Tilbake til ski og pulk

Tilbake til ski og pulk

Den siste tiden har forholdene variert stort. Noen turer har blitt gjennomført med ski og sekk, andre til fots. Nå er forholdene endelig tilstrekkelige for å igjen spenne på seg pulken og gli innover de flotte fjellområdene i Rondane og Dovre. 


Jarand Lid Trøen i godt driv innover det mørklagte landskapet. 


MED HØVRINGEN SOM INNGANGSPORT

I går kveld var alt endelig klart for en ny tur i vinterland. Pulken er fullpakket med mat, fuel og utstyr for 14 dager og ruten er lagt. Turen startet på kveldingen i går, da jeg tok de første stegene inn mot Rondane Nasjonalpark. Snøforholdene var overraskende gode og til tross for sterk motvind og snøføyk var det fint å gå innover fjellet i måneskinn. 

SMUKSJØSETER FJELLSTUE - DET IDEELLE STARTSTEDET

Smuksjøseter ligger idyllisk til mellom mektige fjell og koselige fjellvann. Fjellstua ligger bare 200 meter fra nasjonalparkgrensen og er et ypperlig utgangspunkt for turer i Rondane. Smuksjøseter ble derfor et naturlig stoppested på denne turen som skal ta meg inn i de langstrakte fjellområdene i Rondane og Dovre. Her fikk jeg gått over utstyret før turen videre og sett at alt var på stell. Det var heller ikke feil å sove i en varm fjellstue, mens vinden ulte utenfor. Å sove i små hytter eller på fjellstuer skaper variasjon i hverdagen og er godt etter mange dager uten tilgang på varmekilder. Men varmekilder kan jeg ikke akkurat vende meg til, for de neste ukene blir det stort sett soving i mitt eget lille hotell, vinterteltet. 

Om få minutter må pulken spennes fast og Smuksjøseter forlates for denne gang. Fortsatt er dagene rimelig korte og dagslyset må dermed utnyttes for det det er verdt. I løpet av de neste to ukene skal mange km tilbakelegges. Vi skal gjennom kupert terreng, over flatt viddelandskap, gjennom smale juv og over islagte vann. Det blir trolig noen kalde, men fine dager i fjellheimen og jeg har lagt opp til å møte mange spennende mennesker på min vei. 

Klargjør dagens etappe utenfor en leilighetsbygget til Smuksjøseter.


Nærmere naturen kommer du ikke! Mange av de besøkende velger å bo på Smuksjøseter nettopp fordi det er nærmeste overnattingssted til nasjonalparken. 


Etter å ha gått ute i sterk vind og snøfokk var det en stor opptur å bli møtt av Roar på Smuksjøseter Fjellstue i går kveld. Herlig humør og mange gode historier fra denne karen! 


PÅ TUR MED FØLGE

Et av de menneskene jeg ikke bare får møte på min vei, men får ha med på tur de neste ukene, er Jarand Lid Trøen. Jarand ble oppvokst så og si på fjellet og har mye erfaring i det å være ute i alle slags forhold. Hans positivitet smitter og det er alltid kjekt å ha folk med på tur som ser lyst på alle situasjoner, uansett hvor kaldt, vått eller mørkt det ser ut. Etter å ha gått mye alene den siste tiden er det fint å igjen ha med seg turfølge, og det særlig på årets første ordentlige vintertur i vill natur. 

Vi skal først ta oss gjennom Rondane, via Rondvassbu, Dørålseter og Grimsdalshytta, og jeg har vanskelig for å tro at andre mennesker ferdes i de områdene disse midtukesdagene i januar. 

Mobildekningen kommer ofte til å være fraværende, men jeg skal forsøke å oppdatere blogg og sosiale medier når dekningen og batteriene tillater det.