Topp 10 fine steder

Topp 10 fine steder

Et år går utrolig fort! Og enda kjappere går det når man reiser fra sted til sted i et så vakkert land som Norge. Jeg har fått sett krystallklare isbreer, mektige fossefall og smale fjorder som åler seg frem mellom stupbratte fjellkjeder. Naturen i vårt langstrakte land er fylt med kontraster og opplevelser. Nå som turen min går mot slutten har jeg snekret sammen en liste over mine topp 10 favorittområder for tur og friluftsliv. Noen har kanskje kommet over listen i media, men jeg synes det er på sin plass og også dele favorittene med dere her, på bloggen. 

Å velge ut destinasjoner til listen var virkelig en prøvelse. Jeg måtte gå mange runder med meg selv før jeg til slutt satt igjen med en liste som jeg kunne falle til ro med. Denne topp 10 listen inneholder det jeg mener er det beste av norsk natur, men det skal nevnes at mange steder var på vippen til å stjele en plass fra de utvalgte turområdene. 

1: SENJA – TROMS

Førsteplassen måtte i mine øyne gå til Senja.


Breitinden må nok sies å være favoritten. Litt luftig topparti, men bedre utsikt skal man lete lenge etter! Også Segla og Husfjellet er turer det er verdt å få med seg på Senja. 

Den store øya i nord byr på variert og storslått natur. Her finner du fjorder omkranset av majestetiske fjell som faktisk egner seg å gå på. De hvite strendene og vakre åsene krydrer landskapet på en ellers spektakulær øy. Da jeg var på Senja i august spurte lokalavisa om terningkast. Jeg fikk gleden av å gi øya terningkast 6, og det står jeg absolutt for den dag i dag. 

Storslått natur som man kan ha nærmest for seg selv. Ikke rart Senja stikker av med førsteplassen!

2: LOFOTEN – NORDLAND

Sikkert ingen overraskelse at Lofoten hevder seg i toppen. Øygruppen trekker turister og friluftsfolk fra fjernt og nært. Ikke så vanskelig å forstå når man står og ser på Lofotveggen som nærmest reiser seg fra havet. 


Kvalvika ligger nydelig til ut mot havet og bør vies et besøk. Også Helvetestinden, Hermannsdalstinden og Vågakallen bør bestiges, og når man først er i området ville jeg absolutt også gått fra Selfjordhytta til Horseidstranda. 

De sylspisse fjelltoppene og de spredte øygruppene gir Lofoten en fantastisk atmosfære. Når man trasker rundt til lyden av bølgeskvulp og ser ørnene som sirkler i ring på himmelen føler man at man nærmest er i paradis. Dessverre blir helhetsinntrykket av Lofoten som reisemål trukket ned av de enorme turistmassene. Stier som går utover sine proporsjoner, søppel og avføring gjør at Lofoten havner på en solid 2. plass fremfor å trone på toppen av lista. 
En typisk dag i Lofoten var for meg bestående av en fottur på dagtid og avslapping på strender på kveldstid. Lofoten er et sted jeg kommer til å dra til jevnlig!

3: STRYN – SOGN OG FJORDANE

Mellom fjell og fjord og med isbre og frodige enger, finner du dette lille tettstedet med rundt 2500 innbyggere.


Lovatnet er et stykke nasjonalromantikk som egner seg perfekt på postkort. Her kan man enten padle seg en tur eller vandre langs det brefargede vannet. 

"Rart det ikke bor fler i Stryn" tenkte jeg da jeg dro fra tettstedet for snart en måned siden. Plassen er nemlig som skapt for friluftsliv med nærhet til bre, fjord og fjell - noe de lokale så ut til å benytte seg av. 

Området er dessuten veldig stort og hvor enn du går kan du finne flotte fjellsider og grønne daler. Er du riktig heldig kommer du kanskje over små idylliske brevann som egner seg perfekt for avkjølende bad. 


Via Ferratta er en sikker vinner. Her kan du utfordre deg selv mens du samtidig nyter førsteklasses utsikt. Også tur til Skålatårnet og Hornindalsrokken er å anbefale. 


Stryn er og blir et eventyrland. Hit er det verdt å legge vestlandsturen.

4: GEIRANGER – MØRE OG ROMSDAL

Helt innerst i Geirangerfjorden ligger det en bitte liten bygd med omtrent 230 fastboende. I omgivelser som står på UNESCOs verdensarvliste finner du både skjønn natur og spennende historie.


Storseterfossen er et verdig stoppested. Enorme vannmengder blir slengt nedover fjellet og bak fossen kan du stå helt trygt, uten å bli våt. Vil du legge ut på en litt lenger tur er Geitfonnegga å anbefale. 

Det er ikke rart at cruiseturistene strømmer til Geiranger. Her er det bare å ta beina fatt og drømme seg bort mellom fjord og fjell. Landskapet er fantastisk flott og ære være bøndene som fortsatt driver landbruk i de bratte fjellsidene. Sauene som breker til deg mens du går over grønne enger setter prikken over i´en og skaper uforglemmelige opplevelser. 

Et velkjent, men likevel verdig fotomotiv over vakre Geiranger. En etter min mening fortjent 4. plass.

5: NÆRØYFJORDEN – SOGN OG FJORDANE

Nærøyfjorden står også på UNESCOs verdensarvliste, og det er ikke akkurat vanskelig å forstå. Den 17 kilometer lange fjorden kan by på noen av de aller flotteste bildemulighetene her til lands. Nærøyfjorden var i tillegg inspirasjon til deler av Disney-filmen «Frost».


