Hvordan blir de beste bildene til?

Naturfotografen Tor Ivar Næss gir deg sine beste tips for å ta engasjerende naturbilder med liv.

Hvordan blir de beste bildene til?

Mitt navn er Tor-Ivar Næss, @torivarnaess på Instagram, og jeg er ALFA-ambassadør på andre året. Til daglig jobber jeg i flytårnet på Sørkjosen lufthavn. Å jobbe i flytårn kan aktivitetsmessig sammenlignes med å jobbe på kontor: Vi går ikke veldig mye iløpet av en arbeidsdag. For å veie opp for aktivitetsnivået på jobben, så har jeg tatt til meg landskapsfotografering som hobby. En hobby som har blitt til en deltidsjobb i form av guidede turer her til lands, men også til Island og Færøyene.

Denne artikkelen er til deg som er glad i å være på tur, og i disse tider er du nok som meg aktiv ute.


Å bruke trær og/eller greiner til å ramme inn motivet er ofte til hjelp. Dette er et bilde jeg tok i Waimea Canyon på Kauai øya i Hawaii


Det er en klisjé å si det, men de beste bildene tar du med det kameraet du har med deg. Så om du tar bilder med mobiltelefonen din eller speilreflekskameraet, så er punkt nummer en nettopp at du har med deg et kamera. Dagens kamerateknologi i en nyere mobiltelefon er så bra at det eneste du trenger å gjøre er å trykke på knappen, så har du et velbalansert bilde når det kommer til detaljer i skygger og høylys - også kjent som HDR (High Dynamic Range). Du har kanskje sett denne funksjonen i kameramenyen på telefonen din? Den er gull verdt!

 
Dette er Bruarfoss fra Island. Denne fossen er veldig kjent for sin nydelige blåfarge. Her blir man naturlig ledet inn i bildet av nettopp den blå fargen - slik at mer av bildet blir interessant for den som ser på.

 
Kirkjufell eller Kirkefjellet på Island er blant annet kjent fra Game of Thrones. Her blir man ledet fra bunnen av bildet opp til fjellet ved hjelp av fossekanten. Å bruke linjer i naturen fungerer er ofte tiltalende i bilder.

Denne artikkelen handler ikke om teknologi - poenget var at du kommer langt med kameraet på mobiltelefonen når du er på tur.

For meg handler fotografering om å fortelle en historie om turen jeg var på. På en måte er det starten av mitt første tips til bedre turbilder. Ta bilder på veien til dit du skal - bruk bildene til å fortelle en historie om hvordan turen var. Mange glemmer av dette og kommer hjem med bilder av seg selv ved siden av en varde på toppen av et fjell. 

 
Uma Uma - fossen på Big Island, Hawaii er et fint eksempel hvordan man kan ramme inn noe i bildene sine for å gi det mer dybde og interesse.

 
Å besøke høylandet på Island var som å komme til en annen planet. Dette er det geotermiske området ved navn Kerlingarfjöll. Landskapet i seg selv er veldig spesielt, og det fungerer ekstra godt med stien som leder gjennom hele bildet opp til de to personene på toppen av haugen.

Det første (og enkleste) tipset er å ta bilde av det du liker på turen. Det betyr rett og slett at du ekskluderer de tingene som du ikke liker i bildet ditt. Prøv forskjellige vinkler og/eller høyder for å få dette til. 

Et annet tips er å se etter former og linjer i naturen. Et klassisk eksempel vil være en sti eller en bekk som leder til noe som f.eks et fjell eller ei hytte. Kanskje kan du helt eller delvis ramme inn hytta eller fjellet du er på tur til med hjelp av vegetasjon på veien dit.    

Mennesket i naturen er et klassisk motiv man aldri blir lei av. Ta bilde av venninna di langs stien på vei mot fjelltoppen, og bruk stien som en ledelinje fra deg til henne til toppen. Vis omgivelsene der kompisen din står og fisker. Her kan man bruke skillet mellom vann og land som en linje som leder fra deg til kompisen.

Det finnes mange måter å ta gode bilder på, og jeg har nevnt noen grunnleggende komposisjonstips. Mitt beste tips er at man tar bilder av det man liker på turen - dette kan være alt fra et krokete tre til utsikten fra toppen. Vær på utkikk etter fine motiver, så lover jeg at du finner de. 

 
Den gule hytta på Sakrisøy og Olstinden i bakgrunnen er som skapt for hverandre. Symmetrien her gjør at bildet blir ekstra fangende å se på.

 
Fra hver sin del av bildet leder linjene fra snøen og nordlyset inn mot den gamle hytta som står på Kvænangsfjellet i Nord-Troms. Noe å se på fra topp til bunn her altså.