I Sogn og Fjordanes eventyrland!

I Sogn og Fjordanes eventyrland!

Etter å ha smøget meg mellom isblokkene i Nigardsbreen tok turen meg noen mil lenger nord til det som fra tid til annen blir omtalt som mekka for friluftsfolk. I enden av den langstrakte Nordfjorden finner man Stryn kommune. En kommune som byr på alt fra majestetiske fjell til storslåtte breer og frodige enger. Det naturskjønne området åpner for et bredt spekter av friluftslivsaktiviteter og som eventyrer stod opplevelsene i kø. 


Da jeg nærmet meg Tvinnefossen fylte fossen plutselig lydbildet med en buldrende støy mens den sprayet omgivelsene med bitte små vanndråper som yret ned mot bakken. OPPLEVELSENE KOM FOSSENDE

Det er rart hva man får tid til på en uke om man bare er åpen for et tett program. Og tett program er lurt om du reiser til Stryn, for området byr på like spektakulære turer til lands som til vanns. Bratte fjellsider som stuper ned i både fjord og innsjø gir naturen et dramatisk uttrykk som likevel fremtrer som rolig og balansert som en følge av de frodige, gresskledde engene som speiler seg i stillestående vann. 

3 TING DU BØR FÅ MED DEG I STRYN!

Alternativene er mange når du kommer til Stryn og det kan være vanskelig å bestemme seg for noen aktiviteter ut i fra det brede spekteret av friluftslivsaktiviteter som området byr på. Likevel vil jeg trekke frem det jeg mener er de tre flotteste opplevelsene fra Stryn. 


Med klatresele, hjelm og hansker er denne klatreruten en spennende opplevelse. Her får de fleste utfordret seg selv og det med nydelig utsikt over Loen i ryggen. VIA FERATTA LOEN

Den 1011 meter høye fjelltoppen Hoven byr på førsteklasses utsikt over fjord og fjell, og har blitt en mye besøkt fjelltopp i Stryn. Det er særlig to ting som fører til stor trafikk opp Hoven. Den første er ny og tar 5 minutter fra fjord til fjell. Jeg snakker naturligvis om Loen Skylift som for få uker siden fraktet sine første turister til topps. For oss litt mer eventyrlystne er Via Ferrata-ruten en mye mer fristende måte å bestige den populære fjelltoppen! 

EUROPAS LENGSTE VIA FERRATA BRO!!

På vei opp fjellsiden sikrer du deg selv ved hjelp av en fastmontert vaier og to slynger med karabinkroker festet i klatresele. Vanskelighetsgraden varierer fra parti til parti og når du når 760 moh når du Gjølmunnebrua - den lengste Via Ferrata broen i Europa. Broen tar deg over det 160 meter dype juvet og er så lang som 120 meter. Bare brokryssingen i seg selv er en spennende opplevelse!   

Gjølmunnebrua glinset i sola og bød på ekstra spenning på grunn av sterk vind! 

Loen Active stiller med guidede turer i Via Ferrata Loen. Dette er en opplevelsesrik fjelltur som det er verdt å få med seg! 


Loenvatn Feriesenter ligger flott til ved vannkanten og leier heldigvis ut kajakker. Å padle i slik natur er virkelig en super opplevelse! 


KAJAKKPADLING I LOVATNET

Omkranset av stupbratte fjellsider og blå bretarmer ligger Lovatnet. Det grønnfargede vannet ligger idyllisk til og er litt av et postkortmotiv. Langs vannkanten var blomstringen i full gang og jeg tenkte med meg selv at det skal vanskelig gjøres å få mer nasjonalromantiske omgivelser enn de jeg padlet rundt i. 

Det er noe utrolig avslappende over det å padle kajakk. Man finner roen og når forholdene er gode kan man forflytte seg kjapt og lydløst mens man nyter naturen rundt seg. Fra Loenvatn Feriesenter tok det ikke mange padletakene før jeg følte jeg var midt i vill og vakker natur. 

Til lyden av fossefall og sildrende bekk padlet jeg sammen med Stine Eikenes og Helene Støve Otterdal fra Stryn. 


Med kurs mot Ramnefjellet. DER ULYKKENE INNTRAFF

Å padle i Lovatnet er en naturskjønn opplevelse samtidig som det er sterkt å tenke på de to rasulykkene som til sammen har tatt fler enn hundre liv. I 1905 og 1936 raste nemlig store fjellmasser fra Ramnefjellet ned i Lovatnet og skapte enorme flodbølger. I 1936 var flodbølgen hele 70 meter høy og ødela alt den møtte på sin vei. Jeg klarer ikke en gang forestille meg bølgens størrelse og kraft. 

FOTTUR TIL SKÅLATÅRNET

Fotturmulighetene i Stryn-området er gode og det var skikkelig vanskelig å velge bare en topp blant alle de snødekte toppene med fin utsikt. Valget falt til slutt på Skåla, etter mange anbefalinger fra følgere på Instagram. Og Skåla leverte til slutt varene! 


Ankomst Skålatårnet. 


For det begynte ikke så bra som det sluttet. Da vi ankom toppen lå tåken tett rundt den 1848 meter høye fjelltoppen. Det var regn i luften og GPSen ble flittig brukt for å passe på at vi ikke bevegde oss ut på den skumle skavlen som lusker utfor stupet på toppen. 

ET TÅRN OG EN SPENNENDE HISTORIE

Dr. Klouman mente at frisk fjelluft ville ha positive effekter på tuberkulosepassienter og bygget i 1891 dette spektakulære tårnet. Kloumanstårnet, også kalt Skålatårnet, har i mange år vært turisthytte for eventyrlystne mennesker og ble i 2011 kåret til Norges mest orginale turisthytte. Det gamle byggverket er i dag avlastet av den nye turisthytta, Skålabu, som åpnet i fjor. 


Skålatårnet er fremdeles åpen for gjester.


Skålabu er en selvbetjent hytte som er åpen hele året. En stilig hytte på et utrolig flott fjell! 

SKÅLA - DEN VAKRE GIGANTEN AV ET FJELL

Da tåken omsider lettet fikk vi se den fantastiske utsikten fjellet kunne by på. Med utsikt over utallige fjelltopper, fjorder, isbreer, for ikke å glemme det grønne Lovatnet, var Skåla en skikkelig spektakulær fjelltopp som jeg vil anbefale på det sterkeste! For en utsikt mot Jostedalsbreen! 


Er du heldig med været får du en førsteklasses utsikt på vei til Skåla. 


Med sol og varme er turen opp målet og man bør ta seg god tid til å nye det vakre landskapet.

ETT STED DU BØR OVERNATTE NÅR DU ER I STRYN!

Fine teltplasser finner du garantert, men skal du sette prikken over i´en, bør du vie domen ved Horndøla Bru en overnatting eller to. Det er lenge siden jeg har sovet så godt som jeg gjorde på Horndøla camping og spesielt vakkert var det å legge seg om kvelden og se rett opp på den mørke himmelen. Det føltes nesten som å sove under åpen himmel, men i et varmt rom og i en ordentlig seng. Anbefales! 


Et flott kontor og et enda bedre soverom!

Forrige uke var som dere skjønner full av eventyrlyst!