Fjellvettregler for tur med barn

Fjellvettregler for tur med barn

1. Legg lista lavt

Og da mener jeg veldig lavt. Når det røyner på og ingenting blir slik du så det for deg, repeter følgende inni deg: "Vi er da ute. Vi er da ute. Vi er da ute". Mens du teller tennene dine med tunga. Start med den bakerste jekselen oppe til høyre.

2. Ikke planlegg for mye

Det blir aldri slik du planlegger uansett.

3. Kle deg som om du skal til Nordpolen

Det er du som fryser, ikke barna. Fallende kroppstemperatur er sjelden kompatibelt med enorme mengder tålmodighet, som du vil trenge.

4. Ikke undervurder NRK Super

Barna trenger også forbilder (i tillegg til deg): Se på "Villmarksbarna".

5. Pass på matinntaket

Og da mener jeg ditt.

6. Ikke fall i godterifella

I stedet for å løpe foran og gjemme seigmenn for hver hundrede meter, vær fullstendig inkonsekvent med godteriutdelinga. Prøv heller å telle antall T-er, leke at det ikke er lov å tråkke utenfor steinene, ha mimeleken mens man går, synge en sang, osv. Det gir mye bedre framdrift, og mye mindre godterimas. Så kommer sjokoladen som en gledelig bonus.

7. La barna bestemme

Ser de en fin stein 200 meter unna stien i helt feil retning som de gjerne vil raste ved - si ja. Og oppdager de noen fine istapper de vil leke med 200 meter bortenfor der igjen, si ja til det også.

8. Vend i tide

Med barn på tur er det større skam å ikke snu i tide, enn å snu i tide.

9. Vær raus mot partneren din

Hvis du innser at det målet jeg sa du ikke skulle planlegge faktisk ikke kommer til å nås, og dere er flere voksne på tur; la partneren din få gå til målet/toppen alene, mens du snur med barna. Annenhver gang selvsagt.

10. Alle hjelpemidler er tillat

Ett ord: slepetau

11. Hal ut tida

Hvis lista er lagt der at det viktigste er å være ute - finn på noe som trekker ut tida så mye som mulig. Som å lage bål, barkebåter, olebrummpinneleken. Eller sett barna i arbeid - blåbærsyltetøy på nystekte pannekaker smaker best når de får lage syltetøyet selv, rett fra blåbærlyngen.