Slik fotograferer du den dansende himmelen!

Slik fotograferer du den dansende himmelen!

Den siste tiden har himmelen mange ganger vist seg fra sin beste side. Nordlyset fargelegger den ellers mørke himmelen og setter prikken over i´en i et ellers nydelig nordnorskt landskap. Nordlyset har opp gjennom årene vært et yndig fotomotiv, men hvordan får man egentlig foreviget opplevelsen på en måte som gjenskaper den vakre stemningen? 

Lurt på hvordan nordlyset oppstår?


DET SPEKTAKULÆRE AURORA BOREALIS

Aurora borealis, polarlys eller nordlys. Kjært barn, mange navn. Og nordlyset har vært kjært i mange tusen år. Det fascinerende lysshowet har opptatt kunstnere, forskere, historieforteller og ikke minst fotografer i lang tid. Kanskje ikke så rart - for når nordlyset viser seg på himmelen blir det en nærmest magisk stemning i naturen. 

SÅ HVORDAN FOREVIGER MAN STEMNING GJENNOM ET KAMERA?

Her kommer noen tips og triks som funker for meg! 


Nordlysobservatoriet på Haldde et det perfekte sted for nyte nordlyset. 

Se min videoblogg fra Haldde her. 

 

PÅ RETT STED TIL RETT TID

Skal du få inspirerende bilder av den fargesprakende himmelen må du naturligvis være på rett sted til rett tid. Er du i områder med mange lyskilder, som i en by, blir det vanskelig å få øye på nordlyset, og likeså vanskelig å ta bilde av det. På tur i åpent landskap, fjernt fra gatelys, er derfor fordelaktig. 

Nordlyset oppstår oftest sent på høsten, på vinteren og tidlig vår. Jeg har selv sett nordlyset mange sørlige steder i Norge, men sannsynligheten er absolutt størst i Nord-Norge. Ved bruk av en app kan du bli varslet når det er høy solstormaktivitet, og dersom det er tørt vær med klar himmel er sjansene store for å se nordlyset. 


Kameraet mitt under stjernefotografering. Foto: Bjørn Tore Moen


RIKTIG FOTOUTSTYR OG RIKTIGE INNSTILLINGER

Mange prøver å ta bilder av nordlyset med telefonen, noe som ofte viser seg å være vanskelig. Skal du få gode bilder av nordlyset er det en stor fordel å ha fotoutstyr som lar deg ha kontroll over innstillingene. Med et speilreflekskamera eller et systemkamera kommer du langt. Jeg bruker oftest vidvinkel(typ 16mm fullformat) for å fange mest mulig av nordlyset på et bilde og setter kameraet på stativ. Av innstillinger burde du kunne stille blenderåpningen, lukkertid og ISO-verdi. 

Jeg tar ingen detaljert innføring i fotoinnstillinger i dette blogginnlegget, men forklarer de tre innstillingene helt overordnet.

Blenderåpningen bestemmer hvor mye lys som slippes inn gjennom linsen.

Lukkertiden bestemmer hvor lenge sensoren blir eksponert med lys. 

ISO-verdien bestemmer hvor følsom sensoren er for lyset som slippes inn.

Sammen bestemmer disse tre faktorene bildets eksponering. 

Øker du ISO-verdien blir bildet lysere, men også mer kornete. Du ønsker derfor å holde dette tallet relativt lavt. Hvor høyt du kan justere ISOen uten å se støy kommer an på kameraet, men å sette det på 500 kan være en start. Blendertallet holder jeg lavt for å slippe inn mye lys i et ellers mørkt landskap. Lavt blendertall skaper mindre dybdeskarphet, så blenderen må justeres opp om du ønsker både skarp forgrunn og bakgrunn. Jeg pleier holder blenderen på F4 og justerer deretter lukkertiden for å få riktig eksponering. Hva jeg setter lukkeren på varierer stort avhengig av lyset i naturen. Jeg prøver meg kanskje på 10 sekunder først, og justerer opp eller ned avhengig av om bildet blir mørkt eller lyst. 

Så er det bare å prøve seg frem til du finner den perfekte kombinasjonen av ISO, blenderåpning og lukkertid. 


Varme klær er en fordel når du skal ta bilde av nordlyset.
Selv bruker jeg veldig ofte selvutløser på tur og bruker den til å ta bilder av meg selv i vakker natur. 


TÅLMODIGHET OG VARME KLÆR

I likhet med stjernebilder er det tidkrevende å ta nordlysbilder. Eksponeringene er lange og det er veldig sjeldent jeg blir fornøyd med det første. Hvert nordlys varer oftest fra et til to minutter og jeg står gjerne og venter på neste lysshow når nordlyset stilner. Det kan bli noen kalde minutter og det gjelder å ha gode, varme klær for å holde varmen. For meg har push-ups blitt en god pauseaktivitet for å holde varmen under fotografering. 

Vinterfriluftsliv i Nord-Norge byr på mange flotte øyeblikk. Med telt som bolig oppdager jeg fort nordlyset når det kommer sigende inn over himmelen. Jeg kan stå mange timer der ute i mørket. Med kamera som verktøy og nordlyset som motiv tar det lang tid før jeg går lei og trekker inn i det lune teltet. 

God tur ut og lykke til med nordlysfotograferingen!