ble ruta lagt om og turen gikk til Røros. Her fikk han oppleve hundespannskjøring - og ble kanskje litt bitt av basillen?

Andreas fikk styre sitt eget hundespann med seks hunder som dro han avsted innover marka.

NORGESMESTERE PÅ SKITUR

Eventyreren la Røros bak seg, og fortsatte til Telemark, hvor han endelig fikk de gode skiforholdene han lenge hadde savnet. Blefjell leverte nærmest påskestemning for Andreas og hans kompanjong fra det uoffisielle norgesmesterskapet i teltoppsetting, Bjørn Tore Moen.

De to hadde møttes fem måneder tidligere, og stakk da av med førsteplassen i konkurransen. Naturlig nok ble det teltovernatting også denne gangen. Skiturer og mange timer fotografering var også selvskrevne ingredienser på denne turen. 

Men det er som man sier: Mye vil ha mer! Eventyreren fikk smaken på skiføre, og la turen til Sjusjøen.
Himmelen danser!

MIDTVINTERS I NORD

Finnmark og Indre Troms midtvinters er kanskje ikke noe man forbinder med flotte turopplevelser, men «Mange hammerfestinger vil hevde at Kvaløya er best om vinteren, den er som en «stor bløtkake», - skapt for fine skiturer» sto det på infoskiltet foran Eventyreren. Han la ut på tur. 

Det var kontraster: Whiteout og fantastisk hytter, nordlys og sterke menneskemøter. 

Det var også her Andreas lærte bort noen triks om hvordan man fotograferer en dansende himmel!

Pulken og Eventyreren veide omtrent like mye

NYE MOTSETNINGER PÅ HARDANGERVIDDA

Hardangervidda i påsken var også kontrastfylt. Påsken fikk vist seg fra sin beste side med t-skjorte-temperaturer, slush, god sikt og lite vind. Det var rett og slett den beste dagen på lenge! 

Men påsken viste seg også fra en mindre sjarmerende side, og ble enda en prøvelse. Kunne du tenke deg å gå kupert landskap med bratte topper, langstrakte daler og ikke minst energitappende motbakker med en pulk på 70 kilo? Pulken ville tidvis ta en annen retning, men Andreas var hele veien bevisst og kom helskinnet frem. 

MØRE OG ROMSDALS STORE VARIASJONER

Blandt Eventyrerens fire toppturer i Møre og Romsdal, Kolåstinden(1432 moh), Nordre Sætretind(1365 moh), Skårasalen(1542 moh) og Slogen(1564 moh), ble det også tid til en annen aktivitet: Orientering!

For en Eventyrer er ikke bare å finne på høye topper eller i dype juv, men også over våte myrer og mellom trærne. Andreas dro på jakt etter de oransje postene, og fikk tips fra to av de som virkelig kan orientering. (Nysgjerrig på orientering? Tipsene finner du her!)

NÆRMEST MAGISK BRETUR

Fra orientering til brevandring: Nigardsbreen i Sogn og Fjordane sto for tur. Etter en padletur på omlag 30 minutter fikk Andreas breen i sikte.  Ismassene veltet seg ned dalen og var som en enorm elv av is som med en voldsom kraft formet landskapet rundt seg. Den blå fargen skapte en nesten magisk kontrast til de grå fjellsidene rundt og vannet de padlet i hadde et grønnskjær som bare isbreer har evnen til å skape. 

Blåfargen skaper en nesten magisk kontrast til de grå fjellsidene

NATUREN SPILLER IKKE ALLTID PÅ LAG

Tilværelsen ble tøff i Rogaland. Dårlig sikt, glatte steiner og tung sekk. Kjeragbolten ble både vått og kaldt, men uflaksen stoppet ikke der. Overtråkk! Nedstigningen ble et mareritt. Det var ingen tvil om at kroppen trengte noen dager hvile. 

Det er ikke utsikten, men beskyttelsen mot elementene som er viktig når været ikke spiller på lag
Dårlig sikt på et av Norges mest kjente turmål
Eventyreren storkoste seg på seilkurs

VIND I SEILENE OG FISK SOM BET

I Aust-Agder ble det derimot vind i seilene! Med Arendal Seilbåtforening var læringskurven stupbratt, og pulskurven fulgte samme stigning. Med ny kunnskap og en vekket kjærlighet for seiling i bagasjen, ble dette mer enn "bare en seiltur" for Eventyreren. 

Videre gikk turen inn Tronstadheiene, hvor Martin Roar kom med et fisketips til Andreas: "Vær tålmodig, så biter forhåpentligvis fisken til slutt". Det høres kanskje lett ut, men fisking kan virkelig være en tålmodighetsprøve! Men til slutt sto Andreas der, med en fjellørret på 850 gram i nevene. 

I Vest-Agder var det fiskestanga som fikk være med på tur. Innover Tonstadheiene trasket de, og ørreten bet!
Her er det bare å lange ut

HEDMARK LEVERTE

Det var under en uke igjen til turen skulle avsluttes på Vinjerock, da Andreas besøkte Hedmark, som leverte kanskje turens minst kjente perle: Alvdal! 

De mange turtipsene Andreas fikk, tilsier at området er et lite tureldorado. Ufortjent lite oppmerksomhet har området fått, der det ligger mellom Rondane og Femundsmarka. "For et turterreng - hit vil jeg tilbake!" lød det fra Eventyreren, som sammen med en lokalkjent besteg Tronfjellet (1665 moh.).

Den myke, lave mosen gjorde terrenget svært behagelig å gå i. Før turen opp Tron, begynte oppholdet med en rundttur på Skarvklettan, hvor Andreas besøkte disse toppene:

  • Høgkletten (1020 moh.), med overnatting 
  • Klettan (996 moh.)
  • Vorda (962 moh.)

#EVENTYRLYST OG EVENTYRPOST

Misjonen i prosjektet om å vise frem det fantastiske tur- og friluftslandet Norge og inspirere enda flere nordmenn til å overvinne dørstokkmila, komme seg ut og nyte naturen slo ut i miniprosjektene #eventyrlyst og Eventyrpost. Som et ledd for å inspirere opprettet Andreas hashtagen #eventyrlyst - og ved å tagge bilder etter konkurransereglene, kunne en heldig vinner stikke av med to plasser i Det Store Eventyret: En tur med Andreas, Aleksander Gamme og ALFA inn til Vinjerock 2017. 

Ikke nok med det, satte Andreas og hans medhjelpere ut Eventyrposter rundt i Norges land. Her kunne man vinne premier fra Sport1 og ALFA, samt konkurrere om to billetter til Det Store Eventyret. 

DET STORE EVENTYRET

Et eventyr må ha en lykkelig slutt, og dette er inget unntak. Det Store Eventyret ble en fryd for alle deltakerne. En uforskammet sprek gjeng besteg to topper og tilbakela mange kilometer på de tre dagene. Med avslutning på Vinjerock ble dette 6 uforglemmelige dager for de involverte. For Andreas ble det enda mer teltliv, men også en myk tilvenning til samfunnet etter ett år på tur. 

 
Toppturglede blant vinnerne av "Det Store Eventyret"

VEIEN VIDERE

Ringen er sluttet. Eventyrprosjektet er ved veis ende, men sagaen er ikke over enda. For mange har Andreas blitt "Alfamannen", "skoeksperten" og ALFAs ansikt utad. Med så tett bånd er det helt naturlig at eventyret fortsetter - via både blogg og instagram. 

Det er ingen grunn til å ikke fortsette å følge @alfaeventyreren på instagram - eller lese tur- og skotips på alfa.no/explorer i tiden som kommer. 

Go Explore!