Stormtips del 2

Stormtips del 2

Siden jeg har hatt en aldri så liten stormuke på Instagram, tenkte jeg det var på sin plass også nok et blogginnlegg om ferdsel i storm. Her er innlegg 2 av 2 om tips og triks for ferdsel i vinterstormen.

Les også stormtips del 1.

Har du noen gang gått på tur i skikkelig ruskevær? Kjent vinden dytte deg bakover og snøen piske deg i ansiktet? Det kan være ekstremt krevende ta seg frem når uværet i fjellheimen er på sitt verste. På vinterstid, med kalde temperaturer, kan det rett og slett være livsfarlig. Historiebøker og gamle avisutklipp byr på alt for mange hendelser med tragisk utfall. I dette blogginnlegget deler jeg mine beste tips for å ferdes trygt når vinterværet byr på utfordringer.  

Siste forberedelsene før alt ble hvitt.

Siste forberedelsene før alt ble hvitt. 

Jeg har vært der. Gått ut i finvær og sett hvordan himmelen gradvis blir dekket av mørke skyer før alt blir helt hvitt. En blanding av snø og lavtliggende skyer fyller omgivelsene og jeg ser ingen verdens ting. Hva skal man gjøre og hvordan stiller du best mulig forberedt til å takle denne type situasjoner? 

Snu før det er for sent

VÆR IKKE REDD FOR Å SNU!

At man skal snu er lett å si, men vanskelig å gjøre. Jeg tror mange ser på det å snu som et nederlag og assosierer det med å ikke nå et fastsatt mål. Likevel kan det å snu være helt nødvendig om været tar seg opp. Så hvordan skal man rettferdiggjøre det å snu? Jeg tror mye ligger i det å sette turopplevelsen som øverste målsetning. 

Er det turen i seg selv som er målet, fremfor en hytte eller topp, vil det være lettere å endre på planene underveis.

Men av og til kan det være for sent å snu. Det første man må bestemme seg for er da om man skal fortsette å gå eller søke ly. Vurder risikoen ved forflytning opp mot gevinsten ved å komme frem til hus eller hytte. 

--

Husker du diktet jeg skrev om å være alene i det hvite landskap? Les det her. 

--TA KUN VEIVALG DU ER HELT SIKKER PÅ

Dersom du beslutter å fortsette å gå er det utrolig viktig å være varsom. I storm forsvinner alt av kontraster og det blir krevende å se hva man møter på sin vei. Forflytning i storm, tåke og flatt lys har for min del resultert i mange nestenulykker. 

”Jeg tror det er en bakke her” hører jeg kompisen rope foran meg. Sikten er dårlig og vinden gjør det hele hakket mer actionfylt. Når resten av gutta kommer bort ser vi at det som for en så ut som en bakke er et høyt stup. Denne gangen gikk det heldigvis bra, men jeg har også vært med på flere situasjoner der fremstemann har gått utfor og falt mange meter ned. Å gå i storm er risikosport og bør unngås om man ikke kjenner terrenget og vet nøyaktig hvor man er. Stup, elver, vann og skredutsatte heng kan være livsfarlig. 

Alt blir så mye mer krevende når stormen først er kommet. Ikke en gang pausene blir behagelige.

FINN LY OG HOLD VARMEN

Dersom du vurderer risikoen for forflytning som for stor er det lite annet å gjøre enn å skape seg le for vinden ved å lage en nødbivuak. Nødbivuak kan lages på mange måter og det er vel egentlig bare kreativiteten som setter grenser. Det viktige er at det går fort å lage og gir tilstrekkelig ly for vær og vind. På snørike områder foretrekker jeg finne en skavl og grave meg inn i den. Jeg har også prøvd å bygge meg nødbivuak av snøklosser. Ved lav snødybde kan det være en effektiv måte å komme seg i skjul av vinden. En tredje måte jeg har tenkt litt på, men ikke prøvd, er å legge seg i soveposen, trekke vindsekken over og la pulken gi le for overkroppen. 

Vil du føle deg tryggere i vinterfjellet kan det være lurt å øve seg på bygging av nødbivuak. Her beskrives to typer nødbivuak.

Også telt og iglo kan gi tilstrekkelig med le for vær og vind. 

Teltet har reddet meg flere ganger. Selv om søvnen ikke blir den beste under den blafrende teltduken, føler man seg hvertfall trygg.

 

En godt laget iglo kan stå støtt i sterk vind og kan huse deg til stormen er forbi

MARKER HVOR DU ER

Dersom løsningen blir å grave seg ned er det viktig å markere bivuaken godt. Dette for å sikre at ingen går over bivuaken, samtidig som det gjør at eventuelt hjelpemannskap enklere finner posisjonen din. 

Ikke la deg stoppe av litt vær og vind, men planlegg turen etter forholdene og ta nødvendige forhåndsregler. 

God tur ut!