Ikke gjør det mer komplisert enn nødvendig!

Ikke gjør det mer komplisert enn nødvendig!

Hver dag deles mer enn 80 millioner bilder og videoer på InstagramPlattformen har blitt en stor inspirasjonskilde for veldig mange mennesker og det ikke helt uten grunn. Inspirasjonen er så tilgjengelig. Bare noen tastetrykk unna. Men så har det slått meg at størsteparten av den inspirasjonen jeg får på sosiale medier handler om krevende turer, sjeldne naturfenomen og dristige stunt. Får det oss til å glemme hvor fint det er med nærfriluftsliv? At også de gledene du kan få der ute, få meter fra ditt eget hjem, er verdifulle? Kanskje stiller du for store krav til deg selv når det kommer til tur, kanskje så store krav og forventninger at turen til slutt droppes? Sånn bør det ikke være! 


Screenshot fra Instagram


Jeg klikker meg inn på appen og det som møter meg er det ene spektakulære bildet etter det andre. Stupbratte fjell og mektige fjellformasjoner. Dristige traverser og spenstige stunt. Jeg lar meg inspirere, drømmer meg bort og begynner planleggingen av landets heftigste toppturer. 

Dessverre tror jeg jakten etter de perfekte turene og de mest fartsfylte, dristige eller naturskjønne opplevelsene kan legge en demper på andre naturopplevelser som absolutt også har sin sjarm. Blir du for opphengt i at det må være storslåtte ekspedisjoner eller fjell i det fjerne, så kan friluftslivet fort bli komplisert og nedprioritert. 


Kanskje du kan finne det spektakulære i din egen "bakgård"? Nærfriluftsliv kan være så mangt. Bildet er fra min randonnetur til Ulriken i Bergen. 


Selv er jeg glad i spektakulære turer, fart og spenning. Jeg finner glede i å stå urørt pudder med fantastisk utsikt over fjord og fjell, eller å suse innover kuperte stier på en terrengsykkel. Så jeg mener ikke at vi skal slutte å søke etter det spektakulære, men at vi ikke må glemme nærfriluftslivet i en hverdag hvor vi i stor grad eksponeres for det sensasjonelle. 

GLEM IKKE AT DU KAN FÅ EN SUPER OPPLEVELSE I EGET NÆROMRÅDE!

Bor du i Lofoten eller på Senja er det kanskje ikke noen hemmelighet at naturopplevelsene er rett utenfor døra. Men uansett hvor du bor er det mulig å få fine naturopplevelser uten å måtte reise for langt. De fine stundene i naturen finner du nok nærmere enn du tror! Pakk med deg noen vekubber, litt varme klær, noe god mat og drikke, så skal du se at du faktisk kan få en fin opplevelse ved nærmeste skogholt. Også det nære kan være fint! Du trenger ikke dra langt for å få en fin tur. Med en varm ullgenser, vafler og kaffe har du allerede kommet langt på vei til flotte stunder i skog og mark. 

Finner du gleden i nærfriluftsliv har du mange, mange fine stunder i vente! Jeg har ikke telling over hvor mange ganger jeg har vært på byfjellene i Bergen eller i Oslo-marka. Jeg synes det er godt å bare være ute. Å kjenne frisk luft i lungene og nyte stillheten i naturen er fint uansett uansett om jeg sitter på en fjelltopp i Lofoten eller ved et skogsvann i marka. 


Bebyggelsen er ikke akkurat langt unna, men det er likevel fint å sitte der oppe og se på det yrende livet noen hundre meter unna. 


I Norge har vi tusenvis av små fjell- og skogsvann. Du trenger ikke lete lenge for å finne et i nærheten av deg. 

Nært, men likevel fint!
 


FOR BARNA KAN EN KORT TUR FØLES UT SOM EN STOR EKSPEDISJON!

Jeg husker godt de gangene jeg ble tatt med ut på kanotur eller fottur som barn. Det føltes ut som om vi padlet en evighet og som om turen tok oss langt inn i villmarken. Jeg har besøkt noen av de stedene jeg var som barn og ser nå hvor kort vi padlet og hvor nært vi var sivilisasjon. Likevel føltes det ut som et stort eventyr. 

Selv små turer kan føles ut som store ekspedisjoner og vintertelting i hagen, båltur i nærmeste skog eller leking i bekken kan skape gode opplevelser som barna vil huske lenge. 


Hvorfor ikke ta seg en tur ut i det lokale skisporet? 


Eller ta med marshmallows og grille de på bålet? 

Nærfriluftsliv er også fint friluftsliv. 

På min tur i Norge prøver jeg å finne en fin balanse mellom nærfriluftsliv og det mer krevende friluftslivet. Jeg har lyst til å vise frem det brede spekteret av muligheter og opplevelser som finnes der ute, og selv om bratte fjellskrenter og netter under nordlyset gir utrolig flotte opplevelser, så gir også et bål i vannkanten i Oslo-marka nydelige naturopplevelser! 

Så å gjøre ting komplisert er ikke nødvendig selv om det er lett å bli revet med av alle bildene man ser av andres opplevelser. Bedre å gjøre det enkelt og gjennomførbart, enn komplisert og uoppnåelig.