Utsikten fra Breiskrednosi blir man neppe lei av! Turen til fjelltoppen kan man ta sommer som vinter, men med ulik adkomst. Også nabotoppen Bakkanosi er verdt å få med seg! 

Landskapet rundt fjorden er av det spektakulære slaget. Fjellene reiser seg nærmest vertikalt opp fra fjæra og når man står på de fjordnære toppene er båtene der nede nærmest uvirkelig små. Dette er fjorden som har fått ufortjent lite oppmerksomhet til tross for de naturskjønne omgivelsene. Hit vil jeg tilbake så fort som mulig! 

På vinteren er det for bratt å ta seg opp fra fjord til fjell. Da er turen over fjellet et bedre alternativ. Når man nærmer seg fjorden ser man hvordan toppene stuper ned i fjorden. En utrolig opplevelse og et verdig reisemål.

6: VESTERÅLEN – NORDLAND

Vesterålen ligger rett nord for Lofoten og kan i likhet med Lofotøyene by på storslått natur og mengder av opplevelser. I tillegg har Møysalen blitt kåret til Norges vakreste fjelltur av magasinet UTE.


Da jeg besøkte Vesterålen i august i fjor besteg jeg for første gang Møysalen - en topptur som tar deg gjennom frodig vegetasjon, steinrøys med nærhet til brevann og når du tror du er oppe møter du isbreen som ligger der som en aldri så liten sjarmøretappe. 

Nordnorsk idyll finner du i Vesterålen. Turmulighetene er gode enten du foretrekker fotturer i variert natur, kajakkturer i skjærgården eller innlandsfiske i blikkstille vann. Jeg husker godt turene til Vesterålen i barndommen. Hver dag var som et lite eventyr med torsk på kroken, kleggbitt på armen og noen få km i beina. I Vesterålen finner man turer som passer for liten og stor. 

Her teltet jeg i vannkanten. Laksen vaket og jeg prøvde fiskelykken mens jeg nøt landskapet som var som tatt ut av et maleri.

7: LYNGSALPENE – TROMS

En av Norges fineste «alper» finner du helt nord i Troms fylke, og at det heter «alpe» er ikke uten grunn. Selvom Lyngen er kystnært, er området et av Norges beste off-piste-områder og kan bare beskrives som spektakulært.

Et av de kaldeste vannene jeg har badet i, men det var absolutt verdt dukkerten!


Om vinteren har du spektakulære skiturer og om sommeren er det ingenting som å ta seg en dukkert i det eventyraktige Blåisvannet. Det er et stort utvalg av turer, og du bør få med deg så mange som mulig.

Er man i Lyngen er særlig toppturene å anbefale. Jeg ville hvertfall fått med meg Storgalten og Rørnestinden. Liker du bedre å gå på flatmark kan kanskje turen inn i Lyngsdalen være mer fristende. Orker du gå helt inn til breen? 

8: JOTUNHEIMEN – OPPLAND OG SOGN OG FJORDANE

Den sagnomsuste Jotunheimen har sin plass i en rekke folkeeventyr og norrøne mytologier, men først og fremst er «heimen» hjem til våre aller høyeste topper og kvadratkilometer på kvadratkilometer med øde natur.

Er du heldig kommer du kanskje over et og annet beitende reinsdyr.

Jotunheimen er så stor at her kan de fleste finne det de ønsker, om det er folksomme festivaler som Vinjerock eller å være helt alene ute på vidda. I tillegg er det strålende jakt- og fisketerreng og toppturer i fleng. 


Etter å ha gått fra Oslo i juni i fjor gikk jeg til Eidbugarden og Vinjerock. Om litt over en uke står jeg igjen på scenen på festivalen og forteller om året som eventyrer.

9: SUNNMØRSALPENE – MØRE OG ROMSDAL

Som en borg rundt Hjørundfjorden i Møre og Romsdal ligger Norges «andre» alpeområde, Sunnmørsalpene. Også disse er hjem til noen av de beste off-piste-nedfartene her til lands.

Ingen tid å miste. Det er bare å hoppe i det mens man kan.

Jeg besøkte Sunnmørsalpene på vårparten, og fikk oppleve flotte vårskiturer. Våren gir også hele området et nydelig nasjonalromantisk uttrykk og blomsterengene nede ved fjorden er nesten verdt turen i seg selv. Å hoppe i den kalde fjorden var skikkelig forfriskende etter en fottur ved fjorden. 

En vårskitur til dronningen av Sunnmøre, Slogen, byr på noe av det vakreste vi har av norsk natur. Også Nordre Sætretind, Kolåstinden og Skårasalen er fine fjelltopper.  

10: SALTFJELLET – NORDLAND

Fjellområdet i Nordland er i stor grad dekket av Svartisen, Norges nest største isbre. Området kan for øvrig skilte med å være blant de aller minst trafikkerte turområdene her til lands.

Moro når man tilfeldigvis kommer over en hule i fjellet!

Her kan du oppleve naturen i virkelig stillhet, milevis fra kjas og mas. Saltfjellet har også en rik historie, og du kan finne huler i fjellet med spor fra virkelig gamle bosetninger. 


På Saltfjellet er den gamle telegrafruta en veldig fin tur med godt utbygd nettverk av hytter. Hytteveggen er et perfekt sted å nyte morgenkaffen!


Og når koppen er tom kan sekken spennes på og vandringen begynne. På Saltfjellet kan du gå km etter km i flatt og fint terreng. Her gikk jeg dagesvis uten å treffe folk! 

--

Vil du ha fler topplister? 
Sjekk min liste over 10 mindre kjente Instagramvenlige steder i Norge!