Ordførerens tur i Vestvågøy

Ordførerens tur i Vestvågøy

På lørdag gikk startskuddet for Friluftslivets uke 2016. Det er flott at vi i Norge kan ha en egen uke som setter fokus på det norske friluftslivet. En uke som inspirerer ivrige friluftsmennesker og en uke som kan bidra til at fler blir kjent med livet i naturen. Vestvågøy kommune med sine naturskjønne områder tar det med friluftsliv og folkehelse på alvor og arrangerte ordførerens tur på lørdag. Jeg som oppholdt meg i området tok selvfølgelig turen innom! 

Ved grillhytta på Eltoft var det klart for mye moro denne lørdagen. Selv om opplegget ikke skulle starte før kl 12 kom jeg like gjerne på fredag og slo opp teltet så nært grillhytta som mulig. Det er sjeldent jeg har så gode fasiliteter å oppholde meg i, og det få meter fra teltet. Her kunne jeg spise frokosten i gapahuken og ta lunsjen i Grillhytta. Her var det ikke snakk om å sitte krokbøyd i teltet.

I spissen for arrangementet sto folkehelsekoordinator Nora W. Samuelsen i Vestvågøy kommune(t.h) og Maria Fouad i Forum for natur og friluftsliv i Nordland (t.v). Et veldig godt initiativ som jeg synes fler kommuner skal etterfølge! 

Tilstede var diverse lokale turfolk, deriblant representanter fra Tur- og treningskompis Nordland, Leknes Padleklubb, Lofoten gårdsysteri og Lofoten Turlag. Også en herlig gjeng fra det lokale asylmottaket tok turen til Grillhytta for å være med på lørdagens begivenheter.


Lofoten Turlag sto for grillingen og kommunen for grillmaten. Det må jeg si var et godt samarbeid! 

 

ETTERLENGTET GRILLMAT OG MORSOMME AKTIVITETER

Når været er som det var denne lørdagen er det fantastisk godt med grillmat. Kommunen spanderte og jeg kunne legge til side min Adventure Food turmat til fordel for pølser og grillet kylling. Det så ut som alle koste seg, og en ting er sikkert. Han som er ute og går i et år, med litt lite variasjon i kosten, han koste seg ekstra mye! Det skal ikke mye til for å glede meg:) 
 Gutta fra Afganistan fikk padlet for første gang og det virket som de storkoste seg. De trivdes godt i fredfulle Lofoten og hadde allerede blitt veldig glad i naturen. Gøy å se hvor fort de lærer norsk. Jeg kunne fint holde en samtale på norsk med mange av disse gutta på mellom 15 og 18 år, og det til tross for at de ikke har vært i Norge i mer enn ca 10 måneder. 

Med ordfører Remi Solberg i midten fikk vi en lett og ledig prat om friluftsliv og slitasje. Det er godt dette er tema som blir tatt på alvor. 

FRILUFTSLIV OG SLITASJE

På agendaen sto også en uformell diskusjon om friluftsliv og slitasje ledet av ordfører Remi Solberg. Turismen i Lofoten har eksplodert uten at infrastrukturen og samfunnet generelt er klar for å ta i mot så mange turister. Det var veldig interessant å høre lokalbefolkningens syn på turisme og deres forslag til hvordan man kan bli bedre rustet til å ta i mot de mange turistene til neste sommer.

Det er et viktig tema i Lofoten og tiltak må iverksettes så fort som mulig. Det går en grense for hvor mye naturen her tåler. Med den spesielle geografien sluses alle turister samme vei og jeg ser selv stor slitasje på naturen. Alle skal på samme fjellturer og folk camper på de samme plassene. Det fører til stier som bare øker og øker i størrelse, søppel som flyter og det blir unødvendige mengder avføring i naturen. Noe må gjøres og det var en felles enighet om at mye ligger i bedre kommunikasjon ut til turistene, samt bygging av fler toaletter og søppelkasser der turistene ferdes.

Jeg har utallige eksempler på at den økende turismen er et problem og dette bildet eksemplifiserer det hele. En gang var det nok med en planke over myra, men nå som mange har gått på denne planken har det blitt et enormt gjørmehull. Folk velger da å unngå planken og finner heller sine egne veier på utenfor stien. Snart blir det veldig gjørmete også der de har gått og nestemann går da utenfor det igjen. Det hele ender med en motorvei av gjørmete stier gjennom naturen.
 Det er veldig gøy å delta på arrangement som dette! Det er lærerikt å diskutere turisme med lokalbefolkningen og jeg får truffet veldig mye hyggelige folk! Alt i alt gir det turen min en ekstra dimensjon og jeg håper å få gått innom mange arrangementer av denne typen i løpet av det kommende året. 

Takk for meg, Vestvågøy!