Sørryggen av Ulvetanna besteget

Sørryggen av Ulvetanna besteget

Å nå toppen av det spektakulære fjellet i Dronning Maud Land i Antarktis tok teamet, bestående av Espen Fadnes, Kjersti Eide, Jonas Langseth, Ingeborg Jakobsen, Aleksander Gamme og britiske Andy Kirkpatrick, 12 intensive dager med klatring. Oppstigningen gikk raskt og effektivt langs faste tau som var lagt to dager i forveien. Den symbolske, siste taulengden opp til topp-punktet fikk Andy Kirkpatrick æren av å lede. Kirkpatrick var i front på de aller fleste taulengdene og var mannen som gjorde dette prosjektet mulig. Klokken 02:30 sto alle på toppen av Ulvetanna og kunne nyte utsikten av årets første soloppgang i perfekte forhold: Kaldt, men klart og vindstille.

Seiersteamet.

Dagen før planlagt toppstøt kom et stormvarsel fra to ulike meteorologiske kilder. Den russiske stasjonen Novo oppfordret teamet til å komme seg ned fra fjellet og klargjøre campen for storm. Med ett hadde teamet en deadline på 30 timer å bestige toppen og komme seg ned fra fjellet. Dermed ble toppstøtet framskyndet og startet umiddelbart klokken 21:00 den 2.februar.

Toppen er bare halvveis på en klatretur og det var knyttet stor spenning til den lange nedstigningen. Tauene som var lagt opp mot toppen måtte legges på nytt for å komme ned den 400 meter lange veggen fra camp 2. I tillegg måtte campen ryddes og pakkes, og omlag 250 kg utstyr fires ned veggen. Etter nærmere 24 timers intenst arbeid satte Andy som sistemann foten på trygg grunn. Derfra fulgte en times skitur med pulk tilbake til hovedcampen. Da hadde flere i teamet holdt det gående i 40 timer sammenhengende.

Intensiv klatring.

ALDRI TIDLIGERE FULLFØRT

Nedre del, de 400 vertikale meterne opp til camp 2, er klatret flere ganger. Deretter følger en variert og utfordrende rygg på 4-5 taulengder, før en ny 150 meter vertikal vegg følger. Deretter fortsetter ruten opp i variert og allsidig klatring, med flere muligheter for variert friklatring. Hele teamet var delaktige i både leding, heising, sikring og rensing av ruten.

Planen var opprinnelig at to av deltakerne - Espen Fadnes og Kjersti Eide – skulle hoppe base fra fjellet. Toppen av Ulvetanna er antakeligvis verdens største vertikale dropp for basehopping med sine 1700 meter fra topp til isbreen på østsiden. På grunn av stormvarselet og tidspresset ble baseskjermene lagt igjen i camp 2, og hele teamets ressurser ble utnyttet til å komme raskest mulig ned i trygghet.

Bestigningen var siste del av et femti dagers ekspedisjonsprosjekt som skal bli en NRK-serie. Teamet har gått og kjørt på ski, flydd speedrider, klatret ny rute på Holstind, hoppet base i Holtedalsfjellene og nå sist avsluttet med den første vellykkede bestigningen av Ulvetanna.

Les teamets egen blogg fra Prosjekt Dronning Maud Land her.