Jæren på langs

Jæren på langs

Man trenger ikke krysse Grønnland, bestige Everest eller gå Norge på langs for å dra på ekspedisjon. Hva med å dra på ekspedisjon i deres egen bakgård? Hva med å oppleve noe helt ulikt noe annet vårt land har å tilby? Opplev et ekte kysteventyr, gå Jæren på langs!

Opplev hele Norges riviera!
Er du eventyrlysten? Bor det en eventyrer i deg? Er du usikker på om en langtur er noe for deg? Ja, da vil jeg påstå at Jæren på langs vil være den ultimate testen til å finne ut av nettopp det. Denne gangen skal jeg ta dere med på en unik reise i et landskap som kun finnes her i Norge, ulke noe annet. Vi drar til hele Norges riviera og Jæren, på et ekte kysteventyr. Foran oss ligger 70 kilometer med sandstrender, beitelandskap og store bukter med rullestein. Hele Jæren skal forseres, fra Ogna i sør til Solastranden i nord. Velkommen til Jæren på langs!

Det mest geniale med hele denne mini ekspedisjonen, er selve planleggingen. Der kreves det nemlig ikke noe særlig kompetanse og planlegging, og logistikken er veldig enkel. Kart og kompass blir igjen hjemme, for det vil du ikke ha bruk for uansett. For klarer du å gå deg bort på denne turen, har du ingenting å gjøre ute på turer over flere dager uansett. Det eneste du trenger er å ta med deg en stor nok ryggsekk til å bære alt av utstyret du trenger. Utstyr som telt, liggeunderlag, gassbrenner, gass og mat for et par dager og eventuelt annet du måtte ønsker å ha med deg, er det eneste i bunn og grunn du trenger å ha med. Klærne og skoene har du jo på deg fra før av, slik at vekta på sekken trenger ikke å være all verden.


Ha med nok vann!

Det beste tipset på hele turen som du bør følge er; Å ha med dere nok vann. Vannkildene underveis er få, og det ferskvannet som renner langs ruta er ikke anbefalt å drikke. Underveis vil jeg anbefale deg å fylle vannlagerene på Kvassheim fyr, Hå gamle prestegard, Orre friluftshus og ved Selestranden for å nevne noen plasser.

Ekspedisjonen starter enklest, ved å hive seg på toget til Ogna på Jæren i Rogaland. Deretter er det bare å hive sekken på ryggen, å begynne traskingen nordover mot Solastranda. Med andre ord, den perfekte helgeturen for deg som ønsker deg en annerledes helgetur.

For selv om Jæren friluftsråd har gjort en fantastisk jobb med å tilrettelegge opp mot 2,5 mil av ruta, tror jeg personlig denne turen vil blitt en stor suksess både lokalt og nasjonalt om bare stiene og ruta hadde blitt mer tilrettelagt gjennom hele ruta. Rett og slett fordi at strekningen går gjennom et fantastisk landskap, som er spesielt både i nasjonal og internasjonal sammenheng. Lange sandstrender, beitelandskap og store bukter med rullestein er stikkord for denne ekspedisjonen. Ikke minst havet, det store magiske, mørke beltet som til tider underveis vil gi dere en ekte Syden følelse underveis.


Eventyret er i gang!

Nok en gang er mine to huskyer med meg på tur, og selve ekspedisjonen startet med en kort første dag da vi kom sent i gang. Første leir ble slått opp like etter at vi hadde kjempet oss gjennom 2,8 kilometer med sand på Brusand. Å gleden ble stor når en heftig solnedgang kunne nytes til langt på natt og stjerneklar himmel. Og neste dag startet som forrige ble avsluttet med nok et nydelig vær. Lite visste vi hva som ventet oss videre på turen. For selv om jeg har gått Jæren på langs før, var spenningen til å ta å føle på, og i lettgått terreng gikk ferden raskt frem mot Kvassheim fyr. Her ble vannflasker fylt opp, og turen fortsatte. Fra Kvassheim fyr måtte beitemark og rullestein byttes ut med noen kilometer langs asfalt veien. Det ble gjort for sikkerheten, da jeg ønsket å unngå våt rullestein som kunne øke risikoen for overtråkk eller andre skader.

Asfaltveien ble følgt helt til Haar, og ga meg personlig en del smerter. Ved Haar tar man av veien når man passer en gjerdeklyver, og skiltingen mot Varhaug Kapell. En ting må man være klar over på denne turen, og det er at viss du ikke er lei av å forsere gjerde klyvere fra før av. Ja, da vil du bli satt på stor prøve i løpet av denne turen. I løpet av hele turen er det opp mot et femtitalls gjerdeklyvere som skal forseres og besøkes. Godt merket og gode tilrettelagte stier guider ferden vårs videre. De neste timene vandret jeg og hundene mellom beitelandskap, balanserte på rullestein, klatret gjerdeklyvere på gjerdeklyvere og forserte steingarder.


 

En reise tilbake i tiden!

Når man ankommer Varhaug gamle kapell, vil jeg anbefale deg å ta et besøk innom. En reise tilbake i historien fra tidlig 1200 tallet er verdt besøket i seg selv. Og fra et historisk preg til et annet kommer høydepunktene på rekke og rad, langs den historiske Kongsvegen som guider deg sin beste vei mot Obrestad. Turen tar deg med på en reise i både tid og sted, og her vil nok de fleste tankene svirre fritt og tenke tilbake på den unike forhistorien.

