Ta vare på vakre Lofoten!

Ta vare på vakre Lofoten!

Med sin vakre natur har Lofoten blitt et svært attraktivt turistmål som trekker turister fra alle verdens kanter. Folk kommer for å se Lofotens særegne kystlandskap med sylskarpe fjell som stiger opp fra fjordene, hvite strender, utallige små og store øyer, og naturligvis de sjarmerende fiskeværene der fiskesjarkene ligger til kai. Særlig de siste tiårene har turisttrafikken hatt en markant økning noe som virkelig preger naturen og jeg fikk med egne øyne se hvilke utfordringer Lofoten står ovenfor når det kommer til den økende turisttrafikken. 

HVORFOR BLE LOFOTEN SÅ SPEKTAKULÆR?

Jeg har etter gjentatte besøk til øyriket blitt veldig glad i disse naturskjønne områdene! At turister velger å reise til Lofoten forstår jeg veldig godt, for landskapet er så spesielt at det bare må oppleves! Jeg er så heldig å få geologisk input fra Norges Geologiske Undersøkelse. Det er interessant å ha litt bakgrunnskunnskap om hvorfor naturen har blitt som den har blitt i de områdene jeg ferdes. 


Lofotens røffe landskap er verdt et besøk!

At Lofoten har blitt som det har blitt er ganske så interessant. Det kan virke helt ulogisk at så mange majestetiske fjell skal reise seg nærmest loddrett opp fra fjordene, og det hele kommer av innlandsisene som fra tid til annet har dekket Norge. De har formet landskapet og gitt det et dramatisk utseende. Innlandsisene har kun dekket Lofoten i kortere perioder og oftest har det vært en masse småbreer som har spist seg inn fra hver sin kant av Lofoten og skapt de sylskarpe fjellrekkene. 

Som mange andre turister beveget jeg meg gjennom Lofoten fra Svolvær til Reine og fikk oppleve overraskende variert landskap. Fra det karakteristiske kystfjellandskapet som Lofoten er kjent for til et mye flatere landskap i Leknes området. For meg som ikke har noe utpregede geologiske kunnskaper var det moro at NGU fortalte at forskjellene kom av steinartenes ulike alder. For eksempel finner man stein som er blant Norges eldste ytterst i Lofoten. Gammel stein er hardere enn nyere stein og slipes derfor tregere av isbreer. Det fører til et mer dramatisk landskap. Bergartene ved Leknes er på sin side yngre og mykere, noe som har gitt området et rundere utseende.  


Gamle bergarter har ført til dramatiske fjellformasjoner. 

Yngre bergarter har gitt enkelte området et mykere utseende. 

SLITASJE PÅ NATUREN

«Alle» vil nå oppleve Lofotens unike natur, noe som har ført til stor slitasje på naturen. Akkurat det var tema for diskusjonen under ordførerens tur i Vestvågøy kommune. Praten gjorde meg særlig oppmerksom på hvordan turisttrafikken har satt sine spor i naturen i Lofoten. Jeg fikk selv oppleve det som mange ser på som et problem. Forsøpling, avføring og stier som vokser i bredden er noe som må tas på alvor. 

Stiene vokser for hver turistsesong og de setter mange steder et litt vel stort preg på naturen. Verst er det nok til endel topper. 


På vei opp sherpastien til Reinebringen. 

SHERPASTI TIL REINEBRINGEN

Reinebringen i Moskenes ligger spektakulært til og har blitt en veldig populær topptur. Naturen har her måtte betale og fotturister frarådes nå å gå gå opp Reinebringen. Ved siden av at synet av den mange meter brede stien ikke er et vakkert syn, så er det også mange steder farlig å bevege seg i de glatte, gjørmete stiene. At det nå blir laget steintrapper til Reinebringen viser at problemet tas på alvor, noe jeg synes er veldig bra! 

LOFOTVETTREGLENE

Det er ikke sånn at jeg prøver å fraråde å reise til Lofoten. Absolutt ikke. Lofoten er blant de vakreste stedene vi har i Norge og burde absolutt besøkes. Det jeg ønsker å få frem er at vi som ferdes i naturen har et ansvar for å ta vare på naturen. Vi bør alle ha et mål om å forlate naturen i samme stand som den var da vi kom. På den måten kan neste gjest få en like fin opplevelse som du selv fikk. Etter å ha sett litt av slitasjen med egne øyne vil jeg gjerne dele Lofotvettreglene som er utarbeidet med nettopp det formålet å ta vare på naturen i Lofoten. 


Lofotvettreglene. Foto: Lofoten Friluftsråd 


Gjennom tusenvis av år har Lofoten blitt formet til det vakre øyriket det er i dag, så ta ansvar og ta vare på naturen!