Ikke la kulden stoppe deg!

Ikke la kulden stoppe deg!

Snøen har allerede lagt seg mange steder i Norge og gradestokken viser lavere temperaturer enn på lenge. Har du tenkt deg ut på tur, men kvier deg for å bli kald? Da kan forhåpentligvis dette innlegget være til nytte! 

For kuldegradene trenger ikke legge noen demper på turgleden. Det gjelder bare å vite et og annet om hvordan man best kler seg for å holde seg tørr og varm i vinterfjellet. Lagsprinsippet er et velkjent begrep som etterhvert har festet seg i ryggmargen. 

Det gjelder rett og slett å kle seg lagvis slik at du enkelt tilpasses ulike temperaturer og aktivitetsnivå. Vær passelig varm både når du går og stopper. 

Når vinden suser og kulden biter er det viktig å kle seg rett.

TABBEN JEG SER OFTEST

Jeg opplever at veldig mange er flinke til å kle seg riktig når de er ute, men fra tid til annen ser jeg folk i naturen som tar lite gjennomtenkte valg når det kommer til bekledning. Da tenker jeg ikke på turistene som går til Trolltunga i jeans og støvletter(selv om det absolutt ikke er riktig) - jeg tenker på nordmenn som går i altfor varme klær i frykt for å bli kald. Å gå på tur i dunjakke er for eksempel sjeldent en god ide. Så fort du er i bevegelse skal det lite til før du begynner å svette. Svetter du mister dunjakken litt av sin funksjon og du har ikke lenger fungerende dunjakke om kulden skulle bli uutholdelig. 

Det er mye bedre å forbeholde dunjakken til pausene og heller gå med mindre klær. Selv går jeg i et tynt lag ull i tillegg til skallbekledning. Det gjør jeg faktisk både når det er minus 5 og minus 20. Så drar jeg heller frem dunjakken i alle pauser. 

EN LITEN INNFØRING I BEKLEDNING

I fjor lagde jeg en liten film om nettopp bekledning. Den kan sees her: 

Sånn kler jeg meg på vinteren.