Når Obrestad fyr er passert, går man videre mot Hå gamle prestegård. Her ble jeg og hundene møt til et vitnesbyrd om havets krefter lang inne på rullesteinene. Synet som møtte oss var baugen av et stort skip. Vandringen nordover bar derfor preg av en følelse av ærefrykt de neste timene, og tanken på hvile krefter som virkelig bor i havet.

Rullesteinbukter, strender og nes ble lagt bak oss før vi omsider kom oss helskinnet frem til historiske Hå gamle prestegard. Har du mulighet? Ja, da vil jeg anbefale deg et besøk her, for å bli bedre kjent i vår lokale historie her i Rogaland. I tillegg er det muligheter for påfyll av vann og en kan spandere på deg en etterlengtet matbit.


Mot Norges lengste sandstrand

Når Hå gamle prestegard er passert vil man nå turens første hengebro, og veien går nå videre mot Orrestranden, Norges lengste sandstrand som skulle bli destinasjonen for dag 2. Veien mot Orre går gjennom grusveier, traktorveier og på gode stier og enda flere beitelandskap. For det er først når man kommer til Refsnes at man vil kunne kjenne sanden under føttene igjen.

Like før man ankommer Orrestranden vil man komme til Orreelva. Der får man to valg. Enten kan man vade over i den forurensende elva, eller man kan seg opp til asfaltveien igjen. Velger asfaltveien? Ja, da er det noen kilometer med trasking før dere vil nå friluftshuset på Orre, og turen langs strendene kan fortsette. Men ønsker dere å vade slik som meg og hundene, ja da sparer man seg får mye slit og ekstra kilometer. Men man må regne med å være gjennomvåt fra topp til tå. Og det var en stolt flokk som ankom friluftshuset på Orre, etter en lang dag og tidvis tung dag langs Jærkysten. Klisjeen om å telte på Norges lengste og kanskje vakreste sandstrand i solnedgangen, ble raskt lag på is da uværet og regnet kom. For en ting skal man være klar over når vandrer langs Jærkysten, og det er været! Været kan skifte på minutter, og man kan oppleve alle mulige årstider innen kort tid. I tillegg blåser det så og si alltid her så vær godt forberedt på været!


Eventyret tar slutt!

Etter en forblåst natt med mye regn og vind, var det en åpenbaring å våkne til nok en soldag på kysteventyret. Ikke var det dag tre på eventyret, men også ekspedisjonens siste. Fra Norges lengste sandstrand på Orre, gikk ferden videre gjennom sanddyner og sandstrender. Og med det været som viste seg skulle man ikke tro at man vandret på forblåste Jæren, men langs en strand ved Middelhavet i Sydenland.

Strand etter strand blir raskt forsert, en etter en, og etter den lange Borestranden er unnagjort passeres turens siste hengebro før Selestranden besøkes. Flere ganger må jeg og huskyene stoppe opp, for å suge til oss alle inntrykkene dette vakre landskapet ga oss. Ved Selestranden vil det også være siste mulighet for deg å fylle på rent vann for resten av turen. Noe jeg absolutt vil anbefale deg. Da siste del av ekspedisjonen går langs sandstrender som vil være tunge og suge de siste kreftene ut av deg. Og etter at Selestranden har fått sitt besøk går det slag i slag langs strendene. Både Hellestøstranda, Vigdel og Ølberg forseres uten problemer før turens siste stran; Solastranda, omsider ankommes. Og siste stykke mellom Ølberg og Solastranda guider de blå merkene deg over turen siste beitelandskap. Da gjenstår bare sjarmøretappen inn på Solastranda og til endes, hvor ekspedisjonen avsluttes.

Nå kan jubelen slippes løs! Ikke bare er hele Jæren på langs gått til fots, men kanskje du har gjennomført din første langtur og ekspedisjon? Mestringsfølelsen vil være enorm, og eventyrlysten vil nok ta dere til et større eventyr etterhvert. I mellom tiden ka du unne deg en velfortjent feiring, og du kan virkelig være stolt av deg selv!

Ellers vil jeg anbefale deg å bruke fjellsko under hele turen, og hva er vel da ikke bedre enn å hive på seg et par med kvalitetssko fra ALFA? For man vil gå i mye våt terreng underveis. Selve turen er tung og krevende, ettersom sanden vil suge kreftene ut av dere. Det som også er viktig er å bruke selve strandflaten mest mulig, slik at dere trasker minst mulig i sanddynene. Dette er rett og slett for å skåne den unike vegetasjonen og fuglelivet i sanddynene som er veldig sårbare, og oppfordrer derfor deg til å ta hensyn til det.
Nå som jeg kjenner hver eneste vik og krok lang Jærkysten, håper jeg også du tar deg tid for å oppleve et ekte kysteventyr. Et eventyr som ingen andre plasser i Norge kan måle seg med! Nå er det bare å sette i gang, din første langtur og ekspedisjon venter deg! Jæren på langs kaller for dere alle!

Tar du utfordringen? Lykke til, og god tur!