Med is under under skoa og fisk på kroken!

Med is under under skoa og fisk på kroken!

Å komme seg trygt ut på det islagte vannet var litt av en prøvelse. Den milde vinteren har hatt sin påvirkning på islaget og de få cm´erne med is var bare såvidt nok til å holde et voksent menneske. De første stegene var de mest spennende. Isen knaket og jeg kjente hvordan isen sank sammen under meg i det jeg gikk utover det islagte vannet. Isboret ble flittig brukt og vi kunne konstatere at isen bare ble tykkere og tykkere jo lenger ut vi kom. Da vi var midt utpå vannet var isen så tykk som 20 cm og moroa kunne begynne. Som nybegynner i isfiske-gamet lærte jeg fort 5 ting. 5 ting som er greit å være klar over når man prøver fiskelykken på is. 


Vakker stemning på fjorden! 


ET VILLMARKENS LIV

Siden søndag har Velfjord vært mitt hjem. Jeg har hatt base ved et nydelig lite skogsvann, bodd i lavvo og hatt både elg og reinsdyr tett på. Været har vært upåklagelig og Guide AS har stilt deres flotte villmarksleir til disp. 

Mye tid har gått med til fiske, både fra sjark og på is. Jan Oddvar Nielsen har vist meg rundt, lært meg å fiske røye og gitt et veldig godt inntrykk av Velfjord! 


De siste dagene har teltet vært byttet ut med denne lavvoen. Luksus å få sove i en godt oppvarmet lavvo! 


Mye tid rundt bålet har det også blitt. Med begrenset mobildekning ble mye tid brukt på denne plassen da jeg fant ut at jeg fikk 4G nettopp her. 

5 TIPS TIL ISFISKE

Her deler jeg mine 5 beste tips til deg som er nybegynner innen isfiske. 


Med disse klærne holdt jeg meg varm, men passet likevel på å stå med ryggen mot vinden. 


1. KLE DEG GODT!

Det tok ikke lang tid før jeg erfarte hvor kaldt det kan bli på isen. På kalde vinterdager kan det fort føles ekstra kaldt midt utpå isen. Det trekker gjerne litt og varme, vindtette klær er derfor utrolig viktig om isfiskingen skal bli en fin opplevelse. Godt fottøy er naturligvis også essensielt, og på isfiske er det lurt med noe som er vanntett. 


Dette er litt av fangsten vi fikk etter noen timer på isen. Det ble røye til middag for å si det sånn! 


2. FINN VANN MED MYE FISK

Å fiske er alltid morsomst når man får fisk. Det er nok en selvfølge for mange, men når man er ny et sted er det alltid en fordel å forhøre seg med de lokale. Om de deler sitt hemmelige favorittsted er neimen ikke sikkert, men du får kanskje en pekepinn på hvor fiskebestanden er stor. 

3. MAT FISKEN

Noe jeg ikke hadde tenkt på selv var nettopp det å mate fisken kvelden før man skal fiske. Jan Oddvar Nielsen hadde med litt ost som han dyttet ned i hullene i isen, og det lokket fisken til områdene der vi skulle fiske. Slett ikke dumt! 


Mark brukte vi for å fiske ørret. 


4. RIKTIG AGN OG TEKNIKK

Hvilket agn og teknikk du bruker kommer an på hva slags fisk du er på jakt etter. Ørret og røye sto på ønskelisten og helst hadde jeg lyst på røye, som både ser flott ut og er en veldig god matfisk. Jeg fikk innføring i ulike teknikker og opplevde at hvordan jeg brukte pilkestangen hadde betydning for hvor mye fisk jeg fikk. 


Etter vi hadde boret flere hull festet vi snører med mark i en grein over hvert hull. På den måten kunne vi se om vi hadde fått fisk, og den myke greinen ga samtidig en dempende effekt. 


Bruker du agn er fisken mest interessert i levende agn. Vi brukte mark for å få ørret og maggot for å få røye. 

Til røyefiske brukte vi pilkestenger og maggot. Vi senket agnet til bunn og sveivet opp en 15-20 cm. Jeg kjente ganske fort at røya kom bort for å spise maggoten. Og trikset jeg fikk forklart var å senke snøre bitte litt før man hogg til opp. På den måten fikk man huket røya, noe som viste seg å være veldig effektivt. Det tok litt tid før jeg fikk min første røye, men ettersom jeg fikk trent litt halet jeg opp røye etter røye. Moro! 


Isbor er nødvendig utstyr når du skal fiske på isen. 


5. BYTT HULL OM DU IKKE FÅR FISK

Vi boret ganske mange hull rundt på vannet og det varierte hvor lett det var å få fisk fra hull til hull. I ett hull kunne jeg prøve uten å få et eneste napp, før jeg byttet til et hull 3-4 meter unna, der jeg dro opp 5 røyer på rappen. Litt merkelig, men erfaringen tilsa at det ikke er vits å stå ved et hull altfor lenge uten å få fisk. 

SKITT FISKE!

Jeg var litt usikker på om isfiske faktisk ville være gøy. Det virket som om det kunne være litt kjedelig i lengden og at det var kun for spesielt interesserte. Men å stå der utpå isen mens vinden suser og kulden biter er faktisk veldig gøy! Når du føler fisken bite og du kan dra den opp sånn at den kommer til syne i det iskalde vannet, så glemmer du at vinden suser og kulden biter. Jeg kom så inn i fiskingen at jeg glemte alt annet. Tida fløy og jeg som hadde planlagt å laste opp et bilde på instagram glemte det helt da røyen begynte å bite. Timene fløy og jeg kunne stått der mye lenger enn det vi gjorde. At man får en god fiskemiddag etter timene ute på isen er også et pluss, så dette ble en veldig positiv opplevelse!

Jan Oddvar Nielsen er en ivrig fisker, og han fortalte at det han likte så godt med isfisking var at det ga en følelse av meditasjon, man fikk aktivert fangstinstinktet og det ga en opplevelse av pur glede. Høres fint ut, ikke sant? 

Jeg gleder meg allerede til neste gang jeg får prøvd meg som isfisker, og det burde du også gjøre! 

Skitt fiske!