På besøk i dyreriket

På besøk i dyreriket

Når man ferdes i norsk natur kan man få utrolig flotte naturopplevelser i møte med dyr. Vi har her til lands mange ville dyrearter og de aller fleste er ikke farlige for oss mennesker. Siden turen startet i sommer har jeg sett litt av hvert, stort og smått, men ofte på lang avstand. Nå som jeg er i Hallingdal ble Bjørneparken i Flå et naturlig stoppested og jeg fikk oppleve dyrene jeg lever sammen med på nært hold.


En god stund så jeg elg nærmest daglig. Oftest var de på så lang avstand at bildene ikke ble det helt store.

Går man alene i naturen så øker sjansen for å se ville dyr betraktelig.Du kan komme ganske så nært på dyrene før de oppdager deg, men problemet er det at vi mennesker ofte bruker enda lenger tid på å oppdage dyrene. De dukker plutselig opp og forsvinner enda plutseligere. Det har resultert i at jeg ser mange fler dyr enn jeg klarer å ta bilder av. 

Noen av de ville dyrene jeg har sett den siste tiden er rødrev, ugle, ørn, rådyr, ekorn og intet mindre enn over 30 elg. For å minimere vekten i sekken har teleobjektivet ofte vært fraværende og det er lite vits i å ta bilde av et dyr på lang avstand med vidvinkelobjektiv. Derfor var det veldig moro å kunne legge turen innom Bjørneparken i Flå for å komme litt nært på noen av de dyrene jeg ellers ikke kommer nært på. 

Jeg har vært mye i Hallingdal opp gjennom årene og kjørt forbi denne porten utallige ganger. Nå kan jeg nesten ikke forstå at jeg ikke har tatt turen innom her før, for det var veldig moro å se alle dyrene som befinner seg innenfor inngjerdingen i Bjørneparken. 

Bjørneparken på Flå har masse ulike arter og det var veldig moro å gå rundt i parken og oppleve dyrene på nært hold. Været var dessverre ikke det helt store i går. Det høljregnet for det meste, men opplevelsen var likevel topp! Om jeg ikke ser bjørn, rev eller gaupe på resten av turen rundt i Norges land så skal jeg definitivt tilbake! 

Bjørneparken har naturligvis bjørn, noe jeg ikke ser hver dag for å si det sånn. De så ganske så fredfulle ut der de satt. Bjørner som Embla(t.v,) og Marit(t.h.) så alt annet enn skumle ut. 


Bjørnen Anton ser veldig fornøyd ut der han sitter, klar for å innta dagens middag. 

Vakre skapninger det der! Her har nok Trym fått øye på noe godt, for han ser rimelig nysgjerrig ut! Trym og Anton er brødre på henholdsvis 7 og 5 år. 

Gaupe er også å finne i Bjørneparken. Her kommer Blixten gående i snøen. Gaupens vinterdrakt er virkelig flott! 


Portrettfoto av Blixten. 


Jeg fikk også hilse på fem rødrever:) 


Rødrev ser jeg endel av når jeg er ute på tur. Jeg husker spesielt godt en gang jeg satt og kokte vann i forteltet med åpen dør. Plutselig stakk det et rødt hode inn i teltåpningen og jeg stirret rett inn i øynene på en liten rødrev. Det var litt av en naturopplevelse! 

Jeg så et lite revehi i en skråning og bestemte meg for å gå opp for å se om det kom en rev ut etterhvert - noe det omsider gjorde. Men reven var ikke særlig fornøyd med å få besøk i hiet sitt. 

Og den ga meg et illsint blikk. 

Det var på tide å forlate den sinte reven og heller gå over for å besøke Sir Francis Bacon, en liten minigris på ett år. Her var stemningen bedre og han ble med ut for å leke litt i snøen.

Sir Francis Bacon synes riktignok snøen var litt skummel, men han utfordret etterhvert seg selv med litt basing i snøen. En kul liten kar! 


I parken var det også en god del hjortedyr. Elg og rådyr er blandt dyrene du kan få sett om du tar turen til Bjørneparken i Flå. Rådyrbukken Tor passet godt på sin kjære og var ikke fremmed for å stange om muligheten bød seg. 

Det er klart at bjørnene kan være rolige og søte, men jeg ville likevel vært forsiktig om jeg møtte en bjørn ute i skogen. De er jo enorme dyr, sterke som få og heller ikke spesielt redde for å vise sin styrke. Det er mange råd om hvordan man skal oppføre seg dersom man treffer på bjørn i naturen, og det jeg har kommet frem til at jeg kommer til å gjøre er å prøve å skremme små bjørner og se bort og trekke meg rolig tilbake om jeg treffer på store bjørner.


Jeg koste meg i Bjørneparken og vil anbefale deg som vanligvis kjører rett forbi Flå til å stoppe og ta en tur innom så fort parken åpner for sesongen, 8. april 2017.