Mitt første møte med elgjakta!

Mitt første møte med elgjakta!

 

Noe av det jeg liker så godt med livet som ALFAs Eventyrer er det å få prøve nye ting. Jeg har i mange år hatt lyst til å jakte og tok for litt over et år siden jegerprøven i håp om at muligheten en dag skulle by seg. Helt siden jeg fikk vite at jeg kunne bli med på jaktlaget i Brandbu Grunneierforening har jeg gledet meg til å prøve meg som elgjeger. Fra første Oktober ble Alfa-fjellskoene byttet ut med Alfa-jaktstøvler og jeg fikk smake på jegertilværelsen. 


Høsten er en nydelig tid å være ute på. De fargerike trærne og den friske høstlufta er en herlig kombinasjon! 

 

JAKT I FARGERIKT HØSTLANDSKAP

Høsten har kommet for fult og naturen er etter min mening på sitt fineste. De gule og rødfargede trærne pryder skogslandskapet på Hadeland og det er både fint og spennende å rusle rundt i skogen på jakt etter elg. Vi jaktet i terreng som eies av Brandbu og Tingelstad Allmenning. Det var store jaktterreng som jaktlaget hadde god oversikt over. De to jaktterrengene vi jaktet i var såpass store at jeg ikke klarte å bli særlig kjent på 4 dager med jakt, men jeg fikk sett mange fine turområder som jeg gjerne kommer tilbake til ved en senere anledning. 


Under jakta bor jaktlaget i denne koselige hytta. Primitiv, men primitivt skal det være når man driver med jakt. Det har sin sjarm å bo i en gammel hytte uten innlagt vann, TV eller internett. Ikke en gang mobildekning var det på hytta, noe som har ført til at det nå har gått litt tid før jeg har fått publisert blogginnlegg fra jakta.  

Hytta lå i en idyllisk setergrend. Det var stille og fredelig med lange vei til nærmeste nabo. 

Når du går med hund er det viktig å ha helt lydløse klær. Ikke en eneste kvist skal kunne lage lyder når de skrapes mot klærne. Jeg ble utstyrt med jaktbekledning fra Pinewood og kunne dermed snike meg lydløst rundt i skogen. 

Jakten startet på lørdag og sammen med jaktleder og kollega i ALFA, Erik Avtjern, fikk jeg bli med å gå med hund første dagen. Vi startet på Åstjern, en koselig hyttegrend som jeg også gikk forbi på min tur fra Oslo til Jotunheimen i sommer. Denne gangen hadde vi med oss elghunden Tara og det var spennende å sende henne avgårde for så å se om hun klarte å spore opp elg.

Vi startet jakten grytidlig på lørdag og det tok ikke mange timene før Tara fikk los. Snart gikk elgen rett inn i jaktlagets gjennomtenkte post og Tomas Kolden fikk skutt lagets første elg. Jeg hadde da offisielt vært elgjeger i tre-fire timer og trodde nesten det å felle elg var en enkel sak, noe det skulle vise seg å ikke være.
 Tomas felte lagets første elg med god hjelp av Tara. 

Tara kunne da få en velfortjent hvil i lyngen etter en god innsats på morgenen. 

Første dag på elgjakt ble en veldig lærerik affære. Jeg fikk lært hvordan man vommer elgen på skuddstedet og hvordan den så flås. Det er ganske tidkrevende arbeid fra elgen er skutt til elgen er ferdig slaktet, men med erfaring går det fort. Jeg fikk bidratt i hele arbeidet og håpet jeg kunne bruke det jeg hadde lært første dagen på neste felte elg. 


Fra denne posten fikk jeg muligheten, men den glapp. 

 

SÅ NÆRE Å FELLE MIN FØRSTE ELG!

De neste tre dagene satt jeg på post. For mange er det en tålmodighetsprøve, for det gjelder å sitte helt i ro uten å lage så mye som en eneste lyd. Noen dager kunne vi sitte sånn som det her i over 6 timer og da begynte jeg å merke at tålmodigheten ble satt på prøve. Det fascinerende er at så fort man hører losen eller ser noe som beveger seg så er man likevel ordentlig fokusert, selv etter å ha sittet musestille i timesvis. 


Jaktklærne mine er godt synlige for menneskeøyet, men elgen klarer ikke skille på fargene. Det er derfor ikke dumt å ha farger som synes når man er på jakt. Man unngår da skumle situasjoner med andre jegere.

Plutselig hørte jeg losen. Hunden bjeffet som aldri før og jeg hørte lyden nærme seg. Uerfaren som jeg var rettet jeg blikket mot hunden, som jeg trodde var rett ved elgen, og mistet da verdifulle sekunder med elgen i siktet. Da jeg fikk øye på ungdyret som løp i full fart over det åpne området var det på litt langt hold og dessuten i skyggepartiet. Det gjorde ikke saken noe bedre at solen sto rett i mot og blendet meg gjennom kikkertsiktet. Med respekt for elgen, måtte jeg la den gå og tok ikke sjansen på å fyre av et skudd. Å skadeskyte en elg var min største frykt der jeg satt. 

Etter hendelsen med ungdyret var jeg fast bestemt på at jeg ikke skulle la neste mulighet gå ifra meg! Neste dag satt jeg meg på post med håp om at igjen skulle få sjansen, det til tross for at de andre gutta nesten ikke hadde sett elg. Da vi skulle til å avslutte hørte jeg brått losen gå, og det rett borti skogholtet. Få sekunder etter kunne jeg skimte en elgku som spankulerte i rimelig god fart mellom trærne. Jeg rakk å få elgen i siktet, men den gikk akkurat der jeg håpet den ikke skulle gå. Nemlig i et området med mange lave grantrær. Jeg fikk bare sett den i under et sekund mellom hvert tre og prøvde å få den til å stoppe mellom to grantrær ved å rope høyt. Ofte stopper den og gir jegeren et par sekunder til å avfyre et skudd, men ikke denne gang. Den fortsetter like gjerne ut av mitt skuddfelt og blir deretter som sunket i jorden.

Så nære var jeg å skyte elg. Noen jegere går hele jakta nesten uten å se en eneste elg. Jeg så to på to dager, uten å skyte. Litt kjipt å tenke på nå, men jeg tror jeg tok de riktige beslutningene. Neste gang skal jeg felle min første elg! 


Selv om jeg ikke fikk skutt elg, var elgjakta en utrolig fin opplevelse. Stemningen var topp i jaktlaget og i disse flotte omgivelsene er det vanskelig å ikke være fornøyd! 

Ute tente jeg bål og kunne sitte og slappe av mens jeg tenkte over jaktens hendelser. 

I hytta brant det i peisen og det var nok av elghunder som var ivrige etter å få litt kos. 

Her er en fornøyd Erik Avtjern og hunden hans Tara. Det var en glede å få være med jaktlaget hans et par dager! Det var en herlig gjeng med karer fra 22 til 67 år og samholdet i gruppa var utrolig godt!  

En litt sliten, men fornøyd eventyrer kunne i går fortsette reisen nordover. Mange nye opplevelser og erfaringer rikere!