Sånn kler jeg meg på vinteren

Sånn kler jeg meg på vinteren

Jeg fryser nok mer enn de fleste og den siste uka har det vært skikkelig kaldt mange steder i Norge. Da passer det fint å dele litt kunnskap om hvordan man best kler seg for å holde seg varm og tør på tur. Innlegget var primært tenkt å være videoblogg, men under finner du også et lite sammendrag i tekst og bilder. 

Filmen ble først publisert på facebook

LAGSPRINSIPPET FOR BEKLEDNING

Selv følger jeg lagsprinsippet for bekledning. Fler lag gir deg luft mellom plaggene og siden luft isolerer så føles det varmt og godt. Jeg regulerer med antall mellomplagg og tykkelse på mellomplaggene avhengig av temperatur og aktivitetsnivå.

UNDERTØY

Jeg bruker alltid ull innerst mot kroppen. Det holder på varmen selv om det blir vått og lukter generelt lite selv på lengre turer. Det er viktig at undertøyet sitter tett inntil kroppen og hovedoppgaven er å transportere fukt bort fra huden og ut til mellomplagget. 

Hvis det er virkelig kaldt bruker jeg av og til to lag med ullundertøy for å bedre kunne regulere temperaturen. 


Ullundertøyet er alltid på når jeg er ute på tur. 


Blir det virkelig kaldt supplererer jeg med enda et sett ullundertøy. MELLOMPLAGG

Mellomlaget skal holde et varmt luftlag rundt kroppen og transportere fuktighet bort fra kroppen. Her bruker jeg ullgenser eller fleecegenser. Jeg synes ullgenseren er det mest komfortable og pleier å derfor å bruke den. Ullgenseren er sjeldent på mens jeg går, men tas på så fort jeg er i camp. 

YTTERBEKLEDNING

Ytterbekledningen skal beskytte mot vær og vind, og samtidig være pustende og komfortable. På vinteren foretrekker jeg bomullsanorakk, med mindre det høljregner eller blåser helt ekstremt. Den store brystlommen synes jeg er gull verdt, her har jeg ting jeg bruker ofte eller ting jeg trenger å kjapt pakke vekk, sånn som teltposen som kan blåse bort i vinden. Det er også viktig å ha en god hette som følger hodets bevegelse og gjerne med pels. Jakken bør være ganske lang.

Jeg har blitt stor fan av å bruke nikkers som ytterbukse. Den gir den fleksibiliteten og de reguleringsmulighetene jeg trenger. Dessuten bruker jeg jo som oftest gamasjer på vinteren og da er det unødvendig å ha dobbelt lag med vanntett og vindtett membran. En god lårlomme er også et must. 


Foretrukket ytterbekledning. 


Den store brystlommen er noe av grunnen til at jeg sverger til anorakk. 


Gode reguleringsmuligheter i nikkersen. 


En god ytterbukse burde ha minst en lomme på låret.

DUNBEKLEDNING

En god dunjakke kan bety stor forskjell når temperaturen er lav. Jeg har alltid dunjakken lett tilgjengelig og den tas på i pauser, i camp ol. 
Også dunnikkers og dunsko er gjerne med på tur. De gjør livet i camp mye mer komfortabelt. 

ANSIKT

Når det blåser kraftig er det også viktig å ta vare på ansiktet. Kuldekrem eller ansiktsmaske er godt å ha. 

VALG AV SKO

Mange faktorer spiller inn på valg av sko. På vinteren er aktivitet og temperatur trolig de mest sentrale. Jeg sverger ofte til lærsko på varme vinterdager og kraftigere vintersko når kulden setter inn. 

HODEPLAGG

Siden veldig mye av kroppstemperaturen forsvinner ut gjennom hodet er lua veldig viktig. Vindtettlue på dager med mye vind og kulde. Lettere lue på andre dager.


Vindlue veier nesten ingen ting og burde alltid være med i sekken når man ferdes til fjells. 


Selv synes jeg vanlig lue er mer behagelig og bruker det på dager som tillater det. 


HENDENE

På hendene bruker jeg nok en gang et lagsprinsipp. Jeg foretrekker å bruke vindvotter med en god ullvott inni. Dersom det er veldig kaldt tar jeg på meg en liner innerst. Det er viktig når man styrer med primus, pc og annet som er veldig kaldt. 

Det finnes mange gode vindvotter. Min erfaring er at vindvotter blir fort slitt og man bør helst bytte de ut så fort de begynner å trekke vann. 


En god ullvott er essensielt. 


Jeg bruker ofte en tynn liner hanske i ull innerst. Det er forbruksvare å det går veldig fort hull ytterst på fingertuppene.