Når forholdene endrer på planene

Når forholdene endrer på planene

For litt over en uke siden var bilen pakket og klar. Målet var Svartisen mellom Bodø og Mo i Rana og på veien opp hadde jeg planlagt flere fot- og skiturer. Jeg visste det kom til å bli en opplevelsesrik tur, men om noen hadde sagt at ikke en ting skulle gå etter planen hadde jeg nok bare begynt å le. For hva er sannsynligheten for at alle turplanene skulle bli endret underveis? Turen bød på høy grad av improvisasjon og opplevelsesrikt ble det så absolutt! 

UTFORDRENDE TID Å DRA PÅ LANGTUR

Jeg reiste nordover med Bjørn Kallerud og målet var at vi skulle få se litt mer av vårt langstrakte land. Vi er inne i en utfordrende tid der det veksler mellom snødekte fjellsider med råtten snø og blomstrende enger. Bilen var derfor fylt til randen med diverse turutstyr. Alt fra vintersovepose til badeshorts. Fjellski til lavsko. Vintertelt til hengekøye. Jeg tror faktisk jeg har fått brukt det aller meste av utstyret som var presset inn i bilen. Og det i seg selv tyder på at det ble en konstrastfylt og opplevelsesrik tur. 


Fra vintertelting..


.. til sommertelting. 


Om du synes dette ser godt ut kan jeg forsikre deg om at det var det minst behagelige jeg har gjort på lenge. Men forfriskende, det var det. NYDELIG SOMMERVÆR

Det hele startet med nydelig vær. Det ble riktig nok litt kaldere jo lenger nord vi kom, men solen skinte og det ble vanskelig å skulle sette seg inn i bilen fremfor å gå ute i naturen. Vi la opp til at vi hver dag var på tur på dagtid når solen varmet som mest. Så la vi transportetappene til morgen og ettermiddag. Ja, været var faktisk så fint at vi til og med tok oss et bad i det som kjentes som en flytende fryseboks. 

FOTTURER

Langs E6 ligger turmulighetene på rekke og rad. En av grunnene til at mine opprinnelige planer ikke ble noe av, var rett og slett at vi så fjell langs veien som skrek etter å bli besteget i finværet. 

Bjørn skuer utover Trøndelag fra Forbordsfjellet.


Det ble kanskje ikke de mest spektakulære fotturene, men så utrolig godt det var å puste frisk luft, strekke på bena og få litt utsikt over områdene jeg før bare har kjørt rett forbi. Vi gikk blant annet på Nordåsen ved Mosjøen og Forbordsfjellet ved Stjørdal i Trøndelag. 

Over de delvis snødekte veiene gikk vi en ettermiddagstur til Nordåsen ved Mosjøen. Fra høyden kunne vi se flotte fjell som jeg fikk lyst til å bestige så fort snøen forsvinner. 

FJELLSKITURER

Jeg klarer ikke legge bort skiene helt enda. Det er fortsatt masse muligheter i fjellet for den skiglade nordmann. 

Bjørn lånte 75mm fjellskiene mine med Alfa BC A/P/S.

Jeg tror det er å dra det litt langt å si at skiføret var bra. Etter å stått på ski mellom stein, over lyng og myr blir det en solid overdrivelse. Snøen var råtten. Så råtten at skiene fra tid til annen sank dypt ned i snøen og ble dekket av våt snø. Men likevel valgte vi å spenne på oss skiene gang etter gang. Selv om skiføret ikke er til å skryte av, gjorde solen det til noen fantastiske skiturer. Når man kan gå på ski i baroverkropp er det litt utfordrende skiføre bare en bagatell.

Den kanskje fineste skituren gikk til en topp litt nord for Majavatn i Nordland. Fra toppen på 940 moh fikk vi en utrolig fin utsikt inn mot Børgefjell, så vel som vestover mot Lomsdal- og Visten Nasjonalpark. 

Utsikten fra topp 940 moh.

AVLYSTE HØYDEPUNKT

Bjørn og jeg hadde gledet oss til å besøke Rabothytta i Okstindan, men plutselig kom stormen. Med vind på mer enn 22 m/s synes vi det ble uforsvarlig å gå på ski i Okstindan. Turen ble istedet erstattet med en kortere skitur inn i Leirskarddalen - en utrolig flott dal som er verdt å utforske med egne øyne. 

Så var det Svartisen-turen med Ousland Exploration da. Været slo om å satt en stopper også for den turen. Med regn, tåke og mye vind var det ikke lenger aktuelt å krysse isbreen. Jeg hadde gledet meg til å dra på tur med gjengen i Ousland Exploration, men av og til spiller ikke været på lag og da må man bare gjøre det beste ut av det. For min del ble det ny roadtrip sørover med enda fler turer og jeg la til slutt turen innom Fri Flyt High Camp på Turtagrø der jeg fikk møte masse hyggelige skikjørere. 

God stemning med sol på Turtagrø.  

Så selv om ting ikke ble helt som jeg hadde tenkt ble det en utrolig fin tur nordover. Er det tre ord som oppsummerer turen er det: 

Bål, telt og sol. 

Gleder meg allerede til nye turer - gjerne med en god dose bål, telt og sol!