GÅ - effektivt og opplevelsesrikt

GÅ - effektivt og opplevelsesrikt

Hvorfor går du egentlig på tur? Kanskje det er den friske luften og rolige atmosfæren som er selve drivkraften for at du snører på deg turskoene og går en tur i skog og mark. Eller er det treningseffekten du setter høyest og som blir din motivasjon for turgåing? Enten du går for treningens skyld eller av andre årsaker har gåing god effekt på din fysiske helse, og det er nettopp det aspektet ved gåing jeg vil trekke frem i dagens innlegg. 


Det føles lenge siden starten i Oslo. Opplevelsene har siden dette kommet på løpende bånd, men jeg husker hvor spent jeg var da jeg gikk bort mot Eventyrbroa for å gå i gang med det som skulle bli min nye hverdag. 

Da jeg i juni 2016 tok mine første skritt som Alfas Eventyrer var Klima- og miljøminister Vidar Helgesen til stede ved Eventyrbroa. I Helgesens appell trakk han frem de positive innvirkningene ved å gå og ønsket meg lykke til med det han mente var et svært viktig og ansvarsfullt oppdrag, nemlig å inspirere flere nordmenn til å gå og dermed bidra til økt fysisk aktivitet blant det norske folk. Et oppdrag jeg virkelig brenner for og det var derfor veldig gøy å lese at også Johan Kaggestad retter fokus mot gåing som treningsform i det han lanserte sin nye bok: «Gå! Verdens beste mosjon». 

– Jeg opplever at det som er blitt trening foregår på treningssentre eller i marka på relativt stor intensitet. Vi har brukt pulsklokker på mange som har gått og har sett at pulsen heves så mye at det er langkjøringspuls. Gåing er undervurdert som treningsform, sier Kaggestad til DN.

Etter å ha gått på tur i nesten et helt år har jeg merket hvordan den endrede fysiske aktiviteten har påvirket kroppen min. Jeg har alltid vært glad i å løpe og har pleid å kjøre løpeøkter flere ganger i uka i tillegg til egne styrkeøkter på treningssenter. Fra juni 2016 ble dette naturlig nok kuttet helt ut og jeg har vel ikke hatt særlig mer enn 4-5 løpeturer og et par rene styrkeøkter siden jeg begynte i jobben for omlag 10 måneder siden. Likevel føler jeg kroppen er vel så godt trent som før. Jeg har riktig nok mistet noe muskelmasse i overkroppen, men til gjengjeld er kondisjonen ikke så verst og jeg føler meg seigere enn noen gang før. 

NOEN TURTIPS FOR ULIKE AKTIVITETSNIVÅ

Forrige uke gikk jeg på Nordmøre og i Romsdalen. Jeg prøvde meg på et bredt spekter av turer i nærheten av Molde. Bor du i Molde og har du lyst til å begynne å gå, men er usikker på hvor du skal starte? Prøv deg på de enkle turene før du tar steget opp på de mer utfordrende. 


Fra svevestien får man fin utsikt til det som i 2005 ble kåret til Århundrets Byggverk i Norge. 

ELDHUSØYA OG SVEVESTIEN

En svært enkel, men samtidig svært vakker tur er rundtturen rundt Eldhusøya. På Eldhusøya ligger Atlanterhavsveiens største rasteplass og rundt øya er det bygget en utsiktssti i stål som flyter over terrenget. Turen rundt trenger ikke ta mange minuttene, men byr på nydelig utsikt, rikt fugleliv og frisk sjøluft.


Sjeldent flott strand dette. Farstadsanden ligger 50 km fra Molde sentrum. 


NORDNESET KYSTSTI

Turmulighetene ved kysten er mange og gode. Fra Farstadsanden går det en flott kyststi ut til Nordneset fyr. Turen ut tar omlag 20-60 minutter alt etter fysisk nivå. Stien tar deg først langs den nydelige hvite sandstranden på Farstad for deretter å gå i et flott kystlandskap med vakre enger, historiske bygninger og koller med små klipper som skjærer ned i sjøen. Ytterst på neset ligger fyret som et godt oppfang helt fra start. Er du like heldig som meg ser du kanskje et par hjort krysse stien rett foran deg.
 
