Stormtips del 1

Stormtips del 1

Siden jeg har en aldri så liten stormuke på Instagram, tenkte jeg det var på sin plass også med et blogginnlegg om ferdsel i storm. Her er innlegg 1 av 2 om tips og triks for ferdsel i vinterstormen. Les også Stormtips del 2 her.

 Har du noen gang gått på tur i skikkelig ruskevær? Kjent vinden dytte deg bakover og snøen piske deg i ansiktet? Det kan være ekstremt krevende å ta seg frem når uværet i fjellheimen er på sitt verste. På vinterstid, med kalde temperaturer, kan det rett og slett være livsfarlig. Historiebøker og gamle avisutklipp byr på alt for mange hendelser med tragisk utfall. I dette blogginnlegget deler jeg mine beste tips til hvordan du kan forberede deg på å møte uværet på skitur. 

TA HENSYN TIL VÆR- OG SKREDVARSEL

En god start er å lære seg fjellvettreglene og følge disse. Fjellvettregel nummer 3 har rotfestet seg langt inn i benmargen. ”Ta hensyn til vær- og skredvarsel”. Ettersom værmeldingene har blitt så gode som de er i dag burde ingen unnskyldning være god nok for ikke å ta en aldri så liten titt på framtidsutsiktene. Legger man ut på langtur når meteorologene melder storm har man vel egentlig bare seg selv å takke. Men er du på langtur uten å ha mulighet til å bli oppdatert om vær og vind eller opplever at været snur til tross for fine meldinger er det viktig at du har nok kunnskap og erfaring til å klare deg – for da hjelper det lite at kun fjellvettreglene sitter på rams. 

Selfie: Alfaeventyreren

 

SE FOR DEG ULIKE SCENARIER

Jeg tror en av de beste måtene å forberede seg på er å se for seg ulike scenarier. Er man mentalt forberedt er det mye lettere å holde hodet klart og ta fornuftige valg. Hvor mye tid man skal legge i dette kommer naturlig nok an på konsekvensene av en eventuell storm. Skal du gå en kort, liten kveldstur i lysløypa er det lite vits å bruke mye tid på scenario-tenking, men dette kan være veldig verdifullt om du går langt fra nærmeste hus og hytte. Pleier du å gå mange timer fra sivilisasjonen ville jeg brukt noen minutter på å tenke over hva man skal gjøre om sikten forsvinner og det blir umulig å ta seg frem. Er man bevist på hvordan man takler en slik situasjon reduseres naturlig nok risikoen for at situasjonen blir farlig. Skal du først ta denne tankeprosessen når det stormer som verst rundt deg er det fort at fokuset på for eksempel utstyr forsvinner. Mister du en vott er alt plutselig mye verre. 

Riktig utstyr kan gjøre en stor forskjell. Selfie: Alfaeventyreren

HA MED RIKTIG UTSTYR

Jeg har tidligere skrevet litt om hva jeg pleier å ha med meg ut på tur, så jeg skal ikke bruke mye tid på det i dette innlegget. Likevel synes jeg det er viktig å presisere at rett utstyr kan ha stor betydning for hvordan du takler stormen. I tillegg til tørt/varmt skift pleier jeg å ha med et par ting for sikkerhetsskyld. Her er noe av de tingene jeg pakker med meg når jeg skal være ute en hel dag i vinterfjellet:  

  • Vindsekk
  • Dunjakke
  • Spade
  • Nødfløyte
  • GPS + ekstra batteri
  • Kart og kompass
  • Mobil
  • SPOT nødpeiler
  • Sitteunderlag

Med dette utstyret vet jeg at jeg klarer meg ute i en stormfylt natt og jeg prøver derfor alltid å ha det med når skal skal ut på fjellski. Jeg vet mange dropper noe av det på listen, mens andre tar med seg mer. Når jeg går i typiske hytte-til-hytte-turløyper er det litt interessant å se hvor forskjellig folk pakker. Mitt inntrykk etter å ha pratet med mange er at de mest erfarne fjellfolkene tar med seg nok for å klare seg i en snøhule frem til stormen gir seg, mens en del andre lever i troen på at de kommer til å klare å ta seg frem til hytta, selv i sterk storm. Hvem av disse er du? 

Selfie: Alfaeventyreren

 

TREN OG TILPASS

Like viktig som å ha med seg utstyret er det å vite hvordan du bruker det. En GPS eller nødpeiler er lite vits å ha med om du aldri har prøvd den før. Så vær godt kjent med alt av utstyr, for det du aller minst vil når det stormer rundt deg er å lære deg nye ting. Forsvaret gjorde meg spesielt god på å ha gode rutiner på hvor ting lå i sekk/pulk. Vi ble gode på å etablere leir uten å kunne se noe som helst og det er en enorm trygghet når man ferdes ute i all slags vær. Jeg tror det kan være en god(og morsom øvelse) også for den vante turgåer som kan komme utfor skikkelig ruskevær. 

Tilpasning av utstyr kan være alt fra å ha en cord mellom telt og pulk, til å lage større tak i glidelåser(sånn at de enkelt kan håndteres med votter) eller å ha sikring i vindvottene sånn at de ikke blåser bort om du tar de av. 

MELD FRA HVOR DU GÅR

Tilbake til fjellvettreglene og denne gangen til listens første punkt. ”Meld fra hvor du går”. Dette er ekstremt viktig og var noe jeg fokuserte mye på i året som fulltidsansatt eventyrer for Alfa. Man blir svært redusert av å ligge i ro i kulden over lenger tid og siden ruskevær kan vare lenge er kanskje ditt eneste håp at hjelpemannskapet tilslutt skal finne deg. Å stole på at nødpeileren virker mener jeg er litt som å sette alle pengene i en enkelt aksje. Har du sagt fra at du er på tur og i hvilket område du befinner deg er det større sannsynlighet for å få hjelp. 

Foto: Jarand Lid Trøen

 

Med ALFA fant vi fort en ordning slik at jeg kunne gi beskjed om hvor jeg skulle gå. Jeg brukte gjerne mobil/pc om det var mulig. Dersom jeg ikke hadde dekning gjorde nødpeileren jobben. Jeg visste at dersom jeg ikke ga beskjed om hvor jeg var befant meg, så ville ingen vite hvor de skulle lete om jeg sluttet å gi lyd fra meg.

 --

I neste og siste del av stormtemaet vil jeg skrive litt mer om hvordan jeg takler uværet. Hva skal man egentlig gjøre når sikten forsvinner og uværet begynner å suge kreftene ut av deg? 

Les del 2 av mine stormtips her.