Hvorfor Nordland? 5 steder du må besøke

Gosia & Zdeno Dvorak


Først vil jeg gjerne fortelle litt om oss. Som dere har sikkert lagt merke til, er ikke navnene våre etnisk norske. Aksenten fra velkomstvideoen vår kan gi nærmere innblikk i hvilken del av verden vi kommer ifra og de som har gjettet Øst-Europa får 10 poeng. Gosia kommer fra Polen, jeg kommer fra Slovakia (ikke Slovenia) og vi traff hverandre på studier i Bø i Telemark for 9 år siden. 

Friluftsliv og naturglede er noe jeg tok med meg fra Slovakia, mens Gosia begynte å oppdage fjellivet her i Norge. Hun fikk en bratt læringskurve og etter hennes tredje tur på langrennsski som var 6 mil på Hardangervidda, skjønte jeg at vi hadde et godt liv foran oss :) Vi har reist mye i Norge som studenter, men turen til Lofoten og Nordland har satt sitt preg. Vi ville hit. Heldigvis fikk jeg jobbtilbud som daglig leder ved Nordland nasjonalparksenter og siden 2013 har vi vært stolte Nord(ut)lendinger!

VELKOMMEN TIL NORDLAND!

Til det eventyrlige fylket, med nordlys, midnattssol, høye fjell, hav og isbreer.  Et paradis for ethvert friluftsmenneske som byr på så stort mangfold av naturopplevelser er vanskelig å finne andre steder i verden. Nordland er stedet hvor havet møter fjell, hvor isbreer kalver i vatnet, hvor reinsdyr vandrer gjennom vidder og hvor turer i nærområdet starter bokstavelig talt rett fra døra. Gosia og jeg skal nå i mars som ALFAs Eventyrere vise dere Nordland, det fylket som har blitt vårt nye hjem. 

Etter en diskusjon om hvilke 5 steder vi absolutt må anbefale alle naturopplevelsestørste Eventyrere å besøke, kommer vi med denne lista!

BEIARN

Beiardalen minner meg om mine hjemtrakter i Slovakia. Øverst i Beiardalen er det bratte fjelltopper, spesielt på vestsiden. Mellom Stormyrtiden og Skjelåtiden finnes mange muligheter for randonee-entusiaster og snøen varer lenge på breene. Den mest populære turen går fra Staupomoen (250moh) og opp mot Leiråtiden (1470 moh). Terrenget er jevnt bratt, men har et slakere parti rundt 900 moh. Området er kjent for mye snø og ofte mye pudder, spesielt i skogen. 

 

SVARTISEN

Svartisen er Norges nest største isbre, og brearmen Engabreen lå for noen år siden bare 20 m over havet. Er du glad i mektig brelandskap, ønsker å vandre på en av de mest spektakulære breene i Norge, eller å padle på Storglomvatnet hvor Svartisen kalver i havet da bør du dra hit! 

Det finnes mange turmuligheter ved Svartisen. En lett familietur med sykkel til Brestua, dagstur til breen eller tur med overnatting til Tåkeheimen. Ønsker du å se den mektige Svartisen, fjell og fjordlandskap fra høyden bør du ta turen til Helgelandsbukken. Utsikten herifra er bokstavelig talt «breathtaking» og er en av de fineste utsiktene vi har opplevd i Nordland. 

Storslått utsikt fra Helgelandsbukken over Svartisen.

RAGO NASJONALPARK

Rago er en liten nasjonalpark, men kontrastene og naturopplevelsene er store. Her kan du oppleve alt fra fredelige furumoer, tordnende fosser og høyfjell med evig snø. Rago ligger på grensen til Sverige og solm sammen med verdensarvområde Lappland utgjør det største verneområde i Europa!

Vi anbefaler å ta seg rundtur fra Nordfjord til Litleverivassfossen, deretter overnatte i teltet ved Storskogvannet eller på Storskogsvassshytta. Dag 2 kan man ta seg god tid til å kose seg å gå sakte ned mot Lakshola. Mer informasjon om turen finnes på ut.no. Hvordan ser det ut i Rago? Se vår siste tur i Rago her 😊

SULITJELMAFJELLENE

1,5 time kjøretur fra Bodø ligger Sulitjelma - en gammel gruveby. Sulitjelma er inngangsport til de høye fjellene på norge-sverige grensa og Junkerdal nasjonalpark. Vinteren er lang her og man kan normalt gå på ski her til ut i juni. Her kan man gå på en fin dagstur i en av skiløypene, melde seg på det kjente Kobberløpet, eller utforske villmarka utenfor løyper. Den finnes flere turistforeningshytter i området, og hvis man har lyst på et større eventyr kan man gå på Suliskongen (1907 moh) eller ta en tur til den svenske nasjonalpark Padjelanta. 

VÆRØY, LOFOTEN

Etter fire timers lang fergetur fra Bodø ankommer man Værøy. Værøy er mest kjent for fuglefjellene på yttersiden av Måstadhalvøya. Selv om Værøy er en del av Lofoten, er det ganske få turister her. Vår anbefaling er å overnatte på Nordlandshagen med utsikt mot Lofotveggen og Midnattsol. 

Den mest kjente utsikten på Værøy er fra Håheia, men Nordlandsnuppen er også verdt en tur. Fjellene er ikke høyere enn 450 moh og man kan godt ta flere fjellturer i løpet av en dag. 

ER DETTE ALT?

Nei, Nordland har mye mer å by på og vi kommer til å gi mange flere turtips denne måneden. Neste inlegg kommer om noen dager :)