Ankomst Nordneset fyr. 

Nydelig utsikt fra fyret.  

ONA OG HUSØYA

Solen skinte som aldri før da jeg reiste ut til øya Ona. En vandretur rundt på øya tar deg gjennom mye historie, flott kystlandskap med strender, trange sund og fine sletter. Husene kommer i alle regnbuens farger og det er en spesielt koselig atmosfære å rusle mellom husene og opp til Ona fyr. Hit er det verdt å legge turen og spar det gjerne til en godværsdag. Her finner du min lille videosnutt fra jeg var på Ona. 


Fyret på 14,7 meter ble bygget i Støpejern i 1867 og er i dag fredet.

Langs kyststien er det mye vakkert å se! 


KYSTSTIEN VED BUD

Vandringen langs sjøkanten tar deg gjennom det gamle fiskeværet Bud og byr på flotte opplevelser. Utsikten ut mot storhavet er utrolig vakker og de små røde rorbuene og gamle fiskemottakene pryder kyststien. Turen er noe lenger enn kyststien ved Farstad og tar deg gjennom bebygde områder. Stien er 7 km og det er nok greit å hvertfall regne en god time på fotturen. 


Når man kommer opp til Varden kan man sette seg ned, drikke vann og beslutte om man skal gå videre inn i marka eller ned igjen til byen. Flott utsikt får man hvertfall! 


MOLDEMARKA

Jeg går ofte i byers nærmeste turområde og liker å oppleve marka som nordmenn bosatt i byer bruker i hverdagen. Fra Molde sentrum kan man følge den grønne korridor opp til Moldemarka. Jeg gikk til Varden, fikk flott utsikt over Rosenes by, før jeg vandret videre inn til skihytta og tilbake ned gjennom den grønne korridor. Moldemarka byr på masse muligheter og turene kan gjøres korte eller lange, alt etter hva som er ønskelig. 

Dette er en tur en hver Moldenser burde gå. Turen er ikke særlig lang, men gir deg vakre og rolige omgivelser uten at du trenger å reise langt. Jeg ville satt av et par timer til denne turen. 

Hadde jeg bodd i Molde sentrum hadde dette fort blitt en tur jeg hadde gått veldig ofte. Den ga med assosiasjoner til Sandviksfjellet i Bergen, som i flere år var det fjellet jeg ferdes oftest på. 

Innerdalstårnet begynte å gløde i blåtimen. Slike opplevelser får du ikke om du sitter hjemme i sofaen! 


INNERDALEN - NORGES VAKRESTE FJELLDAL

Fra Molde blir det fort to timer i bil før man kan legge ut på tur fra parkeringsplassen ved Innerdalen. Turen inn til hjertet av Innerdalen er omtrent 4 km på grusvei og byr på vakker utsikt. Fra Innerdalshytta er turmulighetene mange og for en som liker å gå er dette et skikkelig paradis med vakre fjellvann, spektakulære fjell og koselige setere. En kanskje hakket mer krevende tur enn de jeg har presentert over. Det er noe stigning på vei inn til Innerdalen, men for de fleste vil disse hødemetrene være uproblematiske. 


Lisbeth Sørensen i godt humør på vei opp Trolltind. 


TROLLTIND

Mellom Nesset og Sunndal ligger Trolltind på 1347 moh. Fjellet er et fantastisk skifjell med lang vintersesong og flott nedkjøring. Blir de overnevnte turene for lite krevende er dette en tur du burde prøve deg på. Kan gås på fjellski.Jeg fikk bli med Lisbetn Sørensen og Gunnar Bendixen på tur til Trolltind. En flott tur som du trolig kan gå mange uker til. 

MULIGHETENE ER MANGE - DET ER BARE Å GÅ!

Over har dere fått presentert noen turer av ulik vanskelighetsgrad i Romsdals-trakene. Turmulighetene er mange over hele Norge og det skal ikke mye research til før du finner en tur som passer deg. Så da er det bare å snøre skoene og komme seg ut i marka - for gåing er en undervurdert treningsform som gir bedre effekt enn du kanskje har trodd! 

God tur ut!