Min sekk er lastet med

Min sekk er lastet med

Fra Oslo til Jotunheimen har jeg sett mange sekker. Noen større enn andre, og så langt er nok min den aller største. Mange jeg møter lurer på hvorfor sekken er så stor og tung, og det er rett og slett fordi jeg trenger mye utstyr på en tur med varighet på over et år. Dessuten går jeg mye alene og har ingen å fordele fellesutstyr med.


En god ullgenser er så og si alltid med meg på tur. Jeg kunne droppet den og spart noen gram, men varmen den gir er for meg veldig mye verdt.

Jeg har egentlig vært litt motstander av det å tilstrebe og få så lett sekk som mulig, fremfor å ha litt ekstra ting for kosens skyld. Det er alltid topp stemning å dra opp en ekstra ullgenser når kulden kommer smygende og turfølget har droppet genseren for å minimere sekkens vekt. Derfor tar jeg heller med litt ekstra, enn litt for lite, og tar de ekstra grammene som ekstra trening. 

På lange ekspedisjoner er hvert gram av stor betydning, og eventyrere er kjent for å være litt mer opptatt av vekten enn folk flest. Nedspikking av tannbørsteskaft og nøye kalkulering av matinntak er eksempler. 

Om Grønnlandskryssere, som er borte noen uker, må være opptatt av pulkens vekt, så burde hvertfall jeg være det. Jeg som tross alt skal gå og bære(og dra) alt utstyret med meg i over 365 dager. Jeg har prøvd å ikke la kiloene i sekken legge en stopper for kosen, men når sekken overstiger 40kg, så må jeg dessverre bli litt opptatt av hver ting som er med på tur. Jeg er på tur med et oppdrag og det gjenspeiler også hva jeg har med meg. Noen ting, som for eksempel termos, måtte jeg droppe til fordel for kamerautstyr og annet nødvendig utstyr. Men som dere kommer til å se av utstyrslisten, har jeg endel ting som gjør at jeg kommer til å nyte det å være på tur. 

Listen som følger er ganske generell og jeg kommer til å skrive mer detaljerte innlegg om for eksempel førstehjelpsutstyr og teknisk utstyr. 

DETTE HAR JEG MED MEG PÅ TUR

Turutstyr

 • Storsekk på 110 liter, Helsport Svalbard
 • Dagstursekk 40 liter, Helsport Snota X-TREM (storsekken blir i minste laget for meg, så jeg fester den «lille» sekken på den store. Det gir meg både mer plass og er veldig praktisk å ha når jeg skal på dagsturer)
 • 2 stk regntrekk til sekk, Helsport
 • 2-mannstelt, Helsport Fjellheimen Superlight Camp 
 • 7 stk vanntettposer
 • Liggeunderlag Foamatt Trek 
 • Liggeunderlag, Exped SynMat Hyperlite M 
 • Sovepose, Helsport Vestfonna
 • Fjellduk, Helsport Fjellduk Pro
 • Kjelesett
 • Liten kaffekjele
 • MSR-brenner
 • Drikkeflaske
 • Camelback, drikkesystem

Småting og forbruksvarer

 • Sysett
 • Kart og kompass
 • Nødfløyte
 • Tau og stropper
 • Førstehjelpsutstyr
 • Utstyr for personligpleie og fotpleie
 • Hodelykt
 • Myggnett og myggspray
 • Klesbørste
 • Skrivesaker
 • Fyrstikker og jokkastick
 • Kniv
 • Leatherman
 • Solbriller
 • Ekstra skolisser
 • Masse AA-batterier
 • Noen AAA-batterier
 • Ørepropper
 • Ekstra klips til magebelte på sekk
 • Lightstick
 • Øyebind
 • Karabinkroker
 • Fuel til brenner. Har med 1 liter nå
 • Reisehåndkle

Klær og sko

 • Et par høye sko, nå ALFA A/P/S JUV
 • Et par lave sko, nå ALFA Knaus
 • GoreTex jakke og bukse
 • Lett turbukse og shorts
 • Tynn fleecegenser
 • 3 stk T-shirt fra DEVOLD
 • Ullgenser fra DEVOLD
 • Ulltrøye og ull-stillongs, DEVOLD
 • 3 par sokker fra DEVOLD
 • Lue fra DEVOLD
 • Ull-buff fra DEVOLD
 • Boxershortser fra DEVOLD

Mat og drikke

Hvor mye mat jeg har med kommer veldig an på hvor lenge jeg skal være borte fra mulige treffpunkter hvor jeg kan få påfyll av mat. Jeg har nå med mat for de 10 neste dagene. 

 • 10 middagsrasjoner, ADVENTURE FOOD
 • 10 Lunsjrasjoner, ADVENTURE FOOD
 • 10 egenlagde frokostblandinger
 • En god del snacks
 • Kokekaffe
 • Setersmør

Teknisk utstyr

For å kunne formidle mine opplevelser på best mulig måte har jeg lagt opp til å ha med mye teknisk utstyr. Jeg skal blogge, ta bilder, lage film og publisere det hele fra naturen. Det krever en god del teknisk utstyr som blant annet solcellepanel, powerbanks, kamerautstyr osv. Jeg har nok med meg mer teknisk utstyr en samtlige andre turgåere, og det er nok noe av grunnen til at min sekk blir endel tyngre enn andres. Men jeg tror det er verdt det og gleder meg til å komme i gang med å lage videoblogger.

Hva jeg har i sekken kommer naturlig nok til å variere med ruter og årstider. Det blir spennende å se hva jeg kommer til å bytte ut og legge til for å justere sekkens vekt.

Selv om sekken er tung, må jeg bare si at jeg nå er veldig fornøyd med alt det jeg har med meg på tur, og selv om listen ved første øyekast kan se i overkant lang ut, så tror jeg det er verdt det. Det har i alle fall vært verdt det de litt over 300 km´erne jeg har bært det til nå.