Min vei til friluftsliv

Min vei til friluftsliv

MIN OPPVEKST

Jeg (Gosia) vokste opp i en flott mellomstor by ganske sentralt i Polen hvor lek i nærområdet med kamerater, dagsturer langs elva eller i parken, ruller på gata og skøyter om vinteren var den eneste kontakten med naturen jeg hadde. Somrene tilbrakte jeg med hele familien hvert år ved Østersjøen i Kolobrzeg hvor bading, soling og lange aktive dager på stranda var det jeg elsket mest. Å kjøre 50 mil for å kunne gå på en topptur i Tatrafjellene eller å stå på ski var ikke i våre tanker. Likevel startet jeg med det da jeg begynte å studere. Etter min første fjelltur, visste jeg at dette var noe jeg ønsket å gjøre mer av. Balanserer med naturen (Seta, Kjerringøy)

NORWAY - POWERED BY NATURE

Derfor flyttet jeg til Norge for å fortsette å studere slik at jeg kunne være nærmere naturen. Jeg glemmer aldri første møtet med Norge, når jeg fikk oppleve at fjellene gikk helt ned i havet. Det var sterk, nesten magisk. I Polen har vi høye fjell sør i landet, mens havet er i nord. Vi har ikke den kombinasjonen som finnes i Norge. Det var noe som jeg ikke hadde sett tidligere og som var spesielt for meg. Fortsatt finner jeg denne kombinasjonen magisk og det er derfor vi bosatt oss i Bodø i Nordland, porten til villmarka og mangfold av naturen. Det fineste fylket for oss og beste sted å bo for to friluftsinteresserte som oss.

Lofoten byr på fantastiske utsikter selv på korte toppturer (Molntinden, Ramberg)

BRATT LÆRINGSKURV

Takket være mannen min, begynte jeg å oppdage andre aktiviteter enn bare det å stå på ski. Veldig fort begynte jeg å gå på ski, gå på toppturer, overnattingstur til hytter eller små og korte turer i skog og mark. I starten burde sikker turene ha vært korte, men det var de ikke. Tredje gangen jeg hadde ski på beina, gikk vi en 6-mils tur i Hardangervidda som for meg var “never ending”, men det ble en helt fantastisk og uforglemmelig opplevelsestur! Etter utallige opp- og nedturer visste jeg at dette skal jeg gjøre igjen, og igjen, om og om igjen. Naturen gav meg veldig mye tilbake. Jeg var eventyrlysten og klar for mange nye utfordringer. Der og da begynte mitt friluftsliv. Fra da av satt vi aldri rolig i helgene, vi besteg det ene fjellet etter det andre, reise rundt både i Telemark, på Vestlandet i Nordland, Troms og på Svalbard. Vi elsket å reise over alt, oppdage den fantastiske naturen og smake på alt som friluftslivet hadde å by på. Her begynte jeg virkelig å kjenne på livet.

Hunden, menneskets beste venn!

EKTE FRILUFTSLIV

Det er her, i Norge, jeg lærte det ekte friluftslivet. Lærte at man ikke behøver å bestige de høyeste toppene. Gå på de lengste og mest krevende ekspedisjonene for å nyte naturen. Prestere hele tiden. Bli best og ha de fineste og dyreste klær for å kunne drive med friluftsliv. Men det å være ute i naturen, være i kontakt med den, og ikke minst være en del av den, er det som virkelig teller mest og gir deg mest. Det å ta seg en kort tur i nærområdet, få seg en varm kopp kaffe på hytta mens man hører uværet ute, er den beste opplevelsen og noe jeg ikke hadde opplevd i hjemlandet. Til gjengjeld øker min eventyrlyst for hver tur. Jeg får aldri nok!

En kopp kaffe smaker mye bedre midt på Saltfjellet

FRILUFTSLIV ER MIN NYE LIDENSKAP SOM JEG IKKE VISSTE EKSISTERTE DA JEG BODDE I POLEN

Ofte bruker vi å planlegge den neste turen i bilen på vei hjem fra tur. Jeg bruker å si at når man har opplevd det ekte friluftslivet, er man "smittet av en uhelbredelig sykdom". Man får aldri nok og man blir aldri den samme igjen. Vi er smittet og vi vil tilbringe mer og mer tid i naturen. Uavhengig av dagsform, kondis eller motivasjon er den beste løsningen å komme seg ut. Når du beveger kroppen, beveger du også tanker. Naturen har en helbredende virkning, men den er fortsatt undervurdert. Jeg tror at i dag får vi altfor mange sanseinntrykk i hverdagen fra datamaskiner, tv, mobiltelefoner, sosiale medier og lignende. I naturen brukes oppmerksomheten mer spontant og naturlig. Der kan du virkelig slappe av og koble ut samt styrke din mentale og fysiske helse og øke livskvaliteten. Når du legger merke til vakre landskap, betrakter solnedganger, erfarer vind og uvær og opplever naturen med sitt mangfold, får du mye mer enn du egentlig forventet deg. Mental overskudd, avkobling, mestringsfølelse, ro og frihet.

Ro og frihet mellom fjord og fjell (Finnkonakken, Sjunkhatten najsonalpark)