Livsviktig kunnskap i vinterfjellet!

Livsviktig kunnskap i vinterfjellet!

Jeg er tilbake i Lyngen-traktene. Denne gangen for å lære mer om elementene jeg ferdes i dag etter dag. Snøen er mer kompleks enn du kanskje tror og med meg har jeg Lars Tveit Christiansen som lærer bort livsviktig kunnskap om ferdsel i skredterreng. Gjennom sitt firma, LTC Fjellsport, driver Lars med breføring og kursholding. Med erfaring fra blant annet Røde Kors Hjelpekorps har Lars opparbeidet seg stor kunnskap som han nå deler. 

Når det buldrer i fjellsiden og store mengder snø farer mot deg i en voldsom hastighet har man ikke akkurat mye å stille opp med. Når du blir begravet under snømassene er sjansene for å overleve små. Derfor er det viktig å unngå skredfarlig terreng der det er mulig og være god på kameratredning om ulykken først skulle inntreffe. Selv har jeg vært på skredkurs tidligere og lest flere bøker som omhandler temaet. Likevel synes jeg det er helt topp med nytt skredkurs der jeg både repeterer og tilegner meg kunnskap. Skredkunnskap får du aldri nok av! 


Lars Tveit Christiansen i aksjon under dagens skredkurs.

DAG 1/3

I tre dager deler LCT Fjellsport kunnskap innen temaet snøskred. Et tema alle som ferdes i vinterfjellet burde kjenne til. Opplegget er variert og med mye god skikjøring. Flere topper i Lyngen skal bestiges og ting skal læres underveis. 

I dag har vi lært om turplanlegging og kameratredning. To helt sentrale tema i snøskredfaget, som jeg føler gir meg ekstra trygghet på tur. 

God planlegging er viktig for å gjennomføre trygge turer. Under dagens leksjon ble vi blant annet opplært i 3x3 filtermetoden, som går ut på at man skal ta hensyn til vær, terreng og menneskelig faktor både før tur, ved turens start og underveis på tur. Planlegging skjer ikke bare hjemme i stua, men nye vurderinger bør tas også når du får terrenget tett på deg. 


Før du legger i vei bør du klikke deg innom varsom.no som gir deg to daglige snøskredvurderinger. Her finner du info om skredproblemet, snødekkevurderinger og lignende. 

KAMERATREDNING - ENESTE MULIGHET FOR Å OVERLEVE OM DU BLIR BEGRAVD!

Når ulykken er ute er det livsviktig at man har gode rutiner på søk og redning. Jeg har tidligere blitt drillet i kameratredning, men føler at jeg aldri kan bli god nok. I dag fikk jeg igjen repetert søk med skredsøker, søkestang og utgraving. 

Sammen med Åsne Bjørk Lirhus Svatun og Lars Tveit Christiansen gravde vi i dag opp et stort område for å trene på søk med skredsøker. I snøen gravde vi Lars ned fjernstyrte skredsøkere som brukes i kurssammenheng, og Åsne og jeg fikk god trening i kameratredning. 

Kameratredning består av følgende steg: 

  1. Hurtigsøk
  2. Grovt overflatesøk
  3. Grovsøk 
  4. Finsøk

I finsøket benyttes søkestang for å finne personer under snøen.


Når man er fler til å grave er det lurt å grave i en V-formasjon sånn som her.

UTGRAVING

Å grave seg ned til personer i snøen er et tungt arbeid. Når søkestangen markerer funn i snøen gjelder det å kjapt kunne grave ut personen. Her er det lurt å grave seg skrått inn i snøen, fremfor å grave seg rett ned for å enklest å fjerne utgravd snø. En tommelfingerregel er å starte å grave 1,5 ganger dybden ut fra søkestangen. 


Dagens fjelltopp ble Giilavarri. Flotte skiforhold! 


God stemning på skredkurs i Lyngen!