Solo bestigning av Aconcagua

Solo bestigning av Aconcagua

ALFA-ambassadør Even Leivestad Sverdrup, har akkurat besteget Sør-Amerikas høyeste fjell - Aconcagua. Største delen av turen ble gjort med ALFA Holt på bena.

 

Aconcagua er verdens høyeste fjell utenfor Himalaya, og måler 6962 meter over havet. Ruta starter på ca 2900 meter over havet, og tar vanligvis 15-20 dager å gjennomføre. Høydeforskjellen gjør også at det er store temperaturforskjeller fra bunn til topp. Even opplevde 40 varmegrader i Mendoza og ca -30 på toppen av fjellet.

“Da jeg skulle velge sko til turen, ble det klart at jeg trengte to skopar. I starten er det varmegrader og dagsmarsjer opp i mot 20 kilometer, mens på slutten er det korte etapper i kulde hvor man går med stegjern. Valget falt på ALFA Holt og en varm Mountaineeringsko beregnet for 8000m høye fjell”.

Formålet med turen var å samle erfaring fra høyden. ALFA-ambassadøren er mest kjent for sine lange ekspedisjoner til fots og på ski. Aconcagua byr på utfordringer som ekstrem høyde og det er ofte mye vær i høyden som kommer fra vinder som bygger seg opp i Stillehavet. Utover det, så er fjellet nokså snilt uten tekniske utfordringer. Sånn sett var det et perfekt mål for å teste egen kropp i høyden.

Grunnet lite snø i fjellet var Even nødt til å bære med seg mye vann oppover fjellet. Han ble nødt til bære vann og utstyr i to omganger mellom campene opp til 5500 meter over havet. Til tross for to runder, ble sekken ca 30kg tung, og det kjennes i det bratte terrenget med oksygenfattig luft.

“Jeg er utrolig imponert over ALFA Holt, som var et utmerket valg for turen. Skoen sitter godt på foten, er vesentlig lettere enn tradisjonelle fjellsko og den har demping - noe som virkelig løftet opplevelsen. Før turen var jeg noe usikker på hvor bra ankelstøtte skoen ville gi, men også her imponerte Holt. For selv med 30kg sekk i steinrøysa, så føltes skoen veldig stabil. Dette blir garantert mitt førstevalg på de fleste fotturer fremover!” 

På dag 10 kom lavtrykket, og det var meldt en uke med snøvær. I løpet av de første to dagene dalte det ned 30cm snø, men Even valgte likevel å begi seg ut i løssnøen mot toppen. Sammen med en amerikaner, som også gikk alene, la de ut i mørket kl 04:30 med ca 1000 høydemetere igjen til toppen. 

De første 400 høydemeterne samarbeidet Even og amerikaneren om. Så ble amerikaneren dessverre uvel og høydesyk, og valgte derfor å avbryte turen. Even fortsatte ferden mot toppen alene.

I en pause ble Even tatt igjen av to redningspersonell som gikk til fots ettersom helikopteret ikke kan ta seg høyere enn til ca 6000 moh. De var på vei oppover til en person som angivelig lå livløs nærmere toppen - og som trolig allerede var død.

“Jeg kastet umiddelbart fra meg tanken om å nå toppen og tilbød meg å tråkke vei for redningspatruljen. Liv og helse går selvfølgelig foran personlige mål, så jeg mobiliserte krefter og tråkket vei i snøen. Vi fant personen på ca 6700 meter over havet, men situasjonen var dessverre slik redningspatruljen fryktet - det ble raskt bekreftet at han var død. Det var leit å se at liv hadde gått tapt. Han hadde forsøkt å bestige Aconcagua alene, altså det samme som jeg gjorde, men han kom dessverre ikke ned igjen.”

Even nullstilte hodet, og rettet så blikket mot toppen igjen. Nå snødde det tett, det var tåkete og noe vind. Langt der borte brakte tordenværet. Etter en kort diskusjon med redningspatruljen, ble de enige om at Even var i god nok form til å ta seg raskt opp til toppen og ned igjen, men det gjaldt å være rask. Både klokka og været talte i mot, men Even var følte seg trygg på valget. 

“Å bevege seg raskt i slik høyde er ikke lett, men jeg måtte skynde meg så fort jeg kunne. Jeg hostet nærmest kontinuerlig mens jegpushet oppover de siste hundre høydemeterne, og tempoet ble overraskende bra. Jeg nådde toppen på 6962 meter over havet og stod på Sør-Amerikas tak uten å se noe som helst. Det var kun tåke og snø!”

Å nå toppen tok 11 dager. Even fikk bekreftet at han takler høyde bra, og oppsummerer med at turen var en suksess, sett bort i fra at et liv dessverre gikk tapt i fjellet.

Følg Evens eventyr på Instagram:
@evensverdrup