Mer på tur i 2017

Mer på tur i 2017

Med nytt år følger også nye nyttårsforsetter. Noen skal spise sunnere, andre skal trene mer. Noen forsett holder, andre ryker rimelig fort. Jeg har snakket med mange som kun har et ønske for 2017 - et ønske om å komme seg mer ut på tur enn de har gjort tidligere år. Så hva skal egentlig til for å klare å prioritere friluftslivet mer enn før? Jeg har tenkt litt på akkurat det og kommer nå med tre tips for alle som ønsker seg mer tid i skog og mark. 


I dag var jeg på en aldri så liten tur hos/med han Roald Amundsen. Jeg sjekket ut turmulighetene i nærheten av Amundsens hjem, og der som alle andre steder var det mange fine turmuligheter! 


TRENGER IKKE VÆRE EVENTYRER FOR Å DRA MYE PÅ TUR!

Jeg føler meg heldig som får muligheten til å være på tur i over et år. Når man er på tur kommer man seg bort fra kjas og mas, samtidig som man både får god trening og opplever masse! Ja, tur er en bra ting uansett lengde og vanskelighetsgrad. Derfor prøver jeg alltid til å legge opp til varierte turer i ditt nærområde. 

Du trenger ikke være polfarer for å være mye på tur! Er du uerfaren med friluftsliv er det greit å ha lave ambisjoner. Det må ikke være en ukelang ekspedisjon. Bare husk å ha respekt for naturen og været. 

TRE TIPS FOR Å KOMME SEG MER PÅ TUR

1. Ha sekken ferdig pakket 

Å oppbevare det utstyret du alltid har med på tur i en tursekk er absolutt en fordel. Om man minimerer tidsbruken på pakking vil også terskelen for å komme seg ut i naturen bli lavere og det særlig når du kun har tid til en tur av kort varighet. Med økende turlengde kan du tillate deg å bruke noe mer tid på pakking. Derfor er dagstursekken alltid fylt med blant annet et sett ullundertøy, et par ullsokker, kaffekopp, termos, sitteplate, fjellduk, kniv, fyrstikker og noe snacks. Jeg gjør gjerne det samme også med storsekken, men her vil det bli endel utstyr som må byttes ut og legges til avhengig av turdestinasjon, værutsikter, aktivitet og lignende. 

Skal du ha med barn på tur kan det være lurt å pakke sekken helt ferdig noen dager i forveien, da blir ikke turen assosiert med planlegging, pakking og stress. 

Er sekken ferdig pakket, er det bare å få på seg turklærne, knytte Alfa-skoene og kaste på seg sekken ;) 

2. Ikke vær en gramjeger 

For mange tenker for mye på sekkens vekt. Er ullgenseren eller fjellduken lagt igjen hjemme kan turopplevelsen fort bli veldig mye dårligere om kulden, regnet eller vinden kommer uventet. Pakker du heller med deg nok utstyr og klær trenger du ikke være like opptatt av værforholdene og kan legge ut på nye eventyr uten å bruke masse tid på å følge med på værutsiktene. Bare kle deg godt og ha med skift så kan du få fine turer selv med regn i luften. For meg er ikke ruskevær noen hindring. Jeg synes ofte det er fint å føle litt på naturkreftene. Skal du bare være ute noen timer er det jo heller ikke så farlig om du blir litt våt. Å tørke både seg selv og tøy rundt peisen, med en varm og god kopp kakao i hendene, kan være riktig så hyggelig. Men hadde du droppet den litt tyngre og kraftigere regnjakken til fordel for en superlett overtrekksjakke kunne hele opplevelsen ha blitt ganske så annerledes. 

Skal du kunne komme deg ut oftere vil det være en fordel å ikke bruke så mye tid på å tenke på alle grammene som fyller sekken hver gang du skal ut. Grovt sagt: Ta med det som gir deg best turopplevelse om været eller forholdene ikke blir som ventet. Så tar du heller de ekstra kiloene som ekstra trening!  

3. Reduser tid på planlegging av korte turer.

Internett er fullt av gode turtips. UT.no eller google er et fint sted å starte. De fleste av oss har fantastiske turmuligheter ikke langt unna stua, uten å faktisk være helt klar over det. Som ansatt turgåer er jeg på tur så og si hver dag og jeg har skjønt at jeg ikke kan detaljplanlegge hver eneste etappe. Noen dager finner jeg meg et mål og går dit uten å legge masse tid i å studere turbeskrivelser. Det ender naturlig nok med at jeg ikke alltid går den enkleste veien, men så er det ikke alltid den enkleste veien er den fineste heller. Tiden jeg sparer på å kjapt velge rute kan jeg heller bruke på å ta meg god tid å nyte selve turen, men med utfordrende terreng følger også økt krav til planlegging. 

Gjør et kjapt søk og utforsk alternativene som åpner seg! 


Det har vært rimelig kaldt de siste dagene, men en herlig stemning i skogen med nysnø og strålende sol. 

Turene jeg har gått de siste dagene er et godt eksempel på nettopp det at man kan få utrolig flotte turopplevelser i sitt eget nærmiljø uten å bruke masse tid på research. Jeg har vært i hjemlige trakter i Follo og gått i Sørmarka, som jeg jo har gjort mange ganger før. Likevel gjorde jeg et kjapt googlesøk på «tur i Sørmarka» og valgte en av de første turbeskrivelsene som dukket opp. Det resulterte i utrolig flotte turer beskrevet av Birger Løvland for Østlandets Blad. Turer som kan anbefales


Med temperaturer ned mot 14 blå er det lurt å kle seg skikkelig. Turopplevelsene kan bli flotte til tross for kulden! 


Turene jeg har gått de siste dagene har bydd på variert terreng, fra de dypeste granskoger til kystområder med flotte strender. 


Også korte bålturer skaper gode minner og er verdt å prioritere i en ellers hektisk hverdag. 


Uansett hva slags landskap du har utenfor stuevinduet er jeg sikker på at det er mer å utforske der ute. Kulturlandskap som dette kan også skape fine turøyeblikk og man trenger ikke bo i Lofoten for å få flotte opplevelser på kortreiste turer. EN FIN MÅLSETNING

Å ha som mål å gå mer på tur i 2017 synes jeg er et flott mål! Enhver tur trenger ikke være så lang. Det viktigste er å komme seg ut i frisk luft. Om du klatrer i fjell, trasker i myrer, vader i elver, løper opp fjell, padler kano, fisker, jakter, tenner bål eller rett og slett prøver fars gamle treski er ikke det betydningsfulle. 

Det viktigste er å være på tur! 

Er du en av de mange som ikke føler du har nok tid til å gå på tur så håper jeg tipsene over kan være til nytte, er du en gammel traver i friluftslivet har du kanskje egne tips og triks. Del de gjerne i kommentarfeltet under eller med meg på mail(eventyreren@alfa.no). Det hadde vært gøy å høre hva akkurat du gjør for å komme deg ut på tur i en travel hverdag!