Mørkgonga

Høyt over juvet

HØYT OVER JUVET

Jeg har lenge vært glad i de litt alternative turene, og denne turen til Mørkgonga var akkurat en slik type tur som jeg liker. På denne turen hadde jeg også fått med meg to kamerater som lenge har vært gira på å sove i hengekøye høyt over bakken, men som ikke hadde klatret nok til å vite hvordan det skulle gjennomføres på en trygg måte.

Etter en litt sen start fra Oslo var vi endelig klare for den lille timen det tar å kjøre opp til parkeringsplassen som ligger noen kilometer fra Sundvollen. Det vi hadde av fellesutstyr ble fordelt mellom oss før vi kunne ta fatt på de 3 kilometerne og 500 høydemetrene som ventet. Stien oppover var veldig fin i starten, men i siste bakken opp til juvet knekker bakken til og det blir merkbart tyngre. Her tok vi tiden til hjelp og etter en drøy time kunne vi endelig sette ned sekkene og starte på selve riggingen av hengekøyene.

Juvet er ca. 6 meter bredt og 15-20 meter dypt på det meste, og med tre hengekøyer var det derfor nødvendig å finne en diagonal som egnet seg. Etter en liten rekognosering fant vi to passende trær hvor slakklinen kunne rigges til på en god måte, før ekstra uavhengige sikringstau ble rigget til. Fordelen med Mørkgonga er at riggingen er enkel da alt foregår på bakkenivå og det er nok av trær å benytte seg av. Da alt var rigget ferdig var det endelig klart for å trekke om hvem som skulle sove hvor og hvem som fikk æren av å krabbe over juvet for å montere hengekøyene.

Etter en fantastisk solnedgang og noen gode hamburgere hadde klokken allerede passert midnatt da vi fikk krabbet opp i hver vår hengekøye for natten. Vinden hadde nå økt betraktelig og med en jevn gyngning sovnet vi alle raskt, og våknet ikke før den første morgenfuglen kom gående under oss.For rutebeskrivelse kan ut.no anbefales: 
https://ut.no/turforslag/115956/opp-bratte-mrkgonga-til-trolske-gyrihaugen

Featured Products