SALTFJELLET - DEN ARKTISKE VILLMARKA

SALTFJELLET - DEN ARKTISKE VILLMARKA

Har dere vært i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark? Saltfjellet er ikke Svalbard, men likevel vil jeg si at den gir forsmak på den arktiske villmarka. Her kan du oppleve heftige stormer, mange kuldegrader, dansende nordlys, treffe samene med reinsdyr og til og med se fjellrev. Det finnes ikke kvistemerking i fjellene som i Sør-Norge og man bør være godt vant med kart, kompass og GPS. Vi har vært mange ganger på Saltfjellet og en av mine drømmeprosjekter er å krysse hele nasjonalparken langs polarsirkelen fra Storglomvatnet til Svenskegrensa.
Kan dere tenke dere å dra på en skitur, der polarsirkelen krysser denne fjellheimen?

KAN DERE TENKE DERE Å DRA PÅ EN SKITUR, DER POLARSIRKELEN KRYSSER DENNE FJELLHEIMEN?Mitt forslag er å starte på Semska som er nesten 700 moh.  Første etappe er 25 km så det er lurt å starte tidlig. Fra parkeringsplassen er det bare noen få km oppover til man kommer opp på en flat del av Namlausdalen. Det er cirka 12 km til Raudiskaret og på veien hit går du omringet av fantastiske fjell som Lønstiden og Semskafjellet. Her oppe kan snøen bli liggende veldig lenge utover sommeren. Tidligere har jeg selv kost meg mye på tur her i begynnelsen av juni, med overnatting på Lønstinden, midnattssol og et par kuldegrader.

FØRSTE DAGEN GÅR TUREN TIL MIDTISTUA

Fra Raudiskaret er det nedkjøring til det populære isfiskevannet Søndre Bjøllåvatnet. Her kan man oppleve at det er ganske mange på ute på vatnet. Ett par kilometer etter kryssingen av vatnet kommer man til en sjarmerende stue midt på Saltfjellet – Midtistua. Denne hytta har en lang historie og ble bygget første gang i 1876 som en del av Telegrafruta. Her er det plass til 16 personer og hytta ligger mer enn 20 km fra nærmeste veg eller bebyggelse. Så her er det flotte muligheter for å se stjernehimmelen og nordlys på kvelden.

KOSEDAG MOT BJELLÅVASSTUA

Andre dagsetappe er kun 12 km, så man kan nyte kaffeen litt lengre på morgenen. Terrenget mellom Søndre og Nordre Bjøllåvatnet er veldig greit og etter 5 km kommer man til Nordre Bjøllåvatnet. Derfra er det 7 km over vatnet til Bjellåvasstua. På veien ditt er det verdt å stoppe ved Steinstua  som ble bygd på 1860 tallet og renovert i sommer 2018. Har kan man spise lunsj, eller til og med overnatte.
Bjellåvasstua består av to hytter med 25 senger. Det kan være en del isfiskere på vatnet og hytta ligger bare 2,5 time fra Tollådalen. Herfra kan man nyte utsikten mot det høyeste fjellet på Saltfjellet – Ørfjellet(1751 moh).FRA SALTFJELLET TIL BEIARFJELLET

Tredje dagen venter 20 km i lett kupert terreng. Det er greit å følge med på kartet. Hvis det er bra sikt bør navigasjonen ikke være noe problem og man kan sette kurs langs Gamdalsfjellet og deretter mot Gåsvasshåggen. Derfra er det bare 7 km over Smågåsvatnan til Tvrerrbrennstua. Hytta har 23 sengeplasser og er en av de lettest tilgjengelige hyttene i Salten. Den ligger kun 2 km fra Fylkesvei 813 og derfra kan man ta bussen til Bodø. Vi drar hit ganske ofte og det kan være mye liv og røre her i helgene.

HAR DERE LYST Å PRØVE DEG PÅ DENNE TUREN? HVIS DU VIL IKKE GÅ ALENE, ARRANGERER BODØ OG OMEGN TURISTFORENING SKITURER PÅ SALTFJELLET FRA FEBRUAR TIL APRIL HVERT ÅR. MEN DET GÅR HELT FINT Å GÅ PÅ SKI HER I MAI OGSÅ.