To måneder jeg aldri vil glemme

Sindre Kolbjørnsgard

Alfa Eventyrer på Svalbard og i Buskerud


Da er det dessverre tid for å takke for seg etter det som må kalles to eventyrlige måneder, og derfor har jeg laget en liten oppsummeringsfilm om hva jeg har gjort. Jeg har virkelig storkost meg fra start til slutt, hvor den ene opplevelsen har overgått den nesten. For nøyaktig to måneder siden hang jeg i en hengekøye over et juv på 20 meter på det som må kunne omtales som en spektakulær hengekøyetur. Derfra reiste jeg til Nesbyen hvor jeg sto spent med en altfor tung sekk. Jeg hadde ikke noe konkret plan fra start utenom at jeg skulle bruke over to uker til Eidsbugarden og Vinjerock. Jeg fant derfor ut at det kunne være morsomt å prøve å vinne gnagsårpisen på Vinjerock. Denne deles ut til den som går innom flest DNT hytter på veien, og etter 2,5 uke kunne jeg endelig løfte hendene i været som vinneren av denne prisen, og etter å ha besøkt 24 hytter. Det var helt rått!

Underveis på turen hadde jeg ikke bare gått langt, men jeg hadde også tilbrakt 4 dager i en steinbu helt nord i Buskerud. Her fikk jeg fisket sammen med tre gode kamerater, noe som resulterte i 30kg fjellørret på to dager. Det var også en fantastisk opplevelse og det gjorde godt for kroppen med noen dager med hvile i en seng da kneet hadde begynt å si ifra at sekken kanskje var litt for tung. Jeg hadde tross alt hatt en sekk på 28kg fra start, der 13kg av de var kun kamerautstyr og tilbehør. Noe av det mest spennende med hele prosjektet er at jeg ikke hadde noen bilder fra fylkene jeg skulle dele fra. Dette betydde at alle bildene måtte tas underveis. Jeg var litt redd i starten for om jeg i det hele tatt kom til å få noen fine bilder, men dette gikk som en lek. Det har også vært veldig morsomt å formidle de helt ferske opplevelsene istedenfor å dele et glansbilde av en oppsummering av hva jeg har gjort de siste årene. Da turen i Buskerud var ferdig var jeg egentlig veldig fornøyd med prosjektet og var klar for å ta fatt på neste prosjekt.

Svalbard sto for tur der jeg skulle jobbe som fotograf og filmskaper på en ekspedisjon der. Jeg visste at det kom til å bli lange dager med ekstremt mye jobbing. Vi skulle dokumentere og refotografere isbreer på Svalbard så man på en enkel og visuell måte kan sammenligne utviklingen de siste 100 årene. Planen var derfor ikke å være eventyrer på denne turen, men da Alfa spurte om jeg ville ta en ekstra måned måtte jeg bare gripe sjansen. For Buskerud hadde vært helt fantastisk og jeg følte at Svalbard hadde en enda viktigere historie jeg måtte fortelle. Det hele skal derfor ende opp i en dokumentar som jeg regner med at er ferdig om 6-12 måneder, og jeg kan allerede nå si at fotoene og dokumentasjonen vi har gjort trolig er den beste i verden til å vise klimaendringer i arktisk. Det er derfor med blandede følelser jeg skal dele dette med resten av verden. Dessverre har jeg ikke fått dele noe av selve funnene vi har gjort, men jeg håper du vil være med videre for dette blir virkelig stort.

Siden jeg har brukt mye tid på filming på turene mine i sommer, og som jeg skrev i forrige innlegg tror jeg dette er fremtiden. Bestemte jeg meg derfor for å sette sammen en film fra mine to måneder som eventyrer, for skal jeg bli god på film må jeg øve jeg også, men skal jeg være ærlig ble filmen vanvittig bra til å være produsert på under 36 timer. Så har du ikke sette den enda er det bare å lene seg tilbake i godstolen og virkelig nyte noen fantastiske naturopplevelser. Tilsutt vil jeg igjen takk alle dere som har fulgt meg på veien og alle dere som har sendt meldinger. Det har virkelig betydd mye! Så takk for meg for denne gangen, for som jeg pleier å si «jeg er bare i startfasen med å reise på store eventyr, og det er så vanvittig mye kult som jeg drømmer om»