Klær og sko til sommerturer

Klær og sko til sommerturer

Jeg husker mine første fjellturer da sekken alltid var fylt opp med for mye klær og sko som ikke passet bruken. Heldigvis har dette endret seg og jeg vil si at jeg nå har perfeksjonert min pakkeliste. Denne erfaringen vil jeg derfor dele med akkurat deg så du slipper å gjøre alle de samme feilene som meg. Pakkelisten jeg skal presentere bruker jeg på alt fra to dagers turer til en måneds ekspedisjon sommerstid på høyfjellet. Det er selvfølgelig noen justeringer som kan være nødvendig, men disse er som regel veldig små og går ofte på antall plagg.

FOTTØY

Om jeg skal tilbakelegge lengre distanser over flere dager er det alltid to typer sko jeg velger å ta med meg. Det første er et lett par fjellsko som har en god passform, og passformen er helt klart det viktigste kriteriet når det kommer til valg av sko. Så bruk god tid på å velge skoen som sitter best på foten. I tillegg til passform velger jeg veldig ofte sko på bakgrunn av vekten, jeg elsker å kunne gå med en lett Gore Tex sko som samtidig som de har en stiv nok såle. Her kan jeg virkelig anbefale Alfa ORRE A/P/S GTX som jeg synes er en fantastisk sko for dette bruket. Den andre typen sko jeg alltid tar med meg er løpesko og da helst unte Gore Tex. Dette er også fine sko til å bruke i leir eller til lette dagsturer. Skal jeg tilbakelegge store distanser på tørre stier eller grusveier bruker jeg nesten alltid løpesko, uansett om sekken veier over 30kg. For meg er derfor mitt perfekte skoppsett et par lette fjellsko og et par lette joggesko som helst er uten Gore Tex.

 • Lette fjellsko i tekstil med Gore Tex
 • Joggesko


BEKLEDNING

Det finnes ikke dårlig vær bare dårlig klær sier et gammelt ordtak, og jeg vil si meg veldig enig. Det å velge gode klær er derimot en evig diskusjon. Her har alle egne preferanser og meninger, så jeg vil med en gang si at dette er det som har funket for meg de siste årene. Den første inndelingen jeg vil bruke for å kategorisere klærne er en jeg lærte i forsvaret: Dry-kit og wet-kit. Enkelt forklart er wet-kit klærne som jeg kan la bli våte, og dry-kit er klærne som alltid skal være tørre og klare til bruk om det skjer noe kritisk. Det betyr for meg at jeg skifter ikke fra vått tøy til tørt bare fordi det er mer behagelig, men jeg prøver heller å tørke det våte på kroppen. I dry-kitet har jeg også ekstra sokker og boksere som jeg kan skifte til på lengre turer. Videre skal jeg sette opp min pakkeliste for bekledning sommerstid.

DRY KIT

 • 1 Netting overdel
 • 1 Netting under
 • 1 Bokser i ull (+1 /uke på lengre turer)
 • 1 Ullsokker til å ha i soveposen (+1/uke til å gå med på lengre turer)

WET KIT (DET SOM IKKE ER I BRUK ER SOM REGEL VANTETTPAKKET)

 • 1 Netting overdel
 • 1 Fleecejakke
 • 1 T-skjorte i ull
 • 1 Tynn softshell bukse
 • 1 Ett lags Gore Tex buske
 • 1 Trelags Gore tex Jakke
 • 1 Løpeshorts
 • 1 Bokser i ull
 • 1 Ullsokker
 • (1 Isolert jakke) (Denne droppes alltid når jeg vet det blir lite stillesitting)
 • 1 Lue
 • 1 Tynne vindtette hansker
 • 1 Hjemmestrikkede ullvotter
 • 1 Hals/ buff


På lengre turer eller ekspedisjoner pleier jeg å skylle noe av klærne underveis og derfor slipper jeg å ha med mange flere skift. Noen vil kanskje påstå at du trenger mer klær om du skal være ute på lengre turer eller ekspedisjoner, men det er jeg helt uenig i. Som regel har jeg faktisk med meg mer klær på de korte turene sammenlignet med de lange. Tilslutt må jeg få med at jeg håper mine valg av fottøy og bekledning kan gjøre at du slipper å gjøre alle de samme feilene som jeg har måtte gjort for å komme frem den til denne listen.